Τρίτη παγκοσμίως σε αποδράσεις με ελικόπτερα η Ελλάδα

Τρίτη παγκοσμίως σε αποδράσεις με ελικόπτερα η Ελλάδα

Τα πρωτεία κρατάει η Γαλλία με 13, από τις οποίες απέτυχαν μόλις τέσσερις! Ακολουθούν οι ΗΠΑ με οκτώ από τις οποίες απέτυχαν δύο, η Ελλάδα με τρεις από τις οποίες απέτυχε η τελευταία..

Τρίτη παγκοσμίως σε αποδράσεις με ελικόπτερα η Ελλάδα
Η αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού ήταν η τρίτη στην Ελλάδα, που πάντως δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με φυλακές… ελικοδρόμια! Από το 1971 έχουν γίνει συνολικά 38 αποδράσεις με ελικόπτερο από σωφρονιστικά ιδρύματα σε 13 χώρες. Τα πρωτεία κρατάει η Γαλλία με 13, από τις οποίες απέτυχαν μόλις τέσσερις! Ακολουθούν οι ΗΠΑ με οκτώ από τις οποίες απέτυχαν δυο, η Ελλάδα με τρεις από τις οποίες απέτυχε η τελευταία και το Βέλγιο με άλλες τρεις, όλες επιτυχημένες!

Κρεμασμένος από ένα σχοινί που του είχαν ρίξει οι συνεργοί του από το ελικόπτερο στο οποίο είχαν κάνει νωρίτερα πειρατεία και κάτω από καταιγισμό άστοχων πυρών, απέδρασε στις 22 Μαρτίου 2012 από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Sheksna κοντά στην Αγία Πετρούπολη ο κατάδικος Αλεξέι Σεστακόφ που εξέτιε ποινή 24 ετών για φόνο και ήδη είχε εκτίσει τη μισή. Όμως, λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε και τραυματίστηκε από τις σφαίρες αστυνομικών καθώς προσπάθησε να διαφύγει. Το ζευγάρι που οργάνωσε την απόδρασή του, δεν εντοπίστηκε.

Κλείσιμο
Η πιο εντυπωσιακή απόπειρα έγινε στις 28 Οκτωβρίου 2007 από τις φυλακές Ittre του Βελγίου, 30 χλμ έξω από τις Βρυξέλλες, με σκοπό την απελευθέρωση του «βασιλιά των αποδράσεων» Νορντίν Μπεναλάλ που κρατείτο για ληστείες και άλλες τρεις –πιο απλές- αποδράσεις! Όμως, απέτυχε εξ αιτίας του… πλήθους κρατουμένων που κρεμάστηκαν από το ελικόπτερο για να τον ακολουθήσουν στην ελευθερία, με αποτέλεσμα να συντριβεί! Ο Μπεναλάλ κατάφερε να διαφύγει με αυτοκίνητο παίρνοντας ως ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα στην Χάγη της Ολλανδίας.

Στις 15 Απριλίου 2007, δυο άγνωστοι που παρίσταναν τους τουρίστες από τη Μασσαλία, νοίκιασαν ένα ελικόπτερο από το Sint-Truiden του Βελγίου, απείλησαν τον πιλότο με πιστόλι και χειροβομβίδα και τον υποχρέωσαν να προσγειωθεί στο κατάμεστο προαύλιο των φυλακών Lantin της Λιέγης. Έριξαν… δακρυγόνα σε περισσότερους από 200 κρατούμενους για να απελευθερώσουν μόνον ένα: τον Γάλλο Ερίκ Φερντινάν, που είχε συλληφθεί μετά την απόδρασή του από ισπανικές φυλακές όπου εξέτιε ποινή για κλοπές και απάτες. Σε απόσταση 600 μέτρων, μπήκαν όλοιθ μαζί σε ένα αυτοκίνητο που τους περίμενε και εξαφανίστηκαν. Όλοι, όμως, συνελήφθησαν αργότερα στην Ιταλία!

Στις 10 Δεκεμβρίου 2005, δύο νεαροί ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων τον πιλότο του ελικοπτέρου που τους μετέφερε για… σκι και τον οδήγησαν στο προαύλιο των βελγικών φυλακών Aiton, όπου παρέλαβαν τρεις κρατούμενους για ναρκωτικά και ένοπλες ληστείες. Προσγειώθηκαν κοντά στην Γκρενόμπλ και τον άφησαν ελεύθερο.
Οι φυλακές Las Cucharas



Το Δεκέμβριο του 2002, δύο κακοποιοί  υποχρέωσαν τον πιλότο ενός νοικιασμένου ελικόπτερου να προσγειωθεί στο προαύλιο των φυλακών Las Cucharas στο Πόνσε του Πόρτο Ρίκο και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους πέντε κρατούμενους με συνολική ποινή… 895 (!) ετών για φόνους! Ο ένας, μάλιστα, κρεμάστηκε από το… πέδιλο του ελικοπτέρου, επειδή δεν χωρούσε στην καμπίνα! Από τους πέντε, μόνο ο Βίκτορ Γκονζάλες Ντίαζ δεν συνελήφθη και οι υπόλοιποι ισχυρίστηκαν ότι τον είχαν σκοτώσει. Όμως… παραδόθηκε το 2003!

Στις 18 Ιανουαρίου 2002, οι συνεργάτες του Βραζιλιάνου ληστή τραπεζών Ντιονίζιο ντε Ακίνο Σεβέρο κατάφεραν με τον ίδιο τρόπο να τον απελευθερώσουν από τη φυλακή «Χοσέ Παράδα Νέτο» κοντά στο Σάο Πάολο. Μαζί τους πήραν και τον δολοφόνο Αϊλτον Αλβες Φεϊτόζα. Τέσσερα ελικόπτερα της αστυνομίας τους καταδίωξαν, αλλά το νοικιασμένο για… «πανοραμική πτήση» ελικόπτερο βρέθηκε σε γήπεδο γειτονικής πόλης, με μόνο τον πιλότο μέσα. Ο Ακίνο συνελήφθη λίγο καιρό αργότερα και πέθανε λίγο μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή.



Το Μάρτιο του 1999, η βιβλιοθηκάριος Λούσι Ντάντκο νοίκιασε ένα ελικόπτερο δήθεν για να επιθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της επόμενης χρονιάς. Με την απειλή όπλου υποχρέωσε τον πιλότο να προσγειωθεί στο προαύλιο των Μητροπολιτικών φυλακών όπου, εν μέσω βροχής πυρών, επιβίβασε τον αγαπημένο της Τζον Κίλικ που εξέτιε ποινή 28 ετών για ληστείες! Προσγειώθηκαν σ’ ένα πάρκο, έκαναν… πειρατεία σ’ ένα ταξί κι εξαφανίστηκαν. Κατάφεραν να μείνουν ενάμισι μήνα μαζί, πριν συλληφθούν ξανά. Η «Κόκκινη Λούσι», όπως την αποκάλεσαν, εξέτισε ποινή επτά ετών και περιμένει ως τα τέλη του 2013 που θα απελευθερωθεί ο Κίλι, όταν θα είναι πλέον …71 χρόνων!



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης