Νέα, μεγάλης κλίμακας αναδάσωση δίνει πνοή στην Πεντέλη
kedriki_papastra

Νέα, μεγάλης κλίμακας αναδάσωση δίνει πνοή στην Πεντέλη

Εκατόν πενήντα εθελοντές έκαναν την αρχή, φυτεύοντας τα πρώτα 800 από τα 35.000 δέντρα σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, στην πηγή Καρακαντά.


Sponsored content

Τις τελευταίες δεκαετίες ο δασικός πλούτος της χώρας έχει μειωθεί δραματικά λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που σαρώνουν κάθε καλοκαίρι τη χώρα από τη μια άκρη στην άλλη. Σε μια τέτοια συνθήκη τόσο βίαιη και συχνή, η Φύση δεν έχει το χρόνο που χρειάζεται για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, με αποτέλεσμα να γίνεται απαραίτητη η ανθρώπινη παρέμβαση με αναδασώσεις σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, αφού βέβαια προηγηθεί η κατάλληλη περιβαλλοντική μελέτη. Η Παπαστράτος αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας για το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος και μέσα από την εταιρική Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανέλαβε δράση με στόχο να δώσει ξανά πνοή στην Αττική με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος, και ο εξωτερικός αξιολογητής του έργου έχει γνωμοδοτήσει ότι για την υλοποίησή του έχουν εφαρμοστεί ορθές πρακτικές. Έτσι, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, η εταιρεία πραγματοποίησε στις 6 Μαρτίου ακόμα μια δενδροφύτευση αυτή τη φορά στην πηγή Καρακαντά του Δήμου Πεντέλης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Μαργώνης δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τόσο σημαντική στιγμή και δήλωσε σχετικά: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτέψαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

Το παρόν στη δενδροφύτευση έδωσε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα και σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».
Σηματοδοτώντας λοιπόν την έναρξη της Β’ φάσης του προγράμματος, 150 εθελοντές φύτεψαν συμβολικά τα πρώτα 800 δέντρα σε μια έκταση που περιλαμβάνει συνολικά 500 στρέμματα εντός των ορίων του Δήμου Πεντέλης. Αν και το πρόγραμμα επρόκειτο να ξεκινήσει από την Ιπποκράτειο Πολιτεία, οι υπεύθυνοι του έργου διαπίστωσαν ότι η Φύση επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η αναγέννηση του καμένου δάσους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Έτσι, η επιστημονική ομάδα επέλεξε μια νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη για να πραγματοποιηθεί τελικά η δράση, η οποία επίσης είχε δοκιμαστεί σκληρά από πυρκαγιές.
Για τη συγκεκριμένη έκταση η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η φύτευση των δέντρων προβλέπεται να τελειώσει μέσα στο 2024. Το σύνολο των δενδρυλλίων που θα συνδεθούν με τη γη ανέρχεται σε 35.000, ενώ η Παπαστράτος αναλαμβάνει και τη φροντίδα τους μέχρι το 2026, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο
Το πρόγραμμα αναδάσωσης της Παπαστράτος είναι μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές εταιρικές πρωτοβουλίες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων, σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής και πρόκειται για ένα έργο με κόστος που ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκτός από τη φύτευση των δέντρων μέχρι το τέλος του 2023, προβλέπεται και η ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026 που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια απλή δράση δενδροφύτευσης, αλλά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδάσωσης με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα νέα δέντρα έχουν αφομοιωθεί όπως πρέπει από το περιβάλλον και δεν κινδυνεύουν να ξεραθούν. Ο στόχος είναι να επιβιώσει τουλάχιστον το 75% των νέων δέντρων, ένα υψηλό ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών. Για να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο έργο η εταιρεία χρειάστηκε να λύσει μία σειρά από πρακτικά ζητήματα και έτσι, προχώρησε σε περιβαλλοντική μελέτη μηνών, έλαβε ειδικές αδειοδοτήσεις, ενώ στον σχεδιασμό της έπρεπε να συνυπολογίσει και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την αναδασωτέα περιοχή, που ήταν απαραίτητο να τηρηθούν στο ακέραιο.


Πριν από την αναδάσωση στην Πεντέλη, είχε προηγηθεί η Α’ φάση του σχεδίου σε έκταση 500 στρεμμάτων στον Άγιο Στέφανο με τη φύτευση 35.000 δέντρων που δίνουν πνοή και ελπίδα για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, 8.000 από τα δενδρύλια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τους εκτεταμένους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, και η ομάδα που είχε αναλάβει τη φροντίδα τους προχώρησε σε αντικατάσταση με την ελπίδα αυτή τη φορά να αφομοιωθούν.

Παράλληλα, προκειμένου να γίνει εφικτή η αναδάσωση σε όλο το εύρος της, η Παπαστράτος κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων προχώρησε σε αλλεπάλληλες σχετικές εργασίες, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τον καθαρισμό καμμένων εκτάσεων, τη φροντίδα και το πότισμα των νέων δέντρων. Η Παπαστράτος γνωρίζει ότι δεν αρκεί μόνο να φυτευτούν νέα δέντρα, αλλά χρειάζεται μια διαρκής φροντίδα και συνέπεια απέναντι στο φυσικό περιβάλλον όπου γίνονται οι παρεμβάσεις ώστε σε βάθος χρόνου να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος σκοπό, που είναι η εξασφάλιση ενός πιο ασφαλούς και βιώσιμου μέλλοντος για εμάς και τις επόμενες γενιές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης