Η συντροφική και η σεξουαλική βία απασχόλησαν το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η συντροφική και η σεξουαλική βία απασχόλησαν το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

To ΙΜΔΑ διοργάνωσε την πρώτη πανελλαδική εκδήλωση με θέμα την αξιολόγησης της έκθεσης GREVIO

woman_victim
Με αφορμή την έκθεση GREVIO της ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) διοργάνωσε την πρώτη πανελλαδική εκδήλωση με θέμα την αξιολόγησης της έκθεσης αυτής (GREVIO).

Η έκθεση αυτή του περασμένου Νοεμβρίου, αποτυπώνει μια σειρά ερευνών και αξιολογήσεων που πραγματοποίησε στη χώρα μας η GREVIO και αξιολόγησε και ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο πεδίο της έμφυλης βίας σε βάρος των γυναικών και προβαίνει σε διαπιστώσεις και συστάσεις προς τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Ιδρύματος, εστίασαν στα ζητήματα στα οποία η GREVIO προσέδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα και ιδίως στα θέματα υποστήριξης και προστασίας επιζωσών έμφυλης βίας και διαδικαστικών εγγυήσεων.

Πάντως, αξιοσημείωτο αλλά παράλληλα ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό για την (όσο το δυνατόν) πάταξη της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, είναι ότι κατά τις εργασίες της εκδήλωσης επιδιώχθηκε και ακούστηκαν οι φωνές και οι θέσεις μεγάλου αριθμού φεμινιστικών οργανώσεων, οι οποίες συνεισέφεραν με την εμπειρία και τις συμβολές τους.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος της GREVIO και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΜΔΑ, Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα της διεθνούς «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».

Ανέλυσε την ολιστική προσέγγιση της σύμβασης αυτής, όπως αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της προσχώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εν λόγω σύμβαση, αλλά και τη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού με επιτόπιες επισκέψεις.

Μάλιστα, τόνισε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν είναι στιγμιαία, αλλά συνιστά ένα ταξίδι, με πολλά στάδια και με τη συμμετοχή πλήθους φορέων, κρατικών και μη.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της επισήμανε «την ανάγκη ύπαρξης ενός ολιστικού πλέγματος και την επιτακτικότητα να χτιστούν γέφυρες και ένας συνεχής δίαυλος επικοινωνίας με τις ΜΚΟ».

Συντροφική βία

Τον πρώτο κύκλο της εκδήλωσης για την «προστασία και υποστήριξη των επιζωσών έμφυλης βίας», συντόνισε η καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότητας του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της η κοινωνική επιστήμονας και εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου από το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ Άννα Βουγιούκα, αναφέρθηκε στη συντροφική βία, ως το πιο συχνό πλαίσιο εκδήλωσης περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών.

Η κυρία Βουγιούκα ανάλυσε διεξοδικά όλα τα κατάλληλα και αναγκαία (γενικά και ειδικά) μέτρα και υπηρεσίες υποστήριξης που πρέπει να υπάρχουν πανελλαδικά, όπως ενδεικτικά είναι τα καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες και παιδία και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή παροχής άμεσης βοήθειας. Επίσης, ανέδειξε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν στο επίκαιρο, αλλά αρνητικό φαινόμενο της συντροφικής βίας, οι ΜΚΟ.

Σεξουαλική βία

Στο κεφάλαιο της σεξουαλικής βίας αναφέρθηκε επιστημονική συνεργάτιδα του ΙΜΔΑ και υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Κέλλυ Πισιμίση και επικεντρώθηκε στη μέριμνα που πρέπει να απολαμβάνουν οι «επιζώσες» σεξουαλικής βίας.

Δεν παρέλειψε η κυρία Πισιμίση να επισημάνει την αδήριτη ανάγκη σύστασης κέντρων παραπομπής για τα θύματα σεξουαλικής βίας ή κέντρων διαχείρισης κρίσεων για τα θύματα βιασμού. Παράλληλα, η συνεργάτιδα του ΙΜΔΑ, έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) «Χ κατά Ελλάδος», με την οποία κρίθηκε ότι ήταν αναποτελεσματική η υποστήριξη και προστασία στα θύματα έμφυλης βίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επεσήμανε τα ίδια συστημικά ελλείμματα που διαπιστώθηκαν και από την έκθεση GREVIO.

Υπενθυμίζεται ότι η καταδικαστική για την Ελλάδα υπόθεση «Χ κατά Ελλάδος», αφορά καταγγελία βιασμού 18χρονης Αγγλίδας από μπάρμαν ξενοδοχείου τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν βρισκόταν σε διακοπές με τη μητέρα της.

Υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα με αποτέλεσμα η ποινική υπόθεση να κλείσει το 2020 με την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος για τον εμπλεκόμενο.

Συνεπιμέλεια παιδιών

Στο δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης που αφορούσε τις «διαδικαστικές εγγυήσεις» η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη ανέλυσε διεξοδικά τον ελληνικό νόμο για τη συνεπιμέλεια, σε άμεση συνάρτηση με το άρθρο 31 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που αφορά την επιμέλεια και την ασφάλεια των παιδιών.

Η κυρία Φουντεδάκη κατέδειξε ορισμένες πτυχές του νόμου 4800/2021 (για ζητήματα οικογενειακού δικαίου και τις σχέσεις γονέων και παιδιών), οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες εξ επόψεως έμφυλης βίας και επεσήμανε τα κενά του επίμαχου νόμου που μπορεί να οδηγήσουν σε μη σύμφωνη με τη σύμβαση ερμηνεία.

Κίνδυνος διάπραξης γυναικοκτονίας

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας και ψυχολόγος διδάκτωρ Κική Πετρουλάκη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιολόγησης αλλά και διαχείρισης του κινδύνου διάπραξης γυναικοκτονίας και επισήμανε τους όρους υπό τους οποίους πρέπει αυτές να διενεργούνται.

Ειδικότερα, η κυρία Πετρουλάκη τόνισε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης του κινδύνου επανάληψης του περιστατικού βίας, καθώς και του κινδύνου διάπραξης γυναικοκτονίας πρέπει να αποτελεί προτεραιοποίησης κατά την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού έμφυλης βίας.

Τέλος, το μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων», δικηγόρος Ντέτα Πετρόγλου, ανέδειξε την υποχρέωση ειδικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων των επιχειρηματιών και επαγγελματιών γενικότερα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά έμφυλης βίας.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη απαγκίστρωσης από τις επικρατούσες έμφυλες προκαταλήψεις και στερεότυπα, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος προσέγγισης και μεταχείρισης των θυμάτων βίας.

Το δεύτερο πάνελ για τις «Διαδικαστικές εγγυήσεις» συντόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΕΔΔΑ, αντιπρόεδρος του ΙΜΔΑ και Πανεπιστημιακός καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος.


Ειδήσεις σήμερα:

Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης - Αθώα η μητέρα

«Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε» λέει ο 17χρονος μαθητής που δέχθηκε επίθεση με σφυρί σε σχολείο στην Κυψέλη

H Gypsy Rose Blanchard ανακοίνωσε ότι χώρισε με τον σύζυγό της, τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης