Το Red Bull Cliff Diving και η ψυχολογία του φόβου

Το Red Bull Cliff Diving και η ψυχολογία του φόβου

Πολύ συχνά θα συναντήσεις το συναίσθημα του φόβου στο Red Bull Cliff Diving. Μπορείς ωστόσο να μάθεις να το διαχειρίζεσαι, ακόμα και να το ξεπεράσεις. Δες πώς.
Κλείσε το εισιτήριό σου εδώ

headerred19

Sponsored Content

Ένας καλός cliff diver είναι κυρίαρχος του δικού του κόσμου, διαχειρίζεται τα συναισθήματά του επιδεικνύοντας ακρίβεια στον έλεγχο του σώματος και του μυαλού του. Εκείνα τα ελάχιστα δευτερόλεπτα, που πηδάει από την πλατφόρμα μέχρι να μπει μέσα στο νερό, ο κόσμος είναι πολύ μικρός και απλός, και το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η κίνηση. Πρόκειται για το απόλυτο συναίσθημα συγκέντρωσης, το οποίο ζει κανείς μόνο εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα, και είναι αδύνατο να βιώσεις υπό άλλες συνθήκες. Αλλά δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο. Και όσοι τα καταφέρνουν, αναγκάζονται να μάθουν πολλά για την ψυχολογία του φόβου.

Red_Bull_Cliff_Diving_-_Adv__Proto_Thema__1_

Ο εγγενής φόβος για τα ύψη
Το Red Bull Cliff Diving προβλέπει άλματα από ύψος 21 μέτρων πάνω από το νερό για τις γυναίκες και 27 μέτρα για τους άνδρες. Τα 27 μέτρα ύψος αναλογούν σε μια πολυκατοικία 8 ορόφων και για ορισμένους ανθρώπους μόνο η σκέψη του να κοιτάξουν κάτω από την κορυφή ενός τέτοιου κτιρίου προκαλεί… το λιγότερο μία αναστάτωση. Και ο λόγος είναι απλός και σχετίζεται με τον τρόπο, που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα της απόστασης και τις διεργασίες στις οποίες προχωρά για να σε κρατήσει σε ισορροπία. Στην πράξη η όραση είναι αυτή που μπερδεύεται όταν κοιτά χαμηλά από τέτοια ύψη.

Red_Bull_Cliff_Diving_-_Adv__Proto_Thema__3_

Έχουμε συνηθίσει να προσδιορίζουμε την απόσταση σε οριζόντια θέση, κυρίως λόγω του ότι βλέπουμε με δύο μάτια. Το κάνουμε ασυναίσθητα συνεχώς, ακόμα και σε απλά καθημερινά πράγματα όπως είναι το περπάτημα. Όταν όμως κληθούμε να κοιτάξουμε κάτω από μεγάλο ύψος τα πράγματα αλλάζουν, γιατί τα μάτια δεν μπορούν να προσδιορίζουν με ακρίβεια το βάθος στο οποίο βρίσκεται το έδαφος.

Αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να διατηρεί αμφιβολίες ως προς το ποιο σήμα να εμπιστευθεί. Ένας πρόσθετος δηλαδή παράγοντας τον οποίο ο cliff diver καλείται να διαχειριστεί πριν κάνει τη μεγάλη βουτιά. Αν νομίζεις ότι μπορεί να τα κάνεις μαντάρα, ίσως και να τα έχεις ήδη κάνει. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα σημείο κλειδί για τους αθλητές. Όταν όλα πάνε καλά οι cliff divers εισέρχονται στο νερό, σαν μια βελόνα μέσα σε ύφασμα, τόσο ομαλά. Αν όχι, οι διασώστες είναι πάντα παρόντες για να αντιμετωπίσουν συνήθως κάποια διάσειση.

Red_Bull_Cliff_Diving_-_Adv__Proto_Thema__4_

Η προετοιμασία του νου
Η Aimee Harrison προετοιμάζεται να διαγωνιστεί στο επόμενο Red Bull Cliff Diving, που θα διεξαχθεί στον Saint-Raphaël, στη Γαλλία, στις 12 Ιουνίου. Η ίδια παραδέχεται ότι δεν έχει συνηθίσει ακόμα το συναίσθημα του φόβου και της αγωνίας. Η Aimee είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να συζητήσει κανείς για την ψυχολογία του φόβου, καθώς όταν δεν αγωνίζεται κάνει τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στην συμπεριφορική ψυχολογία. Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας πώς αντιμετωπίζει η ίδια τον φόβο.

Aimee_Harrison_-_Red_Bull_Cliff_Diving_-_Adv__Proto_Thema

«Το cliff diving είναι κατά 20% σωματική υπόθεση και κατά 80% διανοητική», εξηγεί. «Γνωρίζεις ότι μπορείς να κάνεις αυτές τις βουτιές. Το σώμα δεν είναι πρόβλημα. Πρέπει όμως συνεχώς να πείθεις το μυαλό σου να σε ακολουθήσει σε αυτή τη διαδικασία».

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ίδια την πρόκληση της κατάδυσης δεν ταιριάζει σε όλους τους αθλητές. Γνωρίζει ότι κάποιοι αθλητές απλώς απομονώνουν τον φόβο και τον ξεχνούν έστω και στιγμιαία. Για εκείνη η συνταγή της επιτυχίας είναι διαφορετική. Πρέπει να τον αναγνωρίσει και να πορευτεί με τον φόβο. «Ξεκίνησα νομίζοντας ότι πρέπει να κατακτήσω τον φόβο. Τώρα όμως η προσέγγισή μου είναι ότι πρέπει απλώς να τον αναγνωρίσω, να τον αντιμετωπίσω και να πορευτώ με αυτόν», περιγράφει.

Red_Bull_Cliff_Diving_-_Adv__Proto_Thema__2_

Η διαχείριση του άγχους
Τις περισσότερες φορές κανείς προπονείται σε μια βουτιά μόλις την παραμονή του αγώνα. Η δυνατότητα εξάσκησης σε βουτιές από τέτοιο ύψος είναι περιορισμένη διότι είναι λίγες οι διαθέσιμες τοποθεσίες. Η προπόνηση, εκτός πεδίου κατάδυσης γίνεται σε τρία στάδια. Η είσοδος και προσέγγιση, η κυρίως βουτιά και η έξοδος/προσγείωση από ύψος 10 μέτρων. Όταν έρθει η ώρα, συνδυάζει κανείς τα τρία αυτά στοιχεία και κάνει τη βουτιά χωρίς να έχει σκεφτεί στην πραγματικότητα. Αφήνεις μόνο τη μνήμη των μυών να κάνει τα δικά της. Η Aimee εξηγεί ότι η μυϊκή μνήμη είναι το στοιχείο κλειδί. Καθώς όσο πιο πολύ αποσυνδεθεί η σκέψη, τόσο πιο καθαρά ακολουθεί το μυϊκό σύστημα τα γνωστά του μονοπάτια, χωρίς αντιπερισπασμούς.

Εάν θέλεις να δεις από κοντά όλους αυτούς τους κορυφαίους αθλητές που τολμούν να βουτούν από τέτοια ύψη τότε δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία και να έρθεις στο Red Bull Cliff Diving το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24 με 26 Μαΐου στη Λίμνη Βουλιαγμένη. Μπορέις να κλείσεις το εισιτήριό σου εδώ.

Red_Bull_Cliff_Diving_-_Header_Photo_-_Adv__Proto_Thema___2_
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης