Όλο και περισσότεροι Έλληνες γίνονται δωρητές οργάνων

Όλο και περισσότεροι Έλληνες γίνονται δωρητές οργάνων

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσφορά «δώρων» ζωής από τους Ελληνες...

Όλο και περισσότεροι Έλληνες γίνονται δωρητές οργάνων
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσφορά «δώρων» ζωής από τους Ελληνες. Η λίστα με τους συνανθρώπους μας που χαρίζουν ζωή με τον θάνατό τους, καθώς γίνονται δωρητές οργάνων, ολοένα μακραίνει. Τελευταίο καταγράφεται το όνομα ενός 56χρονου ασθενή από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος κατέληξε προ τριών ημερών από εγκεφαλική αιμορραγία.  

Κατά τους αρμόδιους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) το 2011 αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ενθαρρυντική χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής, 73 δότες οργάνων έχουν συμβάλει στη μεταμόσχευση 170 ασθενών που περίμεναν στις λίστες αναμονής του ΕΟΜ.

Ο δείκτης δωρεάς οργάνων σήμερα αγγίζει τους 6,7 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού - υπολείπεται αρκετά βεβαίως έναντι του θεαματικού αριθμού των 8, 9 δοτών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού που σημειώθηκε το 2008, αλλά κρίνεται πολύ θετικό σε σύγκριση με τον χαμηλό δείκτη των 4,1 δοτών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, με τον οποίο «έκλεισε» η περσινή χρονιά. Σημειώνεται ότι για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού απαιτούνται τουλάχιστον 25 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Δώρα ζωής σε τέσσερις ανθρώπους

Κλείσιμο
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΜ, η κατάληξη του 56χρονου άνδρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο κινητοποίησε αμέσως την τοπική συντονίστρια της ΜΕΘ.

«Η τοπική συντονίστρια της Μονάδας πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς του εκλιπόντος, οι οποίοι συναίνεσαν, δίνοντας έτσι ελπίδα σε ασθενείς που βρίσκονταν στη λίστα για μεταμόσχευση» αναφέρει ο ΕΟΜ.
Τέσσερις τυχεροί έλαβαν τα όργανα του δωρητή. Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν ως εξής:
* Ο ένας νεφρός, στο Λαϊκό, σε γυναίκα 51 ετών, η οποία υποβαλλόταν 7 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
* Ο δεύτερος νεφρός στο Ιπποκράτειο, σε άντρα 28 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 9 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
* Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ.

«Ο ΕΟΜ, εκ μέρους των ληπτών, που βρίσκονται πλέον στο πρώτο μετεγχειρητικό στάδιο ευχαριστεί την οικογένεια του δότη, για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης