«Ο Χριστόφιας ευθύνεται για την κατρακύλα» λέει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

«Ο Χριστόφιας ευθύνεται για την κατρακύλα» λέει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Ο κύριος Αθανάσιος Ορφανίδης ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει τον Δημήτρη Χριστόφια με επιστολή του στις 16 Απριλίου 2009 για την επερχόμενη κρίση αλλά δεν λήφθηκε υπόψη

«Ο Χριστόφιας ευθύνεται για την κατρακύλα» λέει ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Η κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας ξεκίνησε το 2008 αμέσως μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια, ισχυρίστηκε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος καταθέτει σήμερα στην ερευνητική επιτροπή που εξετάζει τις ευθύνες για την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου.

Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε πως επί Τάσσου Παπαδόπουλου γινόταν προσπάθεια σύγκλησης με την πολιτική που εφάρμοζαν τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια η φιλοσοφία αυτή ανατράπηκε με αχρείαστες σπατάλες.

Κλείσιμο
Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει τον Δημήτρη Χριστόφια με επιστολή του στις 16 Απριλίου 2009 για την επερχόμενη κρίση αλλά δεν λήφθηκε υπόψη. Μάλιστα όπως είπε, δεν έλαβε καν απάντηση από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από μήνες υπήρξε συνάντηση μεταξύ τους και λήφθηκαν κάποια μέτρα, τα οποία όμως δεν ήταν αρκετά. Αναφέρθηκε επίσης και σε συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίο είχε ζητήσει να πωληθούν αποθέματα χρυσού ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τη κυβέρνηση για έργα.

 
Όχι στον Βγενόπουλο

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης υποστήριξε ότι δέχθηκε αντιδεοντολογική παρέμβαση στο έργο του όταν αρνήθηκε στη MIIG να αναλάβει τον έλεγχο της Λαϊκής Τράπεζας. Τηλεφώνησε προσωπικά στον Ανδρέα Βγενόπουλο και του είπε πως θα ήταν καλύτερα να αποσύρει την πρόταση του για να μην την απορρίψει η Κεντρική Τράπεζα δημοσίως διότι θα ήταν αρνητικό για την εταιρεία.

 

«Απέτυχα να πείσω»


 Η Επιτροπή ζήτησε να μάθει εάν ο κ. Ορφανίδης είχε λάβει απάντηση σε συγκεκριμένες επιστολές τις οποίες είχε αποστείλει στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις οποίες του υπέδειξε. Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά. «Νιώθω έντονα ότι είχα ευθύνη να πείσω και δεν τα κατάφερα», σχολίασε ενώ είπε και πως είναι καθήκον των κεντρικών τραπεζών να δίνουν συμβουλές για τα δημοσιονομικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης