Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το συγκλονιστικό μπεστ-σέλερ του Ken Follett «Η νύχτα των ηρώων»

Αυτή την Κυριακή με το Θέμα, το συγκλονιστικό μπεστ-σέλερ του Ken Follett «Η νύχτα των ηρώων»

Ένα ζευγάρι νεαρών Δανών ανακαλύπτει ένα μυστικό που μπορεί να αλλάξει ακόμη και την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου -αρκεί να το μοιραστούν με τους Βρετανούς. Και αρκεί να επιζήσουν, όταν όλα δείχνουν ότι ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε βήμα της πορείας τους

vivlio-XRWMA
Ο Ken Follett, ως μετρ των κλασικών θρίλερ που εκτυλίσσονται στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνδυάζει αριστοτεχνικά την αναδιήγηση πραγματικών γεγονότων, με την εντελώς δική του μυθοπλασία. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπουδαίο πολεμικό έπος, ένα βιβλίο με πλοκή και αλλεπάλληλες ανατροπές που, κυριολεκτικά, κόβουν την ανάσα.

Η δράση στη «Νύχτα των ηρώων» ξεκινά τον Ιούνιο του 1941, δηλαδή στην αρχή του ολέθρου που σκορπίζει στην Ευρώπη η σιδερένια μπότα του ναζισμού. Καμία δύναμη δεν φαίνεται πως θα μπορούσε να ανακόψει την ασταμάτητη προέλαση του Τρίτου Ράιχ και της κατακτητικής λαιμαργίας του Αδόλφου Χίτλερ. Σε ξηρά και θάλασσα, ακόμη όμως και στον αέρα όπου παραδοσιακά πρωταγωνισούσαν οι Βρετανοί αεροπόροι, η πολεμική μηχανή της Γερμανίας πλέον είναι ανίκητη.

Η αεροπορία του Χίτλερ, η φοβερή Λουφτβάφε, παρουσίαζε μια ανεξήγητη ετοιμότητα. Όπου και όποτε η Βρετανία επιχειρούσε να επιτεθεί με τα σμήνη των βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροπλάνων της, συναντούσαν τη σαρωτική αντεπίθεση των Γερμανών. Ωστόσο, σε ένα μικρό νησί της Δανίας, ένας εξαιρετικά ευφυής και πολυμήχανος νεαρός, ο Χάραλντ Όλουφσεν, ανακαλύπτει τυχαία μια μυστική γερμανική βάση. Παρατηρώντας την κρυφά, διαπιστώνει ότι ο εξοπλισμός της είναι αλλόκοτος, δεν θυμίζει τίποτε από ό,τι παρόμοιο έχει δει προηγουμένως.

Ο Χάραλντ συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως κάποιον για την ανακάλυψή του. Εκείνη ακριβώς την περίοδο, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και το επιτελείο του, σχεδίαζαν τη μεγαλύτερη ως τότε αεροπορική επιδρομή κατά της Γερμανίας. Η ανακάλυψη του Χάραλντ Όλουφσεν θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και την πορεία ολόκληρου του πολέμου. Προηγουμένως όμως έπρεπε να βρει τον τρόπο να στείλει το μήνυμά του στους Βρετανούς. Η δανέζικη αντίσταση έχει αποδεκατιστεί και είναι ανενεργή. Ο Χάραλντ δεν μπορεί να εμπιστευτεί καν τον ίδιο του τον αδερφό, τον Άρνε, ο οποίος μαζί με τη μνηστή του, μια αναλύτρια πληροφοριών της βρετανικής κατασκοπείας MI6, παρακολουθούνται ήδη. Μόνο στη φίλη του, Κάρεν, μπορεί να στηριχθεί, μολονότι και εκείνη ήταν εντελώς άπειρη. Πώς θα ξεπεράσουν τον κλοιό των Ναζί και των προδοτών, ο οποίος σφίγγει, ολοένα και περισσότερο γύρω τους;

Κλείσιμο
Και ύστερα υπάρχει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, περίπου 1000 χιλιόμετρα παγωμένης θάλασσας, τα οποία τους χωρίζουν από τις βρετανικές ακτές. Πρέπει, όμως, να βρουν τρόπο να τα διασχίσουν -ζωντανοί.

Αυτή την Κυριακή το καθηλωτικό πολεμικό μυθιστόρημα του Ken Follett «Η νύχτα των ηρώων» είναι στο ΘΕΜΑ.

vivlio-IN-ARTICLE


Ken Follett: Ο συγγραφέας-φαινόμενο

Ο Ken Follett, στα 74 χρόνια του και ύστερα από 37 παγκόσμια μπεστ-σέλερ, θα μπορούσε να επαναπαυθεί στις δάφνες του, ως ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιτυχημένους συγγραφείς όλων των εποχών. Άλλωστε, τα μυθιστορήματά του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 192 εκατομμύρια αντίτυπα, έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 80 χώρες του κόσμου. Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο, αλλά αποτυπώνουν μόνο την ποσοτική πτυχή της επιτυχίας του Ken Follett. Όμως, η ουσία είναι η ποιότητα των βιβλίων του, η πρωτοτυπία της σκέψης και η ακατάβλητη δημιουργικότητα, η οποία μάλιστα παραμένει αξιοθαύμαστη, ολοένα και πιο σαγηνευτική, μολονότι ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο βιβλίο που δημοσίευσε ο Follett έχουν περάσει 45 ολόκληρα χρόνια.

Διότι, πράγματι, η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε για τον Ken Follett το 1978, με το περίφημο «Το μάτι της βελόνας», μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίζεται στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό θρίλερ, το οποίο όχι μόνο καθιέρωσε τον Follett ως έναν χαρισματικό αφηγητή ιστοριών, αλλά δημιούργησε ένα ορόσημο στη λογοτεχνία, εφόσον το «Το μάτι της βελόνας» σημειώνει υψηλές πωλήσεις ακόμη και σήμερα, σχεδόν μισόν αιώνα από την πρώτη έκδοσή του.

Παρόλ' αυτά, ο Ken Follett βάλθηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του με μια σειρά από βιβλία, καθένα από τα οποία αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός από μόνο του.

Η παραγωγή καθηλωτικών μυθιστορημάτων δια χειρός Ken Follett δεν σταμάτησε τα επόμενα χρόνια, απεναντίας, κατέκτησε νέες κορυφές, και οι εκδοτικές του επιτυχίες, ανέδειξαν τον Ken Follett ένα παγκόσμιο, εξαιρετικά σπάνιο -αν όχι μοναδικό- φαινόμενο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης