Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Δικαιοσύνη λάστιχο!
Για «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» μίλησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς σε περίπτωση που η δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου αποσταλεί στη Βουλή, όπως ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, κ. Ηλία Κολιούση και κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, τις ο
Για «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» μίλησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς σε περίπτωση που η δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου αποσταλεί στη Βουλή, όπως ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, κ. Ηλία Κολιούση και κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, τις οποίες δεν έκανε όμως αποδεκτές ο κ. Χατζηγάκης. Ανακοινώσεις στήριξης προς τους δύο εισαγγελείς έχουν εκδώσει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς θεωρεί ότι η δικογραφία για το Βατοπέδι δεν μπορεί να διαβιβαστεί στη Βουλή «χωρίς στοιχεία», ενώ τονίζει ότι με μόνη μία υπογραφή δεν τίθεται θέμα ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων παρά μόνο πολιτικής. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι αν σε αυτή τη φάση της έρευνας η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή, η υπόθεση θα συσκοτιστεί περισσότερο. Παράλληλα, ο κ. Σανιδάς παρείχε πλήρη κάλυψη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυριάκο Καρούτσο, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει αν η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή. «Κάποτε υβριζόμεθα διότι διαβιβάζαμε στη Βουλή δικογραφία, τώρα υβριζόμεθα διότι δεν τις διαβιβάζουμε», είπε ο κ. Σανιδάς.
Από την πλευρά τους οι δύο εισαγγελείς που υπέβαλαν την παραίτησή τους από τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και από το δικαστικό σώμα, επειδή, κατά τους ισχυρισμούς τους, ο προϊστάμενός τους κ. Καρούτσος παρέβλεψε την άποψή τους ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, φέρονται αποφασισμένοι να εμμένουν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνουν ότι έχουν εκφράσει ήδη την άποψή τους για την υπόθεση και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή.
Οι παραιτήσεις, όμως, των δύο εισαγγελέων δεν έγιναν δεκτές από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί επικοινωνία του κ. Χατζηγάκη με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων και να διαβιβάσει τη δικογραφία για το Βατοπέδι στη Βουλή.
Σε δήλωση που έκανε επί του θέματος ο κ. Χατζηγάκης τόνισε: «Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα του Βατοπεδίου, ήταν και παραμένει η εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αυτής. Αλλωστε, εμπράκτως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνον η αλήθεια και επ’ αυτού δεν χωρεί δεύτερη σκέψη. Ως εκ τούτου, δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σε αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους έως την τελική έκβαση της υπόθεσης. Στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα. Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της».
Αντιδράσεις
«Κάποιοι θεωρούν τη Δικαιοσύνη φέουδό τους και τους εαυτούς τους φεουδάρχες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και «εκφράζει την αγανάκτησή της για το πρωτοφανές γεγονός της δημιουργίας συνθηκών, που εξανάγκασαν σε παραίτηση τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, στους οποίους είχε ανατεθεί η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου».
Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει ότι οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων είναι ανεπίτρεπτη και απαγορεύεται. Η Ενωση τονίζει ακόμη ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, μόνη αρμόδια αρχή να εξετάσει και να εκφράσει άποψη για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών ή υφυπουργών είναι η Βουλή των Ελλήνων, στην οποία αυτός που ενεργεί την έρευνα είναι υποχρεωμένος να διαβιβάσει αμελλητί κάθε σχετικό στοιχείο, χωρίς οποιαδήποτε αξιολόγηση».
Τέλος, σε ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη Δικηγόρων επισημαίνει ότι «η αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όπως έχει ερμηνευθεί αυθεντικά από τον διαχρονικό νομοθέτη, παραβιάζεται και καταρρακώνεται», και παράλληλα κάνει λόγο για «τραγωδία που απαιτεί εξιλέωση».
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο πρώην πρόεδρος της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ. Γιώργος Ζορμπάς, ο οποίος επισήμανε: «H παραίτηση των δύο εισαγγελέων προδήλως πλέον μαρτυρεί πολλά. Αλλά έχει απλή αφετηρία και εξήγηση. Η μέχρι σήμερα παραμονή της δικογραφίας στην Εισαγγελία και η συνέχιση της επ’ αυτής προδικαστικής ερευνάς από την Εισαγγελία κατόπιν άνωθεν εντολής, υπήρξε πράξη αυθαίρετη και αντισυνταγματική. Διότι η επιταγή του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι σαφής. Η δικογραφία, τα στοιχεία της οποίας για την ερευνώμενη πράξη σχετίζονται με υπουργούς, διαβιβάζεται «αμελλητί» στη Βουλή από οιανδήποτε ενεργούσα εξέταση οιασδήποτε μορφής. Και αυτό ήδη έπρεπε να είχε γίνει, αφού μόνη η Βουλή έχει τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα και ευθύνη, να ενεργήσει την προκειμένη έρευνα. Και ασφαλώς σήμερα δεν υπάρχει πολίτης στον τόπο αυτό που να μη θεωρεί ότι η σοβαρότατη αυτή υπόθεση σχετίζεται με πράξεις και παραλείψεις υπουργών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr