Το εθνικό μας ποτό: Δημιουργώντας αναμνήσεις ζωής εδώ και 130 χρόνια

Το εθνικό μας ποτό: Δημιουργώντας αναμνήσεις ζωής εδώ και 130 χρόνια

Γιορτάζουμε την Εθνική Γιορτή μας με ένα απόσταγμα που έχει ιστορία, συνδέεται με τις πιο όμορφες μνήμες μας, και φέτος γιορτάζει τα γενέθλιά του με έναν πρωτότυπο και φωτεινό επετειακό διαγωνισμό

plomari1

Sponsored Content

Τραπέζια με τηγανητό μπακαλιάρο, μεζέδες, τραγούδια, και τσουγκρίσματα ποτηριών με ούζο είναι η εμβληματική εικόνα της γιορτής της 25ης Μαρτίου. Το ούζο είναι το εθνικό μας ποτό. Είναι το απόσταγμα που μυρίζει Ελλάδα, που ενώνει τους ανθρώπους, που απογειώνει το κέφι, που ευφραίνει την καρδιά μας. Το ούζο δεν έχει εποχή. Είναι κοντά μας τα χειμωνιάτικα βράδια, τις ηλιόλουστες μέρες της Άνοιξης, και τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Βρίσκεται στο τραπέζι του Ευαγγελισμού και έχει την τιμητική του την περίοδο της Σαρακοστής. Αυθεντικό, διαχρονικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γαστρονομική μας κουλτούρα, αποτελεί πάντα την καλύτερη αφορμή για να μαζευτεί η παρέα. Ταυτίζεται με τη χαρά, τον ήλιο και το μοίρασμα. Αγαπά τους λιτούς και ωραίους μεζέδες έχει αδυναμία στα ψάρια και τα θαλασσινά. τα όσπρια και τις πικάντικες σαλάτες. Βολεύεται με τα πιο ταπεινά συνοδευτικά και αναδεικνύεται με τα πιο φινετσάτα. Του αρέσουν τα τουρσιά, τα παστά και τα αλίπαστα. Είναι το ποτό όλων. 
2T1A2485

Το σερβίρισμα και τα μυστικά του
Λίγοι και καλοί μεζέδες λοιπόν όπως είπαμε και ούζο δροσερό με πάγο για να χαρούμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχει όμως μια τελετουργία στο σερβίρισμα που αν την ακολουθήσουμε θα απελευθερωθούν όλα τα αρώματα και η γεύση θα είναι ασυναγώνιστη: Σε ένα μακρόστενο ποτήρι βάζουμε πρώτα το ούζο, μετά το νερό και τέλος τον πάγο. Έτσι αποφεύγουμε τη δημιουργία κρυστάλλων, υπάρχει σταδιακή αλλαγή στην θερμοκρασία του, και η απόλαυση πολλαπλασιάζεται!

Οι αναμνήσεις μας σε ένα μπουκάλι
Όταν μιλάμε για ούζο το μυαλό μας πάει βέβαια στο Πλωμάρι της Λέσβου, στην πατρίδα του, εκεί όπου υπάρχει και Μουσείο Ούζου. Εκεί μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για το εθνικό μας ποτό και κυρίως να γνωρίσουμε την ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου. Ένα ούζο που δημιουργήθηκε το 1894, από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και εξακολουθεί να φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι τώρα με μια μυστική συνταγή που περιλαμβάνει κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, αρωματικό γλυκάνισο από το Λισβόρι, αλάτι από τις ξακουστές αλυκές της Καλλονής Λέσβου, ένα μυστικό χαρμάνι μυρωδικών, και μεγάλη τέχνη στην απόσταξη. Ένα απόσταγμα μοναδικό που έφτασε σε κάθε μέρος της Ελλάδας, πήγε στις ευρωπαϊκές πόλεις, μπήκε στη Gallery Λαφαγιέτ του Παρισιού, κέρδισε διακρίσεις και πολλά βραβεία. Και κατάφερε κάτι μοναδικό. Να γίνει μέρος των ατομικών αλλά και των συλλογικών μας αναμνήσεων. Εδώ και 130 χρόνια βρίσκεται δίπλα μας στα μικρά και τα μεγάλα. Σε τραπέζια καφενείων και σε ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, σε αστικά εστιατόρια, σε σαλόνια και σε βεράντες σπιτιών. Μαζί του τραγουδήσαμε, συγκινηθήκαμε, χορέψαμε, ακούσαμε συνταρακτικά γεγονότα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συντρόφεψε τις συζητήσεις μας, ήταν πλάι μας στα μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα, στις πιο μεγάλες μας χαρές, στις συγκεντρώσεις με τους αγαπημένους μας. Έγινε μέρος της ζωής μας, των ταξιδιών μας, της συντροφιάς και της οικογένειάς μας. Και ενώ ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς εκείνο μένει μια σταθερή αξία. Διατηρεί πάντα την εξαιρετική του ποιότητα πατώντας γερά στην παράδοση ενώ παράλληλα ταυτίζεται με τις νέες μοντέρνες τάσεις της εποχής. Όπως συμβαίνει με κάθε τι κλασικό.

KIA_0899

Τα πιο πρωτότυπα γενέθλια!
Το Ούζο Πλωμαρίου, από 100% διπλή απόσταξη, έχει πλέον κατακτήσει τις σημαντικές αγορές του εξωτερικού, ταξιδεύει ήδη σε σχεδόν 50 χώρες και κερδίζει παντού τις εντυπώσεις. Είναι ευκολόπιοτο έχει ισορροπημένη γλυκύτητα και ιδανική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και φέτος γιορτάζει τα γενέθλιά του με ένα ιδιαίτερο τρόπο που ταιριάζει με την προσωπικότητά του. Έτσι, για όλους εκείνους που το αγαπάνε δημιούργησε ένα πρωτότυπο challenge. Είναι «Ο τοίχος των αναμνήσεων παρέα με Πλωμάρι». Στόχος της ενέργειας είναι να γεμίσει ο τοίχος με τις ηλιόλουστες αναμνήσεις όσων όλα αυτά τα χρόνια μοιράζονται στις παρέες τους την απόλαυση του Ούζου Πλωμαρίου Όσοι λοιπόν επιθυμούν μπορούν να στείλουν φωτογραφίες τους μέχρι και τον Ιούνιο στο www.plomari130years.gr. Οι 130 νικητές θα λάβουν μια συλλεκτική φιάλη με το δικό τους όνομα επάνω αλλά και ένα μοναδικό artwork, εμπνευσμένο από τη φωτογραφία τους!

XIG_4892__1__copy
Κλείσιμο

Εντέλει, μπορεί ο Ισίδωρος Αρβανίτης να κράτησε την συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου για πάντα μυστική εμείς όμως ξέρουμε τα βασικά στοιχεία της. Είναι το μεράκι, η αγάπη, και ο σεβασμός στην παράδοση.


#plomarimemories

#130yearsplomari
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης