Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για το 4ο Συνέδριο των Αρχόντων

Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για το 4ο Συνέδριο των Αρχόντων

«Μέλημα όλων η στήριξη των ανθρώπων της Πίστης», το σημερινό μήνυμα Ιερώνυμου

elpidoforos
Από χθες, 26 Μαϊου και έως τις 28 Μαϊου, λαμβάνει χώρα στην Αθήνα το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τίτλο «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία και συμμετέχουν Άρχοντες από ολόκληρο τον κόσμο ενώ ήδη βρίσκεται στην Αθήνα για το λόγο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος.

Παρόντες θα είναι, επίσης, διεθνώς διακεκριμένοι ομιλητές - ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo, η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grušas, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Στο Συνέδριο θα συζητηθούν επείγοντα θέματα, όπως η μεταχείριση που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το αυξανόμενο κύμα του απολυταρχισμού, οι επιπτώσεις του στις θρησκευτικές κοινότητες καθώς και ο ρόλος της θρησκείας στη γεωπολιτική.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Συνέδριο αποτελεί ένα εξαιρετικό, ιστορικό και καινοτόμο γεγονός, όπως συνέβη και με τα τρία συνέδρια για τη θρησκευτική ελευθερία, που προηγήθηκαν – στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον.

Συμπροεδρεύοντες του Συνεδρίου είναι ο Άρχοντας Αθανάσιος Μαρτίνος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη και ο Άρχοντας Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Εθνικός Διοικητής των Αρχόντων Αμερικής.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, απηύθυνε νωρίτερα σήμερα χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων της Πίστης μας.
Στο Συνέδριο, συμμετέχουν Άρχοντες από ολόκληρο τον κόσμο. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Θα ακολουθήσει, στις 29 Μαϊου, η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Αρχόντων.


Κατά το χαιρετισμό, που απηύθυνε σήμερα ο Αρχιεπίκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, στο 4ο Συνέδριο Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεσήμανε το εξής: «Η στήριξη διεθνώς των ανθρώπων της Πίστης, οφείλει να αποτελεί μέλημα όλων μας, σε μια εποχή ραγδαίας εκκοσμίκευσης και γενικευμένης αποστασίας».

Κατά την χθεσινή έναρξη του Συνεδρίου, στο οποίο πρόκειται να αναδειχθούν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της θρησκευτικής ελευθερίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αργότερα, το απόγευμα, έλαβε χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών δεξίωση, με ‘οικοδεσπότη, τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ.Γιώργο Κώτσηρα, προκειμένου να τιμηθούν οι συμμετέχοντες.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αθανάσιος Μαρτίνος, Άρχων Έξαρχος της Μ.τ.Χ.Ε., Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος», Συμπρόεδρος Συνεδρίου. Ο Anthony J. Limberakis, Άρχων Μέγας Ακτουάριος και Εθνικός Διοικητής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, Συμπρόεδρος του Συνεδρίου. Τέλος, μίλησε ως εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.
Παρόντες, ήταν επίσης, Αρχιερείς του Θρόνου και πολλοί Άρχοντες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου.

Ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου Β’ για το 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων Οφφικιάλιων του Οικουμενικού Θρόνου

Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χθεσινή λατρευτική σύναξη έθεσε τη βάση για ένα γόνιμο και πνευματικά καρποφόρο Συνέδριο, εμπνεόμενο από την εκκλησιαστική ζωή.

Οι Οφφικιάλιοι, επιφανείς προσωπικότητες με καλή οργάνωση στην Ελλάδα, στην Αμερική και στον Καναδά, άνθρωποι που εξόχως τιμήθηκαν από την μητέρα Εκκλησία, αντιπροσφέρουν πλούσια τη στήριξή τους, πνευματική και υλική, προς τον Οικουμενικό Θρόνο.

Είναι άξιο μνείας ότι για τη σύγκληση του παρόντος Συνεδρίου ιδιαίτερα μερίμνησε το Τάγμα Οφφικιαλίων του Αγίου Ανδρέου στις ΗΠΑ. Είμαστε ευγνώμονες προς τους Άρχοντες αυτούς. Δεν μπορεί εξ άλλου παρά να επισημάνει κανείς την παρουσία των Αρχιερέων του Θρόνου, οι οποίοι, πρόσωπα σεβαστά, ηγούνται των Αρχόντων Οφφικιαλίων των επαρχιών τους.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη. Ένας από τους στόχους είναι η πολύπλευρη στήριξη της Πρωτόθρονης Εκκλησίας.

Το ενδιαφέρον όλων σας για την πορεία του Οικουμενικού Θρόνου, συνέχει τις δράσεις που αναλαμβάνετε συλλογικά και προσωπικά. Επιτρέψτε μου τη δήλωση, συνέχει και τις δικές μας προσευχές.

Η στήριξη εξ άλλου διεθνώς των ανθρώπων της Πίστης, κάτι που επίσης δονεί τις καρδιές σας, οφείλει να αποτελεί μέλημα όλων μας, σε μια εποχή ραγδαίας εκκοσμίκευσης και γενικευμένης αποστασίας.

Σε αυτή την εποχή όπου πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας και απαξιώνουν άλλες με τρόπο αυθαίρετο, η προβολή από το Συνεδριό σας του τρίπτυχου της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προοπτική της πνευματικής μας Παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η καλλιέργεια συνειδήσεως αγάπης και σεβασμού προς κάθε συνάνθρωπό μας είναι η δική μας απάντηση στο διαφημιζόμενο ιδεώδες της κοινωνίας της ανοχής, ιδεώδες ασφαλώς θετικό, αλλά συχνά άχρωμο και με περιορισμένη επιδραστικότητα στην ανθρώπινη ψυχή.

Η αλήθεια του Ευαγγελίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα πολλά προβλήματα του κόσμου και είναι ευτύχημα ότι τόσοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το παρόν Συνέδριο ασφαλώς θα δώσει τροφή για σκέψη, πλούσια πληροφορία, κεντρίσματα για καλή αυτοκριτική και πνευματική ανάταση. Συγχαίρουμε λοιπόν τους διοργανωτές όλως ιδιαιτέρως.

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ευλογήσει πλουσίως τις εργασίες του Συνεδρίου.

Μετ’ ευχών διαπύρων

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Και ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θα ακολουθήσει, στις 29 Μαϊου, η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Αρχόντων, με την υποστήριξη των Αρχόντων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την οποία θα συγκαλέσουν οι κ.Μαρτίνος και Δρ Λυμπεράκης. Στο πλαίσιο αυτής, πρόκειται να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα συντονίσουν τις δραστηριότητες των Αρχόντων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία.


Ποιοι είναι οι «Άρχοντες» του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πρόκειται για μία ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στο έργο της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και της διασφάλισης του μέλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αποτελεί το κέντρο για περισσότερους από 300 εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα να απονέμει την τιμή του τίτλου του Αρχοντα σε οποιονδήποτε. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης
κ.κ. Βαρθολομαίος επιλέγει να απονείμει τον τίτλο του Άρχοντα σε λαϊκούς, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Εκκλησία και έχουν εργαστεί σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να τιμήσουν την ελληνική κοινότητα. Διαχρονικά, έχουν λάβει αυτό τον τίτλο προσωπικότητες, οι οποίες υποστήριξαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συνέβαλαν στην προαγωγή και ευημερία του της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνέρχονται σε ετήσια βάση, προκειμένου να εργαστούν για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της παγκόσμιας σωτηριολογικής αποστολής της επισκοπικής έδρας του Αποστόλου Ανδρέα. Γιορτάζουν την εορτή του προστάτη τους στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αποστόλου Ανδρέα.

Η ιστοσελίδα του συνεδρίου:

https://conference.archons.org/

Ειδήσεις σήμερα:

Κοινή συνισταμένη τα fake news για ΣΥΡΙΖΑ-Βελόπουλο, λέει η ΝΔ με αφορμή τη «μάχη της φέτας»

Επτάστερος ο Παναθηναϊκός μετά την «αιχμαλωσία» της Ρεάλ στον τελικό - Το μεσημέρι η επιστροφή των θριαμβευτών

«Ήταν προμελετημένο έγκλημα, τον έσωσα με σακούλες σκουπιδιών» - Νέα μαρτυρία για την επίθεση στους εθελοντές στην Πάρνηθα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης