Τι λένε στις απολογίες τους ο Λαυρεντιάδης και οι πρώην συνεργάτες του

Τι λένε στις απολογίες τους ο Λαυρεντιάδης και οι πρώην συνεργάτες του

Αποκλειστικά στο protothema.gr όσα υποστηρίζουν  οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Proton Bank

Τι λένε στις απολογίες τους ο Λαυρεντιάδης και οι πρώην συνεργάτες του
Από τον Μάιο του 2010 η Τράπεζα  της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε παρατηρήσει  ότι η Proton Bank είχε μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα (ΜΧΑ) απέναντι σε εταιρείες του βασικού μετόχου της Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ωστόσο, δεν ενδιαφέρονταν τόσο για το πού κατέληγαν τα κεφάλαια που έφευγαν από την Proton Bank -τα 700 εκατ. ευρώ που αργότερα αποδείχτηκε ότι κατέληγαν σε εταιρείες που συνδέονταν με τον Λαυρεντιάδη- όσο για την τήρηση των κανόνων νομιμότητας.

Αυτό υποστηρίζουν στις απολογίες  τους ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας  κυρίας Ιωάννας Χατζάκη δύο εκ των βασικών στελεχών της Proton Bank που σήμερα βρίσκονται στις φυλακές. Πρόκειται για τους Αντώνη Αθανάσογλου και Δημήτρη Σαραμαντή, οι οποίοι στις απολογίες τους, εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, «αδειάζουν» και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο μεν πρώτος  υποστηρίζει πως αν γνώριζε την κατάληξη της έρευνας της ΤτΕ για την υπόθεση της Proton Bank δεν θα υπέγραφε τα δάνεια, ο δε δεύτερος «καρφώνει» τον άλλοτε βασικό μέτοχο της τράπεζας ακόμη και για εικονικές πωλήσεις! Οσο για τον έτερο κατηγορούμενο, πανεπιστημιακό Τρύφων Κολίντζα, αυτός και αν εμφανίζεται «λάβρος» κατά του Λαυρεντιάδη. Τον κατηγορεί ότι έβγαλε ποσό 50 εκατ. ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό, ότι «είχε πλάτες», ενώ διερωτάται μάλιστα πώς η ΤτΕ έδωσε άδεια στην Proton Bank με τόσο μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, κάτι που, όπως λέει, δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο φερόμενος  ως «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης υπεξαίρεσης 700 εκατ. ευρώ από την Proton Bank Λαυρεντιάδης, το μόνο που ζητά με την απολογία που έδωσε στην ανακρίτρια μέσα από τον «Ευαγγελισμό» είναι να μην προφυλακιστεί, επικαλούμενος κυρίως τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Δεν κατάφερε, όμως, να την πείσει και πλέον βρίσκεται στον Κορυδαλλό, από όπου ζήτησε ήδη την αποφυλάκισή του.  Η ανάκριση, όμως, για το σκάνδαλο της Proton Bank οδήγησε στη φυλακή και μία ακόμη κατηγορούμενη, τη Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton Bank, ενώ συνεχίζει να αναζητά τον Πέτρο Κυριακίδη, άλλοτε στενό συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Κλείσιμο
Δημήτρης Σαραμαντής
Καταπέλτης για τον Λαυρεντιάδη  είναι στην απολογία του ο Δημήτρης Σαραμαντής, ο οποίος αναφέρεται στα ευρήματα των ελέγχων της ΤτΕ κατά την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2011. Τονίζει ότι οι εταιρείες που επρόκειτο να αποσχιστούν από την Alapis και να εξαγοραστούν από τους νέους φορείς -επιχειρηματίες- είχαν στο σύνολό τους σχέση με την Alapis - ή και με τις ίδιες τις εταιρείες που τελικά εξαγόρασαν ως πρώην ιδιοκτήτες αυτών.

Ο ίδιος επικαλείται «στοιχεία  εξαπάτησης», τα οποία παραθέτει  στην ανακρίτρια: «Μετατροπή συμβάσεων  συνεργασίας των εταιρειών εν αγνοία της τράπεζας, αλλαγές επιχειρηματικών πλάνων χωρίς τη γνώση και την ενημέρωση της τράπεζας, απόκρυψη της ύπαρξης εγγυήσεων υπέρ των θυγατρικών εταιρειών καίτοι αυτές είχαν πωληθεί, ψευδής λογιστική απεικόνιση κρίσιμων οικονομικών δεδομένων. Πρόσθετες παραπλανητικές ενέργειες οι οποίες κατεγράφησαν και αφορούν τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη».

Οπως λέει, «χαρακτηριστική είναι  η περίπτωση των 51 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία με τη μορφή μετρητών ανελήφθησαν  από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω τρίτων προσώπων (κλητήρων) με τελικό αποδέκτη τον Λαυρεντιάδη». Ο κατηγορούμενος, που δηλώνει παραπλανημένος, εξηγεί ότι «η παραπλάνησή μας συνίσταται στο ότι η Proton είχε χορηγήσει το 27% αυτών των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του Λαυρεντιάδη».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Σαραμαντής αναφέρει ότι ο συγκατηγορούμενός του, Αν. Αθανάσογλου, επικοινώνησε με στέλεχος της ΤτΕ, τον οποίο ενημέρωσε ότι η Proton Bank θα προβεί στις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών. Το στέλεχος απάντησε, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, πως δεν ενδιαφέρει ο αποδέκτης των χρημάτων αλλά αν τηρείται ο κανόνας.

Στην απολογία του ο Σαραμαντής αναφέρεται σε συναλλαγή πώλησης  της εταιρείας ΦΙΝΕΛΙΝΟ, ιδιοκτήτριας εταιρείας της ΕΛΒΕ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, όπου -όπως λέει- σύμφωνα με τα ευρήματα της ΤτΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, «η συναλλαγή αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ως προς το τυπικό της μέρος, δηλαδή η συναλλαγή αποδείχτηκε εικονική ώστε να εισπράξει ο Λαυρεντιάδης το τίμημα».

Ο ίδιος αναφέρει πως υπήρξε «θύμα μιας συστηματικής μεθοδευμένης απατηλής συμπεριφοράς που ξεκίνησε με τη θεαματική αγορά εκ μέρους του Λαυρεντιάδη του 31,3% των μετοχών της Τράπεζας, με λεφτά που εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ήταν δανεικά προς εταιρείες, με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα μετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ ενώ, όπως αποδείχτηκε, ποτέ δεν είχε τέτοια πρόθεση, με τις διαβεβαιώσεις του ότι επιδίωκε να παραμείνει ως μέτοχος στην τράπεζα, ενώ όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων μόλις επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση των εταιρειών άρχισε να εγκαταλείπει την τράπεζα».

Παράλληλα, κατηγορεί τον Λαυρεντιάδη  πως όλο αυτό το διάστημα «μεριμνούσε  για την εξωτερική του εικόνα ως ισχυρού οικονομικού παράγοντα  στο διεθνές στερέωμα, που ήταν σε θέση να αξιοποιεί ως στελέχη  των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και τέως πρέσβεις υπερδυνάμεων. Κατόπιν όλων αυτών δεν αποτελώ θύτη, αλλά ένα ακόμη θύμα των μεθοδεύσεων Λαυρεντιάδη».

Τρύφων Κολίντζας
 «Εγώ στην αρχή πίστευα  ότι ο βασικός μέτοχος (σ.σ. ο Λαυρεντιάδης) θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδος», λέει στην απολογία του ο Τρύφων Κολίντζας και στη συνέχεια «αδειάζει» τον συγκατηγορούμενό του αναφέροντας: «Το διάστημα που ήμουν στην τράπεζα δεν ήταν επαρκές για να διαπιστώσω αμέσως τις προθέσεις του μετόχου. Ομως υπήρχαν κάποιες ενδείξεις και συγκεκριμένα: α) ο βασικός μέτοχος φαίνονταν αμέτοχος να υλοποιήσει το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο για το οποίο με προσέλαβε. Οταν χορηγήθηκε το δάνειο των spin offs τον Ιούνιο του 2010, ύψους 336 εκατ. ευρώ, αποπληρώθηκαν 173 εκατ. ευρώ παλιά δάνεια του ομίλου Alapis και του βασικού μετόχου της, ενώ είχα κάνει συμφωνία μαζί του να καταβάλει 203 εκατ. ευρώ, πράγμα το οποίο δεν έκανε, επιστρέφοντας μόνο τα 173 εκατ. ευρώ.»

Ακόμη, ο Κολίντζας αναφέρει πως  μια άλλη ένδειξη «ως προς τις  αληθείς προθέσεις του βασικού  μετόχου» ήταν ότι μια μέρα προτού ο ίδιος παραιτηθεί, ο Λαυρεντιάδης απέσυρε 50 εκατ. ευρώ από τον προσωπικό  του λογαριασμό. «Το γεγονός αυτό για μένα είχε τη σημασία ότι έχανε η τράπεζα ένα οιονεί κάλυμμα, όχι μόνο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και για τη χρηματοδότηση των 336 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο καθηγητής Πανεπιστημίου και άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της Proton. «Βλέποντας τα προβλήματα του εσωτερικού ελέγχου, προσπάθησα να επιλέξω και να προτείνω τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν επαρκώς τις υπηρεσίες της τράπεζας και μάλιστα πρότεινα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα στον Λαυρεντιάδη, ο οποίος αρνήθηκε. Επειτα από όλα αυτά, την επομένη της ανάληψης του ποσού των 50 εκατ. ευρώ εγώ παραιτήθηκα», υποστηρίζει.

«Ολα ήταν υπογεγραμμένα  από τους αρμόδιους διευθυντές  και εγώ το μόνο που έκανα  ήταν να διαπραγματευτώ περισσότερα καλύμματα -αποπληρωμές δανείων με τον Λαυρεντιάδη, πράγμα το οποίο δεν έγινε», αναφέρει ο  Κολίντζας για να πει στη συνέχεια ότι ο ίδιος έχει εξαπατηθεί: «Θεωρώ ότι με την πληροφόρηση που έγινε  γνωστή εκ των υστέρων εξαπατήθηκα. Για  να γίνει αυτό θεωρώ ότι ο Λαυρεντιάδης πιθανότατα έδρασε με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων στους οποίους, όμως, εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι. Στην ερώτησή σας, ένα γνωρίζω, αν μέσα στην τράπεζα υπήρχαν τέτοια πρόσωπα σας πληροφορώ ότι  δεν μου επέτρεψε να διαμορφώσω άποψη. Αναφορικά με την ΤτΕ μου έκανε εντύπωση εκ των υστέρων που τους έδωσαν άδεια. Ενα σημαντικό στοιχείο που κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να δοθεί η άδεια ήταν τα Μ.Χ.Α. της τράπεζας έναντι του ομίλου, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν».

Αντώνης Αθανασόγλου

Ο παλαιός συνεργάτης του Τζόνι Μαρκόπουλου, Αντώνιος Αθανάσογλου, παραδέχεται στην απολογία του τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα στην Τράπεζα Proton Bank απέναντι στον βασικό μέτοχο  Λαυρεντιάδη από τον Μάιο του 2010. «Γνωρίζω ότι η ΤτΕ με επιστολή της είχε παρατηρήσει την ύπαρξη Μ.Χ.Α. στην Proton απέναντι στον βασικό μέτοχο και πρόεδρο της τράπεζας Λαυρεντιάδη, πράγμα το οποίο αν δεν επιλυόταν μέχρι την 30 Ιουνίου 2010 θα είχε ως συνέπεια να καταστεί η τράπεζα κεφαλαιακά ανεπαρκής, με ολέθριες συνέπειες για την ίδια και τους μετόχους της. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έπρεπε, λοιπόν, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των δανείων να αποπληρωθεί».

Δηλαδή, ο Αθανάσογλου αποδέχεται τα δάνεια που είχαν λάβει οι εταιρείες που συνδέονταν με τον Λαυρεντιάδη. Οταν δε η ΤτΕ έστειλε την επιστολή στην Proton Bank, ο βασικός συνεργάτης του Λαυρεντιάδη, κ. Παπαβασιλείου,  πρότεινε να πωληθούν αυτόνομες εταιρείες ή και δραστηριότητες του ομίλου Λαυρεντιάδη, φάρμακα, λιπάσματα κ.λπ. και το ποσό της πώλησης, μεταξύ άλλων, να αποπλήρωνε τα δάνεια που δημιουργούσαν το πρόβλημα.

Υποστηρίζει, ακόμη πως πριν από  τα δάνεια είχαν ελεγχθεί οι όροι τους και τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (σ.σ. ΒΦΛ, Μέντιμεκ. Η Μέντιμεκ εξαγοράστηκε από την Alapis και στη συνέχεια έλαβε δάνειο από την Proton Bank ).

Στην ερώτηση της ανακρίτριας  για το αν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα της τράπεζας με αυτές τις χρηματοδοτήσεις, ο Αθανάσογλου, λέει πως είχε τη βαθιά πεποίθηση ότι όλες αυτέ οι χρηματοδοτήσεις « ήταν παραπάνω από συμφέρουσες για την τράπεζα». Προσθέτει ότι το τραπεζικό σύστημα, ελληνικό και διεθνές, είχε δανείσει ένα δισ. στον όμιλο αυτό, πολύ πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου που μεσολάβησαν. Ωστόσο, υποστηρίζει, ότι αν γνώριζε τα ευρήματα της  Τραπέζης της Ελλάδος ως προς τη διασύνδεση των διάφορων πιστούχων, προφανώς και δεν θα υπέγραφε τις πιστοδοτήσεις.

Λ. Λαυρεντιάδης
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιαδης στην απολογία που έδωσε μέσα από τον «Ευαγγελισμό» χωρίς να απαντά επί της ουσίας στο κατηγορητήριο, αρνείται ότι τέλεσε οποιοδήποτε αδίκημα και αναφερόμενος στην κακή κατάσταση της υγείας του υποστηρίζει: «…Πάσχω από 18 ετών από σοβαρή αναπηρία και συγκεκριμένα από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα εκφυλιστική, με παραμορφώσεις αρθρώσεων και αδυναμία κίνησης κατά περίπτωση. Η κατάστασή μου βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, έχει δε σταθεροποιηθεί κάπως τα τελευταία χρόνια λόγω εξειδικευμένων θεραπειών σε κλινικές του εξωτερικού, κυρίως στη Γερμανία, τις οποίες διέκοψα για να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι θεραπείες αυτές διεκόπησαν οριστικά τον Μάρτιο του 2012, όταν μου απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, εγώ δε, συμμορφώθηκα εις βάρος μου».

Ο επιχειρηματίας, που βρίσκεται  στις Φυλακές Κορυδαλλού από την  περασμένη Δευτέρα και έχει καταθέσει  αίτηση αποφυλάκισης, αναφέρει ακόμη  στην απολογία του πως είναι οικογενειάρχης, γνωστής διαμονής για τις Αρχές, με λευκό ποινικό μητρώο «και χωρίς προετοιμασία φυγής ή αποδεδειγμένη φυγοδικία». Ακόμη υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να του αποδοθεί κίνδυνος τελέσεως και νέων αδικημάτων και γιατί πλέον δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Proton Bank.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης