Εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με το Θέμα, το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Γράμματα στη Χιονάτη»

Εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο με το Θέμα, το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Γράμματα στη Χιονάτη»

Τι σημαίνει για τη ζωή σου όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένα πλάσμα που το μόνο που μπορεί να πει είναι «μαμ»; Μήπως η ιδιότητα της μητέρας δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά είναι κάτι που υπάρχει, κατά κάποιο τρόπο, μέσα στον καθέναν μας;

XRWMA-m_savvato-book
Στην πλούσια και τόσο πρωτότυπη λογοτεχνική παραγωγή της Ευγενίας Φακίνου, το «Γράμματα στη Χιονάτη» ξεχωρίζει σαν ένα σπουδαίο δείγμα του ταλέντου, της φαντασίας και της αφηγηματικής ικανότητας μιας πραγματικά μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται μεν στο σκηνικό της ελληνικής επαρχίας, αλλά σε τόπο και χρόνο μυστηριώδη και αινιγματικό -«μαγικό» με μία λέξη.

Η ιστορία του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από την περιπέτεια μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία αποφασίζει να εγκατασταθεί σε ένα μικρό χωριό. Η άφιξή της, όμως, συμπίπτει με την ομαδική εκκένωση του οικισμού, καθώς οι κάτοικοί του εγκαταλείπουν το μέρος υπό το φόβο κατολισθήσεων. Η γυναίκα μένει μόνη σε ένα χωριό-φάντασμα, ενώ ο αναγνώστης πληροφορείται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά στη ζωή της που επισκεπτόταν το συγκεκριμένο τόπο. Σε κάποια προηγούμενη φάση της ζωής της -και όταν ακόμη δεν είχε ξυρίσει εντελώς τα μαλλιά και τα φρύδια της- η παράξενη αυτή γυναίκα είχε επισκεφτεί το ίδιο χωριό. Και τώρα είναι η σειρά του παρελθόντος να την επισκεφτεί, στο παρόν πλέον, πιθανώς με τη μορφή του κοριτσιού που προσγειώνεται στο έρημο χωριό από το πουθενά.

Αυτή είναι η «Χιονάτη», ένα πλάσμα που δεν αρθρώνει τίποτε άλλο εκτός από το μονοσύλλαβο «μαμ», ανεξαρτήτως εάν εννοεί ότι πεινάει ή ότι ψάχνει τη μητέρα της. Όπως και να 'χει, η Χιονάτη θα εξαφανιστεί το ίδιο αιφνίδια όπως όταν εμφανίστηκε. Αφήνοντας την ηρωίδα του μυθιστορήματος να αναρωτιέται ποιο ήταν το μήνυμα που έπρεπε να αποκωδικοποιήσει, προκειμένου να κατανοήσει, όχι μόνο ποια ήταν η Χιονάτη, αλλά και ποια ήταν η ίδια.

Αυτή την Κυριακή το εξαιρετικό βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου «Γράμματα στη Χιονάτη» είναι στο ΘΕΜΑ.

IN_ARTICLE-m_savvato-book
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης