Πώς έπιασαν τους απατεώνες στη Μονή Αββακούμ στην Κύπρο - Σε 4 χρόνια έστησαν «βιομηχανία θαυμάτων», μάζεψαν πάνω από 800.000 ευρώ

Πώς έπιασαν τους απατεώνες στη Μονή Αββακούμ στην Κύπρο - Σε 4 χρόνια έστησαν «βιομηχανία θαυμάτων», μάζεψαν πάνω από 800.000 ευρώ

Πριν τέσσερα χρόνια, καμιά δεκαριά μοναχοί, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο μοναστήρι, με «προίκα» τον τάφο του Οσίου Αββακούμ

avvakoum
Βιοτεχνία, ή οποία φιλοδοξούσε να γίνει βιομηχανία θαυμάτων, θύμιζε το «Ιερό Ησυχαστήριο Οσίου Αββακούμ» στο χωριό Φτερικούδι της Κύπρου. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ξηλώνουν το οικοδόμημα που άρχισαν να χτίζουν πριν από τέσσερα χρόνια, καμιά δεκαριά μοναχοί, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο μοναστήρι, με «προίκα» τον τάφο του Οσίου Αββακούμ, του οποίου ανακαλύφθηκε το λείψανο μόλις το 1989.

Όλα βαίνανε καλώς μέχρι την προπερασμένη Τρίτη, όταν ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το μοναστήρι, αποφάσισε να οργανώσει καταδρομική επιχείρηση, με κουκουλοφόρους και υπαλλήλους της Μητρόπολης. Κατά την επιχείρηση οι μοναχοί προσήχθησαν στη Μητρόπολη ενώ κατασχέθηκαν ένα χρηματοκιβώτιο με €807.000, διάφορα κειμήλια, εικόνες και το καταγραφικό του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας.


Βίντεο από την στιγμή της εισόδου στη Μονή Αβακούμ


Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί ήταν απλό. Ο Ηγούμενος Νεκτάριος και ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, να παραδεχθούν ενυπογράφως ότι έχουν υποπέσει σε σοβαρά αμαρτήματα και να ζητήσουν τον αποσχηματισμό τους. Μετά τις παραδοχές του Νεκτάριου και του Πορφύριου, διέρρευσαν επιλεκτικά σε ΜΜΕ, πληροφορίες για το τι συνέβαινε στο μοναστήρι, ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία κλήθηκαν σε έκτακτη συνεδρία από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Γεώργιο. Η απόφαση για καθαίρεση των δύο Αρχιμανδριτών θεωρήθηκε δεδομένη, ώστε να κλείσει η πληγή, οριστικά, με συνοπτικές διαδικασίες. Στη συνεδρία παρουσιάστηκαν από τον Μητροπολίτη Ταμασού διάφορά τεκμήρια (βίντεο, έγγραφα κλπ) ώστε να πειστούν οι Συνοδικοί για τα σαρκικά και τα οικονομικά ατοπήματα των δύο Αρχιμανδριτών, αλλά και για την εξαπάτηση των πιστών με την προβολή «θαυμάτων» τα οποία σκηνοθετούσαν.



Σε εκείνη τη Συνεδρία, ανατράπηκαν όλα καθώς οι υπό κατηγορία Αρχιμανδρίτες, ανακάλεσαν τις υπογραφές τους, ισχυριζόμενοι ότι αυτές αποσπάστηκαν με εκβιασμό και άσκηση πίεσης εκ μέρους του Μητροπολίτη Ταμασού. Παράλληλα διατυπώθηκαν και κατηγορίες κατά του Μητροπολίτη, σε σχέση με απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών από τη Μονή, ώστε να ενισχυθεί η προεκλογική του εκστρατεία, για εκλογή στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, πέρυσι. Όσο για τα βίντεο, υποστήριξαν ότι έτυχαν επεξεργασίας και μοντάζ, με σκοπό να ενοχοποιηθούν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση σε Συνοδικό Δικαστήριο, αφού πρώτα εξεταστούν τα στοιχεία και των δύο πλευρών. Τέθηκε ως μη δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της δίκης μέχρι το Πάσχα, αλλά κάτι τέτοιο διαπιστώθηκε κατά τη πρώτη συνεδρία ότι ήταν ανέφικτο, αφού επιβαλλόταν περαιτέρω έρευνα, από μια ανακριτική επιτροπή, στην οποία διορίστηκαν δύο Επίσκοποι και τρεις άλλοι κληρικοί.

Η μάχη των βίντεο

Η πλευρά του Μητροπολίτη Ταμασού, όπως όλα δείχνουν θέλοντας να κερδίσει τη κοινή γνώμη, άρχισε να διαρρέει σε ΜΜΕ αποσπάσματα από βίντεο που αφήνουν σοβαρά εκτεθειμένους τους μοναχούς.

Το πρώτο βίντεο, παρουσιάζει τον Ηγούμενο Νεκτάριο με έναν ακόμα μοναχό, στο γραφείο του μοναστηριού να παρασκευάζουν το «άγιο» μύρο, το οποίο υποτίθεται πως αναβλύζει ο σταυρός του Αγίου Πορφυρίου. Για την ιστορία να πούμε, ότι σύμφωνα με τον Νεκτάριο, ο σταυρός βρέθηκε στα χέρια του μετά τον θάνατο του Αγίου Πορφυρίου. Του τον παρέδωσε μια κυρία η οποία τον είχε παραλάβει από τον ίδιο τον Άγιο Πορφύριο ο οποίος κατά τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, έδωσε οδηγίες να τον παραδώσουν στον ίδιο.

ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΥΡΟ"


Ο σταυρός αυτός έγινε στη κυριολεξία χρυσοχοείο για τον ίδιο και το μοναστήρι. Τοποθετήθηκε σε ασημένια θήκη η οποία είχε δοχείο το οποίο όπως προκύπτει από το βίντεο, το γέμιζαν με μύρο ώστε να παρουσιάζουν ως «θαύμα» το γεγονός ότι ευωδίαζε, αναβλύζοντας μύρο!

Σε άλλο βίντεο, παρουσιάζεται ο ίδιος σταυρός, σε κάποιες μοναχές, και ο Ηγούμενος Νεκτάριος τους λέει ότι ζουν ένα ζωντανό θαύμα.


ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ - ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΑΥΜΑ


Το «θαύμα» ήταν το μύρο που ανάβλυζε ο σταυρός το οποίο μάλιστα ήταν τόσο πολύ που έβαζαν βαμβάκια για να το μαζεύουν. Ζήτησε από τις μοναχές να μην το πουν αλλού γιατί δεν ήθελε να κάνει show και δεν επιθυμούσε να δημιουργηθεί λαοθάλασσα στη Μονή, για να βιώσει το θαύμα. Κατά τα λεγόμενα του αν γινόταν γνωστό σε όλους, υπήρχε κίνδυνος ο Χριστός να τους αφαιρέσει τη Θεία Χάρη!

Άλλο βίντεο, εμφανίζει μοναχούς στο προαύλιο του μοναστηριού να διαπληκτίζονται με μια γυναίκα.




Ένας εξ αυτών ουρλιάζει και διώχνει τη γυναίκα, σπρώχνοντας την. Κάποια στιγμή χάνει εντελώς τον έλεγχο την πετάει στο έδαφος και αρχίζει να τη χτυπάει με μια ζώνη. Η γυναίκα ήταν η φροντίστρια της μητέρας του Ηγουμένου και ζούσε σε χώρο της Μονής. Η ίδια με κατάθεση της στην Αστυνομία υποστήριξε πως ήταν μια άτυχη στιγμή και οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν πλήρως την επόμενη ημέρα.

Καταγγελία εκβιασμών

Η πλευρά των μοναχών επίσης διέρρευσε ένα βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η «εισβολή» των κουκουλοφόρων που έστειλε ο Μητροπολίτης Ησαΐας στις 5 Νοεμβρίου το απόγευμα. Στο βίντεο φαίνεται ένα κομβόϊ αυτοκινήτων να φτάνει και να εισέρχεται στη μονή και δύο κουκουλοφόροι να κρατούν στα χέρια τους και να φορτώνουν σε ημιφορτηγό ένα χρηματοκιβώτιο.

Οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος, υποστηρίζουν ότι οι καταγγελίες εναντίον τους έγιναν λόγω άρνησης τους να συνεχίσουν να στέλνουν χρήματα στον Μητροπολίτη. Όπως ανέφεραν σε καταθέσεις τους, ο Μητροπολίτης Ησαΐας, ζητούσε συνεχώς χρήματα και πέρυσι του είχαν δώσει €450.000, για να τα χρησιμοποιήσει στη προεκλογική εκστρατεία. Αναφέρουν πως μεγάλα ποσά σε μετρητά τα παρέδιδαν οι ίδιοι στον Μητροπολίτη μέσα σε φακέλους ή και σε τσάντα φαρμακείου με το συνθηματικό: «Πανιερώτατε έφερα τα φάρμακα σας».

moni_avakoum___6_
O ηγούμενος Νεκτάριος με τον Μητροπολίτη Ταμασού


Επίσης ισχυρίζονται πως έχουν στη κατοχή τους γραπτά μηνύματα του Μητροπολίτη αλλά και αποδείξεις από καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στα γραπτά μηνύματα, κατά τους ισχυρισμούς τους ο Μητροπολίτης ζητούσε χρήματα για τις ανάγκες της Μητρόπολης. Λένε πως σε μία περίπτωση, όταν του είπαν πως είχαν μόνο €3.000, ο Μητροπολίτης είπε να του τα στείλουν και μετά θα μαζέψουν άλλα από τους πιστούς.

Τα €807.000 και τα ακίνητα

Το χρηματοκιβώτιο που κατασχέθηκε από το μοναστήρι, βρέθηκε στο σπίτι που διέμενε η μητέρα του Ηγουμένου. Είχε μεταφερθεί εκεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναμενόταν επιδρομή από ανθρώπους του Μητροπολίτη. Σε διαλόγους που αποκαλύφθηκαν, ο Ηγούμενος φέρεται να συζητούσε με άλλους μοναχούς τρόπους να κρύψουν το χρηματοκιβώτιο, ώστε να μην βρεθεί κατά την έρευνα που ανέμεναν.



Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι €807.000 δεν ανήκουν στο Μοναστήρι αλλά είναι χρήματα που ανήκουν στον Ηγούμενο και προέρχονται από δικούς του ανθρώπους και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση σπιτιού.

Αναφορικά με ακίνητα (οικόπεδα, διαμερίσματα κλπ) που έχουν στην κατοχή τους οι μοναχοί, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι πρόκειται για δώρα που τους έκαναν διάφοροι και επίσης δεν ανήκουν στο Μοναστήρι. Ένα από τα ακίνητα αφορά διαμέρισμα 70 τμ στον Πειραιά. Η πλευρά του Ηγουμένου Νεκταρίου ισχυρίζεται ότι του το έκανε δώρο κάποιος φίλος του, που τον αγαπούσε πολύ!

Για την οικονομική πτυχή της υπόθεσης, πέραν της έρευνας από την Εκκλησία, γίνονται έρευνες από την Αστυνομία, την Εφορία και τη ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης).

Πρόκειται να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί και να εξεταστούν αδικήματα «απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις», καθώς εικάζεται ότι γινόταν συστηματική εξαπάτηση των πιστών, με ψευδοθαύματα.

moni_avakoum___4_
O σταυρός του Αγίου Πορφυρίου και τα λείψανα του οσίου Αββακούμ


Οι «θρονικοί» φίλοι του Μητροπολίτη

Χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, με παράκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτζιώτη, διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσει πιθανή εμπλοκή αστυνομικών στην επιχείρηση που οργάνωσε στις 5 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στην επιχείρηση μετείχαν αστυνομικοί με πολιτικά ενώ κάποιοι φορούσαν κουκούλες. Η Αστυνομία επισήμως υποστηρίζει ότι είχε στείλει μόνο δύο αστυνομικούς, μετά από παράκληση του Μητροπολίτη, για να συνοδεύσουν – για σκοπούς ασφαλείας- αυτοκίνητο που θα μετέφερε κειμήλια αξίας από το μοναστήρι, στη Μητρόπολη.

Στην Μητρόπολη, όπου μεταφέρθηκαν οι Μοναχοί για ανάκριση, βρισκόντουσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας, Κυπριανός Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), Χρήστος Χρήστου. Στις απορίες που διατυπώθηκαν για την παρουσία και των δύο, αναφέρθηκε πως είναι «θρονικοί επίτροποι» και κλήθηκαν από τον Μητροπολίτη για να βοηθήσουν.

moni_avakoum___5_
Ο πρόεδρος ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου με τον Νίκο Μιχαλολιάκο
moni_avakoum___2_
Ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας Κυπριανός Μιχαηλίδης


Οι Μοναχοί υποστηρίζουν πως ουσιαστικά απήχθησαν από κουκουλοφόρους, οι οποίοι ενδέχεται να ανήκουν σε ομάδες κρούσης του ΕΛΑΜ (κατά το πρότυπο της Χρυσής Αυγής). Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ θήτευσε στην Αθήνα ως σωματοφύλακας του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ υπήρξε «συμμαθητής» του Ηλία Κασιδιάρη στα «σχολεία εθνικισμού» της Χρυσής Αυγής. Ο Χρ. Χρήστου διαψεύδει την παρουσία μελών του ΕΛΑΜ.

Οι μοναχοί, ισχυρίζονται πως απομονώθηκαν για 14 ώρες σε χώρους της Μητρόπολης και ένας ένας ανακρίνονταν από τον ίδιο τον Μητροπολίτη. Κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, τους άφησαν χωρίς νερό και φαγητό, ασκώντας τους αφόρητη ψυχολογική πίεση μέχρι να υπογράψουν έγγραφα παραδοχής αδικημάτων και να ζητήσουν αυτοβούλως τον αποσχηματισμό τους.

moni_avakoum___8_
Μητρόπολη Ταμασού


Επιθετικό marketing

Το μοναστήρι του Οσίου Αββακούμ, αν και σχετικά καινούργιο, είχε καταφέρει αν γίνει γνωστό σε ολόκληρη τη Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Μάλιστα είχε καταστεί τουριστικός προορισμός για προσκυνηματικές εκδρομές. Η φήμη της μονής οφειλόταν στα θαύματα που διαφήμιζαν οι μοναχοί, από τα ΜΜΕ με συχνές συνεντεύξεις και αφιερώματα σε τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Επίσης η Μονή διέθετε λογαριασμούς σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανεβάζοντας βίντεο από «θαύματα».

Στα βίντεο εμφανίζονταν άνθρωποι να λένε ότι θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο, ότι μπόρεσαν να τεκνοποιήσουν παρά το ότι οι γιατροί είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα και ότι βίωναν καταστάσεις που δεν εξηγούνται με τη λογική. Πείθονταν ακόμα και ότι μετά την επαφή τους με τον σταυρό του Αγίου Πορφυρίου, ο αέρας έξω από το μοναστήρι ευωδίαζε από μύρο!

Το μοναστήρι πλέον έκλεισε και «κατέβηκε» και η ιστοσελίδα του. Παραμένει σε λειτουργία η σελίδα στο Facebook, καθώς τους κωδικούς τους κατέχει ο ηγούμενος Νεκτάριος.

Η εξέλιξη της υπόθεσης δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς ο Μητροπολίτης Ησαΐας αλλά και οι υπό κατηγορία μοναχοί, σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν στοιχεία που έχουν στη κατοχή τους και ενισχύουν τις θέσεις τους πλήττοντας τις θέσεις της άλλης πλευράς.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο Ηγούμενος Νεκτάριος υπήρξε αγαπημένο «τέκνο» του Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος του έχει επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία του μοναστηριού. Στη Κύπρο συζητείται ευρέως, πως η ρήξη μεταξύ των δύο επήλθε για οικονομικούς λόγους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης