Αποζημίωση στην οικογένεια της Σοφίας Μπεφόν για την πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Αποζημίωση στην οικογένεια της Σοφίας Μπεφόν για την πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

Στις 14 Ιανουαρίου του 2001 παρέσυρε στον υγρό τάφο την νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον νοσηλευτή και τον ασθενή που μετέφεραν


Δώδεκα χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου κατά την οποία έχασε τη ζωή της η 35χρονη, τότε, γιατρός Σοφία Μπεφόν και ακόμη τέσσερα άτομα, η υπόθεση κλείνει σε αστικό επίπεδο καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 600.000 ευρώ στους συγγενείς της αδικοχαμένης γιατρού.

Ήταν 14 Ιανουαρίου του 2001, όταν το ελικόπτερο (SX–XOT) του ΕΚΑΒ έπεσε στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς, παρασύροντας στον υγρό τάφο την νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον νοσηλευτή και τον ασθενή που μετέφεραν.

Το ελικόπτερο λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε το βράδυ εκείνο, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τριών ραντάρ του συστήματος PALLAS και προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι ζώνες των επιβαινόντων να σπάσουν και να επέλθει ο ακαριαίος θάνατός τους. Η διερεύνηση του ατυχήματος για τις συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου SX–XOT έγινε από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων.

Από την απόφαση του Εφετείου – την οποία επικύρωσε το ΣτΕ – προκύπτει πως ο αρμόδιος ο ελεγκτής της Μυκόνου εφοδίασε τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου με ανεπίκαιρο δελτίο καιρού, ενώ ο ελεγκτής των Αθηνών δεν ενημέρωσε «προσηκόντως το ελικόπτερο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω και γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και γενικώς δεν ασχολήθηκε με αυτό όσο επιβαλλόταν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πτήση που μετέφερε ασθενή».

Έτσι, κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου για να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και το Εφετείο επιδίκασε ως αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης από 200.000 ευρώ στους δυο γονείς της αδικοχαμένης γιατρού και από 100.000 ευρώ στον σύζυγό της και την αδελφή της.

Την απόφαση αυτή επικύρωσε το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με δυο αποφάσεις του (1183 και 1184/2013) κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση είναι πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Yannis

Σε αυτούς τους 2 ελεγκτές τι ποινή επιβλήθηκε? Τι επιπτώσεις θα έχουν?? Μα καλά τι ρωτάω εεε?

exxonvaldez

Οσοι περνουν εξω απο το σπιτι της στο Π.Φάληρο βλεπουν την σχετικη στήλη και τη θυμούνται. 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

astynomia-gynaika-ena

Αρνείται η 33χρονη που φρουρείται στο Ρίο ότι είναι δικό της το παιδί - Οι αστυνομικοί δεν έχουν αμφιβολία ότι εκείνη ήταν η μητέρα του μωρού, ωστόσο περιμένουν τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA για να το επιβεβαιώσουν