«Η HDW ήθελε να πουλήσει υποβρύχια στην Ελλάδα για να ανοίξει την αγορά της»

«Η HDW ήθελε να πουλήσει υποβρύχια στην Ελλάδα για να ανοίξει την αγορά της»

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Νικόλας Κρυονερίτης τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ

 «Η HDW ήθελε να πουλήσει υποβρύχια στην Ελλάδα για να ανοίξει την αγορά της»
Ως ιδιαίτερα δύσκολο χαρακτήρισε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία και υπασπιστής του Ακη Τσοχατζόπουλου - Νικόλας Κρυονερίτης- το ενδεχόμενο να παρεισφρήσει στη διαδικασία επιλογής εξοπλιστικών προγραμμάτων πρόσωπο εξουσίας, όπως για παράδειγμα, ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμα πρόσωπα για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» που σύμφωνα με το σε βάρος τους κατηγορητήριο προέρχεται από «μίζες» για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ Κρυονερίτης – που κλήθηκε στην δίκη από τους συνηγόρους του πρώην υπουργού - περιέγραψε στο δικαστήριο, τη διαδικασία που ακολουθείται για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων και τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ, αφού όμως μεσολαβήσει πλειάδα οργάνων όπως το Ηγετικό Επιτελείου Ναυτικού, το Συμβούλιο Άμυνας και το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο.

Πρόεδρος: Είναι δύσκολο σε αυτή τη διαδικασία να παρεισφρήσει κάποιος που έχει αξίωμα;
Μάρτυρας: Ο καθένας μπορεί να επέμβει, όμως σίγουρα δε γίνεται να αλλοτριωθεί ένα ολόκληρο σύστημα.
Πρόεδρος: Με τόσα που ακούσαμε πάντως είναι λίγο δύσκολο μεσολαβούν τόσα στάδια...
Κλείσιμο
Μάρτυρας: Είναι πολύ δύσκολο.

Ο κ. Κρυονερίτης απαντώντας σε ερωτήσεις που αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας κ. Π. Παναγιωτόπουλου απέκλεισε τυχόν παρεμβάσεις του εκάστοτε υπουργού Άμυνας στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχουν και παραιτήσεις» .Ο ίδιος κατέθεσε ακόμη στο δικαστήριο, ότι το ΚΥΣΕΑ ελάμβανε τις τελικές αποφάσεις για την προμήθεια των εξοπλιστικών. «Είναι μια καθαρή διαδικασία κατά την οποία αποφασίζει ένα συλλογικό όργανο», σημείωσε χαρακτηριστικά και εκθείασε τα προσόντα των γερμανικών υποβρυχίων που τελικώς επελέγησαν από την Ελλάδα.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αξιωματικός που θα σας πει ότι αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι το καλύτερο σύστημα», είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας (Γ. Αδειλίνη): Στα τόσα χρόνια τις καριέρας σας ακούσατε γενικώς κάτι για δωροδοκίες;
Μάρτυρας: Πολλές φορές. Όταν υπήρχε ένα ελάττωμα, βγαίνουν φήμες, ότι ο τάδε τα πήρε ....
Εισαγγελέας: Ο κατασκευαστής δεν συνηθίζει να κάνει κάποια δώρα για να προλάβει τους ανταγωνιστές του;
Μάρτυρας: Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο φαινόμενο, αυτή είναι η κρίση μου και όχι η εμπειρία μου.

«Ήταν προειλημμένη απόφαση»

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας ανέφερε ότι η επιλογή των γερμανικών υποβρυχίων αποτελούσε μια «προειλημμένη απόφαση», αφού όπως διευκρίνισε η Ελλάδα είχε αγοράσει και στο παρελθόν όπλα από τη Γερμανία και ήταν απολύτως ευχαριστημένη. «Όταν έχεις αγοράσει Μercedes δεν μπορείς να πας σε Skoda», τόνισε.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάρκος Παστουσέας, ο οποίος στο διάστημα 1997-2000 διετέλεσε αντιπλοίαρχος στο ναύσταθμο Σαλαμίνος, το διάστημα 2006-2011 διευθυντής στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ενώ είχε μεταβεί, όπως είπε, και στο Κίελο για να επιβλέψει την κατασκευή του πρώτου γερμανικού υποβρυχίου.

Ο κ Παστουσέας ξεκαθάρισε κατ' αρχήν ότι το γερμανικό υποβρύχιο δεν γέρνει, απλώς όπως είπε είχε κάποιες κλίσεις πάνω από τα κανονικά όρια με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εργασία πάνω σε αυτό.

«Πρόκειται για ένα τρομερό όπλο» είπε ο μάρτυρας και τόνισε ότι για τη HDW η πώληση των συγκεκριμένων υποβρυχίων στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική διότι -όπως είπε -έτσι θα άνοιγε και άλλο την αγορά της.

«Μόλις θα το αγοράζαμε εμείς θα το έπαιρναν και οι απέναντι» κατέθεσε ο μάρτυρας και επισήμανε ότι δεν γνωρίζει εάν για την προμήθειά των συγκεκριμένων όπλων δόθηκαν μίζες, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού.

Η αναφορά αυτή του μάρτυρα προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Λεωνίδα Κοτσαλή, ενός εκ των δικηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κάλεσε για ακόμα μια φορά το δικαστήριο να ανοίξει το «μαύρο κουτί» της υπόθεσης, δηλαδή να κλητεύσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. «Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία με κλειστές πόρτες» είπε, μεταξύ άλλων ο συνήγορος για να προκάλεσε την εξής απάντηση του προέδρου: «Και αν πίσω από αυτές τις πόρτες δεν υπάρχει τίποτα;».

Ο κ Παστουσέας, χαρακτήρισε τα γερμανικά υποβρύχια ως τα καλύτερα μη πυρηνικά υποβρύχια σε επίπεδο συμβατότητας παγκοσμίως και τόνισε πως πρόκειται για όπλα με μεγάλες δυνατότητες.

«Πρόκειται για ένα τρομερό όπλο. Εδώ να πω ότι είναι λάθος αυτό που λέγεται και γράφεται ότι το υποβρύχιο αυτό γέρνει. Δεν γέρνει, έχει απλώς κλίσεις πάνω από το κανονικό, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο εύκολη η εργασία πάνω σε αυτό», είπε ο κ. Παστουσέας.

Πρόεδρος: Τώρα τι έχει γίνει; τακτοποιήθηκε το πρόβλημα αυτό;
Μάρτυρας: Ναι έχει τακτοποιηθεί, Το υποβρύχιο 214 είναι προσαρμοσμένο ειδικά για το Αιγαίο.

Ο μάρτυρας δέχθηκε και ερωτήσεις από τον κατηγορούμενο Γιάννη Σμπώκο. «Αλλοιώθηκε σε κάποιο στάδιο η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το πρόγραμμα των υποβρυχίων», ήταν μια από τις ερωτήσεις που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος στον μάρτυρα. «Όχι» ήταν η απάντηση του κ. Κρυνερίτη.

H δίκη συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης, τους οποίους ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Χρήστος Κατσιάννης έχει ξεκαθαρίσει πως θα τους εξετάσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης