«Το θέμα των περικοπών δεν έκλεισε» λένε οι δικαστές

«Το θέμα των περικοπών δεν έκλεισε» λένε οι δικαστές

«Το ζήτημα είναι θεσμικό και όχι οικονομικό» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου

«Το θέμα των περικοπών δεν έκλεισε» λένε οι δικαστές
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση που μαίνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης, με αφορμή τις νέες περικοπές που υπέστησαν οι πρώτοι στις αποδοχές τους, κατ’ επιταγή του τρίτου Μνημονίου, από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν.

Με νέα δήλωσή της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλική Θάνου ξεκαθαρίζει πως το όλο θέμα δεν έχει κλείσει για τους δικαστές με την ψήφιση των μέτρων και πως τις επόμενες ημέρες οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων θα είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν και άλλα μέσα αντίδρασης, «κατά της υποβάθμισης του κύρους της Δικαιοσύνης και κατά της προσπάθειας υπαλληλοποίησης των Δικαστών».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πέντε δικαστικές ενώσεις ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Μισθοδικείο για να ακυρώσουν τις περικοπές που υπέστησαν, μετά και την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Τώρα, στη νέα δήλωσή της, η κ. Θάνου, αφού υπενθυμίζει ότι η ΕΔΕ αποφάσισε παράταση των κινητοποιήσεων των δικαστών μέχρι την 21η Νοεμβρίου, εξηγεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για δύο λόγους.

Όπως λέει, ο πρώτος λόγος είναι για να εκφράσουν οι δικαστικοί λειτουργοί μέλη της Ένωσης «τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση τους τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, που υπερψήφισαν την επιβολή των νέων και σε τόσο υψηλό ποσοστό (άνω του 20%) μειώσεων στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, το οποίο έτσι υπέστη συνολικό ποσοστό περικοπών άνω του 60%».
Κλείσιμο

Η πρόεδρος της ΕΔΕ εγκαλεί δε τα μέλη της Βουλής που ψήφισαν τα μέτρα αγνοώντας «το γεγονός ότι έτσι παραβιάζεται το Σύνταγμα (όπως γνωμοδότησε την 7η-11-2010 και η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) αλλά και ότι καθίσταται πλέον προβληματική η άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών, δεδομένου ότι οι δικαστές του πρώτου βαθμού θα έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 1400€ έως 1900€, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας».

Παράλληλα, η κ. Θάνου αναφέρει πως οι δικαστές πλέον «θα είναι υποχρεωμένοι να αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους, κατά τις συχνές μεταθέσεις και αποσπάσεις για τη διαμονή και τις μετακινήσεις τους σε πόλεις άλλες έκτος της οικογενειακής τους εγκατάστασης, αφού οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από την υπηρεσία τους, όπως συμβαίνει με άλλους ισότιμους προς εκείνους κρατικούς λειτουργούς (όπως π.χ οι Βουλευτές)».

«Το ζήτημα είναι θεσμικό και όχι οικονομικό»

Ακόμη, η κ. Θάνου αναφέρει ότι το όλο θέμα δεν έχει κλείσει για τους δικαστές και ότι πρόκειται για ζήτημα θεσμικό και όχι οικονομικό.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΔΕ: «Πέραν της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησής μας εκφράζουμε και πάλι και την απορία μας για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέλεξε να έρθει σε βαθιά ρήξη με τη δικαστική εξουσία και να δημιουργήσει τόσο έκρυθμη κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, αντί να υποχωρήσει σε ένα λογικό και ανεκτό ποσοστό νέων περικοπών, όπως ζητούσαμε όλες οι Δικαστικές Ενώσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι το σύνολο των Δικαστών είμαστε μόνο 4.000 και το ποσό του δημοσιονομικού οφέλους-εσόδου από τις νέες περικοπές των αποδοχών είναι ελάχιστο. Δηλώνουμε στους Έλληνες πολίτες ότι μπορούν να εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους Έλληνες δικαστές και τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν εξαρτούμε την άσκηση των καθηκόντων μας από το ύψος των αποδοχών μας και ότι έχουμε ως στόχο μας την προστασία των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την πάταξη της διαφθοράς».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης