Γαλάζια Σημαία: Οι δύο παραλίες της Αττικής που βγήκαν από τη λίστα

Γαλάζια Σημαία: Οι δύο παραλίες της Αττικής που βγήκαν από τη λίστα

Στους δήμους Μαραθώνα και Λαυρεωτικής ανήκουν οι δύο παραλίες που απώλεσαν την ένδειξη

Γαλάζια Σημαία: Οι δύο παραλίες της Αττικής που βγήκαν από τη λίστα
Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Σε σχέση με το 2024, οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία είναι μόλις δύο λιγότερες, ωστόσο αρκετές είναι εκείνες από τις οποίες έχει αφαιρεθεί η ένδειξη και αρκετές εκείνες στις οποίες έχει δοθεί το βραβείο. Συγκεκριμένα, το 2024 ήταν 625 οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία και φέτος είναι 623. 

Αναφορικά με την Αττική, υπάρχουν δύο παραλίες, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από την λίστα. Ο λόγος για την παραλία Καράβι στον Σχινιά (Δήμος Μαραθώνα) και την παραλία 1ο Λιμανάκι Δασκαλειού Κερατέας – Solo Pino (Δήμος Λαυρεωτικής). Αμφότερες δεν πληρούν πλέον τα αυστηρά κριτήρια που θέτει ο οργανισμός για το 2025 και ως εκ τούτου αφαιρέθηκαν από τη σχετική λίστα.

Το πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας αξιολογεί παραμέτρους όπως:

- Ποιότητα νερών κολύμβησης (δείγματα χωρίς λύματα ή μικροβιακή επιβάρυνση)
- Καθαριότητα και απορρίμματα
- Οργάνωση παραλίας, όπως ναυαγοσώστες και ενημερωτικές πινακίδες
- Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
- Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράσεις


Δείτε εδώ αναλυτικά τον χάρτη με τις Γαλάζιες Σημαίες

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με τις ακτές, τα σκάφη και τις μαρίνες.

Κλείσιμο

Η λίστα με τις βραβευμένες παραλίες στην Αττική

Δήμος Μαραθώνος
Μπρεξίζα

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
Διασταύρωση
Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Αυλάκι

Δήμος Σαρωνικού
Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βούλα Α
Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
Γλυφάδα
Γλυφάδα Α
Γλυφάδα Β

Δήμος Αίγινας
Αγ. Μαρίνα

Τι είναι η Γαλάζια Σημαία

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη. Για το 2025, οκτώ νέα τουριστικά σκάφη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα και έλαβαν τη βράβευση της Γαλάζιας Σημαίας, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών σκαφών από τα εννιά (9) στα δεκαεπτά (17).

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 82 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε το 2021, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr).


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης