Θέλουν να βγάλουν έξω καταδίκους, ενώ υπάρχουν άδειες φυλακές!

Θέλουν να βγάλουν έξω καταδίκους, ενώ υπάρχουν άδειες φυλακές!

Έχουν ...ξεχάσει (;) τις  τέσσερεις αγροτικές  φυλακές, το κέντρο απεξάρτησης στον Ελαιώνα και τις νέες μονάδες στις Σέρρες

Θέλουν να βγάλουν έξω καταδίκους, ενώ υπάρχουν άδειες φυλακές!
Την ώρα που οι διευθυντές τριών σωφρονιστικών  καταστημάτων της χώρας ανακοινώνουν πως κλείνουν τις πύλες των  φυλακών και δεν δέχονται κανέναν  κρατούμενο λόγω των υπεράριθμων τροφίμων, τουλάχιστον έξι άλλες φυλακές παραμένουν άδειες. Όσο και  αν ακούγεται παράλογο η γραφειοκρατία και τα παράδοξα του ελληνικού Δημοσίου, έχουν ως αποτέλεσμα τέσσερις αγροτικές φυλακές να παραμένουν άδειες, το πρότυπο κέντρο απεξάρτησης στον Ελαιώνα να είναι ουσιαστικά κενό, ενώ στις καινούργιες φυλακές των Σερρών να λειτουργεί μόνο η μία από τις πέντε πτέρυγες.

     
Έτσι, με δεδομένο ότι ο νόμος για  την αποσυμφόρηση των φυλακών  ουσιαστικά θα οδηγήσει σε πρώτη φάση στην έξοδο περίπου 300 φυλακισμένων και σε βάθος χρόνου άλλων 600 τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί πρέπει να γίνει σωστή κατανομή των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και να μην υπάρχει το αντιφατικό φαινόμενο ο Κορυδαλλός να διαθέτει τριπλάσιο αριθμό κρατουμένων από αυτό που μπορεί και ο Ελαιώνας να διαθέτει μόλις 60 ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 300.

Οι  άδειες φυλακές και  οι περίεργες προϋποθέσεις

Το Φεβρουάριο του 2012, ο συνολικός αριθμός των  κρατουμένων στα 33 σωφρονιστικά καταστήματα  ανέρχεται στις 12.700. Η κατάσταση σε κάποια από αυτά είναι τραγική… Και αυτό γιατί οι υπεράριθμοί κρατούμενοι στοιβάζονται σε άθλια κελιά, πολλές φορές χωρίς θέρμανση στους διαδρόμους ενώ τελευταία παρατηρούνται φαινόμενα οι τρόφιμοι να κοιμούνται ακόμη και στα πατώματα, χωρίς στρώμα, των κελιών και των θαλάμων.
Κλείσιμο
     
Την ίδια ώρα, οι τέσσερις αγροτικές φυλακές  σε Αγιά Λαρίσης, Κασσαβέτεια, Κασσάνδρα  Χαλκιδικής και Τίρυνθα είναι  σχεδόν άδειες. «Είναι αδιανόητο, να μην  υπάρχει κόσμος στις αγροτικές φυλακές  και οι υπεύθυνοι να μην κάνουν το παραμικρό. Οι λόγοι που στην ουσία κρατούν άδειες τις αγροτικές φυλακές είναι οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για να οδηγηθεί ένας κρατούμενος εκεί.  Έτσι, πρέπει να έχουν πάρει δύο άδειες, να μην έχουν κανένα πειθαρχικό παράπτωμα και μια σειρά άλλων δεδομένων που ελάχιστοι κρατούμενοι πληρούν» τονίζουν στο protothema.gr σωφρονιστικοί υπάλληλοι και συμπληρώνουν «Ας μην ξεχνάμε ότι και πάρα πολλοί κρατούμενοι βολεύονται ακόμη και με τα μεροκάματα και δεν έχουν όρεξη να εργαστούν εκεί για να μειώσουν την ποινή τους».

    
Εκτός όμως από τις αγροτικές φυλακές, εικόνα ερήμωσης από κρατουμένους παρουσιάζει και το πρότυπο κέντρο απεξάρτησης στον Ελαιώνα. Εκεί, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι περισσότεροι από τους κρατουμένους καθώς μόλις 60 εκτίουν την ποινή τους, την ώρα που η φυλακή μπορεί να δεχθεί συνολικά 300. Και σε αυτή την περίπτωση, οι λόγοι που κάνουν τους κρατουμένους να μην μετάγονται εκεί, είναι οι προϋποθέσεις αφού απαιτείται να έχεις περάσει το πρώτο στάδιο απεξάρτησης.

     
Επίσης, στις νέες φυλακές των Σερρών, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και παρόλα αυτά μόλις η μία από τις πέντε πτέρυγες μπορεί να δεχθεί κρατούμενους καθώς οι υπόλοιπες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.  

             
Τα  τρελά του Κορυδαλλού

Oι φυλακές Κορυδαλλού, φιλοξενούν τριπλάσιο αριθμό κρατουμένων (οι κρατούμενοι ανέρχονται στους 2348, αν και οι φυλακές μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο 800), ενώ υποστηρίζονται από το μισό αριθμό προβλεπόμενων εργαζομένων.  Διατηρούν νοσοκομείο, το μοναδικό μάλιστα σε όλη την Ελλάδα, χωρίς μόνιμο γιατρό, ψυχιατρείο χωρίς ψυχίατρο ενώ εντυπωσιάζει αρνητικά το γεγονός ότι κάθε βράδυ, κάθε μια από τις πέντε πτέρυγες φυλάσσεται από έναν και μοναδικό υπάλληλο. Επίσης υπάρχουν και οι φιλοξενούμενοι κρατούμενοι- όπως αποκαλούνται –  οι οποίοι είναι αλλοδαποί που έχουν εκτίσει την ποινή τους, όμως επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απέλασης τους, παραμένουν στις φυλακές μέχρι να δοθεί το ο.κ για να μεταβούν στην πατρίδα τους. Αποτέλεσμα, να έχει γεμίσει όλος ο χώρος, ακόμα και τα πειθαρχεία με κρεβάτια, στρώματα και ράντζα. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο συγκεκριμένο κατάστημα μετά βίας αγγίζουν τους 100, την ώρα που οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται ξεπερνούν τις 200.  

«Υπάρχουν νύχτες που βρίσκεται ένας υπάλληλος  σε κάθε πτέρυγα που φιλοξενούνται  εκατοντάδες κρατούμενοι. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα»τονίζει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Σπύρος Καρακίτσος. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Στο δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα, των Διαβατών, τα βράδια χρέη ιατρού εκτελεί ο … αρχιφύλακας. Υπάρχουν 605 κρατούμενοι αντί για 280 άτομα που προβλέπονται και 70 εργαζόμενοι για τις 135 οργανικές θέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης