Η Τρόικα πήγε στον Αδωνι για καφέ (και όχι μόνο)

Η Τρόικα πήγε στον Αδωνι για καφέ (και όχι μόνο)

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση - «Κλείδωσε» η πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ

Η Τρόικα πήγε στον Αδωνι για καφέ (και όχι μόνο)
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τα υψηλά κλιμάκια της τρόικας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Λίγο μετά τις 10.15 σήμερα το πρωί στο γραφείο του υπουργείου Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, έφθασαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ματίας Μορς, καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, κ. Κλάους Μαζούχ, για να συζητήσουν -για μια ακόμη φορά- το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας αλλά και το θέμα του ΕΟΠΥΥ.

Το έδαφος είχαν προετοιμάσει τις προηγούμενες ημέρες  τα  τεχνικά  κλιμάκια της τρόικας, τα οποία κυριολεκτικά «ξεσκόνισαν» τόσο τις υπηρεσίες του υπουργείου όσο και τον ΕΟΠΥΥ.

Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις τους με τους Έλληνες αξιωματούχους τα στελέχη της τρόικας επέμεναν στον έλεγχο και τη διασταύρωση της τήρησης όσων προβλέπονται στο μνημόνιο και έχουν συμφωνηθεί κατά τις προηγούμενες επισκέψεις τους.

Κατά τη σημερινή συνάντηση φαίνεται πως «κλείδωσε» και μπαίνει στην τελική ευθεία η πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ.
Κλείσιμο

Το θέμα είχε συζητηθεί διεξοδικά κατά τις συναντήσεις της γενικής γραμματέως, κυρίας Χριστίνας Παπανικολάου, με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τις προηγούμενες ημέρες.

Έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει επακριβώς ποια ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται εκτός των φαρμακείων, σε άλλα σημεία πώλησης ανά την επικράτεια.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα πρόκειται για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, ο ακριβής και τελικός αριθμός των οποίων θα προκύψει από κατάλογο που θα καταρτίσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), δεδομένου ότι όλα τα προϊόντα αναφέρονται στον ΕΟΦ.

Η... κόκκινη γραμμή που τέθηκε στους τροϊκανούς από τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς αφορούσε τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στα ΜΗΣΥΦΑ, ώστε αυτά να παραμείνουν ως προϊόντα στα φαρμακεία, παρότι δεν χρειάζονται συνταγογράφηση.

Από τη στιγμή που τα εν λόγω προϊόντα «βγουν» από τα φαρμακεία, ουσιαστικά παύει ο έλεγχος της τιμής τους από το υπουργείο Υγείας, καθώς και αυτά συμπεριλαμβάνονταν στα δελτία τιμών, μέσω των οποίων τιμολογείται και κυκλοφορεί ένα σκεύασμα.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι πάντως να τεθεί σχετική ρήτρα κατά το «άνοιγμα» της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ, που να μην επιτρέπει αύξηση της τιμής τους για τα επόμενα τρία έτη.

Κι αυτό διότι ανάλογες κινήσεις σε άλλες χώρες ως προς την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων συνοδεύτηκαν και από «άκρατη απελευθέρωση» της τιμής τους.


Η τιμολόγηση των φαρμάκων

Η διείσδυση των γενοσήμων έως και 60% στην αγορά με τα κίνητρα που θα δίδονται σε ασθενείς, γιατρούς και φαρμακοποιούς ώστε να αυξηθεί η κατανάλωσή τους, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων καθώς και των off patent (πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους) που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των τιμών τους και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε ασθένειες (φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις) αποτελούν τα τρία μεγάλα «κεφάλαια» της φαρμακευτικής πολιτικής στα οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι κάτι παραπάνω από… διαβασμένη. Εξάλλου, τα σχετικά κεφάλαια θα περιέχονται και στο μεγάλο νομοσχέδιο για το φάρμακο το οποίο καταρτίζεται και θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Το sos σημείο εστιάζεται απο ελληνικής πλευράς στο θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία. Η κατάργηση της συνταγογράφησης φαρμάκων με την εμπορική ονομασία τους αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» των Ελλήνων ιατρών όπως έχουν επανειλλημένως δηλώσει αναφορικά με τις αλλαγές στο πεδίο του φαρμάκου, αποτελεί όμως ως φαίνεται και την... «κόκκινη γραμμή» για την τρόικα που μέσω των στελεχών της εμφανίζεται ανυποχώρητη στο συγκεκριμένο θέμα.

Το αδύναμο σημείο του υπουργείου Υγείας είναι ο ΕΟΠΥΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι η ύπαρξη και η επιβίωση του ασφαλιστικού γίγαντα είναι μετέωρη με τις δεδομένες συνθήκες. Άλλωστε, και ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι «ο ΕΟΠΥΥ όπως τον γνωρίζουμε δεν φαίνεται να μπορεί να συνεχίσει…».

Για το θέμα του ΕΟΠΥΥ το υπουργείου αναμένει έως το τέλος της εβδομάδας έκθεση από ειδικούς στον χώρο της υγείας η οποία θα αποτυπώνει με αδρό τρόπο τα προβλήματα και τις προτάσεις για καθένα από αυτά. Με βάση την έκθεση αυτή καθώς και τις σχετικές εισηγήσεις της Τask force θα δρομολογηθούν οι όποιες αλλαγές.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης