Η Οδύσσεια για ένα κουτί φάρμακα συνεχίζεται...

Η Οδύσσεια για ένα κουτί φάρμακα συνεχίζεται...

Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν συνέχιση κινητοποιήσεων - Παρά τις διαβεβαιώσεις δεν εισέπραξαν ακόμη τα 67 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Μαΐου

Ενός λεπτού σιγή για τον Πολωνό πρόεδρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Οδύσσεια για ένα κουτί φάρμακα συνεχίζεται...
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ),  με τους συμβεβλημένους γιατρούς να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας -έως και την Παρασκευή - και τα φαρμακεία να μην εκτελούν τις συνταγές του Οργανισμού. Η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ασφαλισμένους έχει μετατραπεί πλέον σε μία υπόθεση ψυχοφθόρα καθώς η αναζήτηση γιατρού του ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων απαιτεί γερά νεύρα, αλλά και υψηλού κόστους αφού η πληρωμή των φαρμάκων γίνεται εξ ολοκλήρου από την τσέπη των ασφαλισμένων.
 
Στο μεταξύ, σύσσωμος ο κλάδος των φαρμακοποιών ανανέωσε την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών του, διεκδικώντας πλέον τα ποσά που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ… από συστάσεώς του, πέραν των οφειλών του τρέχοντος έτους.

Έτσι, μετά την ομόφωνη απόφαση των φαρμακοποιών της Αθήνας για συνέχιση επ’ αόριστον  της άρσης της πίστωσης προς τον  ΕΟΠΥΥ, στην επίθεση πέρασε και ο μέχρι πρότινος πιο διαλλακτικός Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ο οποίος σήμερα με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αναξιόπιστη» την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των οφειλομένων.
 
«Παρά τις δημόσιες και γραπτές διαβεβαιώσεις τόσο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεν κατεβλήθησαν ακόμη σε 29 νομούς της χώρας το ποσόν των 67 εκατ. ευρώ που οφείλεται για τις συνταγές Μαΐου και έπρεπε να είχαν εξοφληθεί στις 23 Ιουλίου. Αναρωτιόμαστε εάν η κυβέρνηση θέλει λύση του προβλήματος και εάν πιστεύει ότι έτσι φροντίζει για την αξιοπιστία της» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα στην Αγροτική Τράπεζα και όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί δεν δίδεται η εντολή εξόφλησης των δικαιούχων.
 
Κλείσιμο
Έμφραγμα στις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων
Εννέα στους δέκα γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, από την πλευρά του, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, κάνει λόγο για χιλιάδες συμβεβλημένους γιατρούς που εμπιστεύτηκαν τον Οργανισμό και εξυπηρέτησαν τους ασφαλισμένους του.
 
Όποια κι αν η συμμετοχή των γιατρών στις κινητοποιήσεις, πάντως, αυτό που δεν αλλάζει και στο οποίο συμφωνούν αμφότερες πλευρές είναι το… τίμημα που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι: Το ποσό των δέκα ευρώ πληρώνουν στον γιατρό  όσοι ασφαλισμένοι χρειάζονται  την τρέχουσα εβδομάδα να εξεταστούν ή να γράψουν τα αναγκαία φάρμακά τους.
 
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ,  εάν δεν υπάρξει εξόφληση ή δέσμευση για εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί θα συνεχίσουν με κυλιόμενες, εβδομαδιαίες επισχέσεις εργασίας. Το ποσό που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ είναι 230 εκατ. ευρώ και αφορούν οφειλές μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο.
 
Εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ διεκδικούν και οι ιδιωτικές κλινικές
 
Ισότιμη εξόφληση όλων των παρόχων υγείας, διεκδικούν οι ιδιωτικές κλινικές, οι εκπρόσωποι των οποίων με σημερινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να εξοφλεί κατά προτεραιότητα τους φαρμακοποιούς.
 
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, κ. Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Μάριο Σαλμά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ), κ.  Ανδρέας Καρταπάνης εκφράζει την έκπληξη του για τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας περί «προτεραιότητας» των φαρμακοποιών στην εξόφληση των χρεών της Πολιτείας.
 
«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), στον οποίο ανήκουν όλοι οι μεγάλοι Όμιλοι Υγείας καθώς και όλες οι μεγάλες Ιδιωτικές Κλινικές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί μια τέτοια στάση της Πολιτείας σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων παρόχων υγείας» αναφέρει ο κ. Καρταπάνης. Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τις επιχειρήσεις των μελών του ΣΕΚ  «οι οποίες είναι ανεξόφλητες από το έτος 2007 και φθάνουν στο ύψος των 800  εκατ. ευρώ μέχρι και το 2011». Οι νέες οφειλές του 2012 ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ.
 
Με φόντο τις κινητοποιήσεις και τις απαιτήσεις των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης