Ο διαχρονικός πρωταγωνιστής της Καθαρής Δευτέρας

Ο διαχρονικός πρωταγωνιστής της Καθαρής Δευτέρας

Ο Μακεδονικός Χαλβάς συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα αυθεντικής γεύσης και  ελληνικής παράδοσης, από τη Θεσσαλονίκη του 1924 όπου ξεκίνησε το ταξίδι του, ως τον 21ο αιώνα που έχει καθιερωθεί σε ένα εμβληματικό έδεσμα που έχει την τιμητική του στο τραπέζι της Σαρακοστής.

cover

Sposored Content

Η Καθαρά Δευτέρα (18 Μαρτίου) πλησιάζει και μαζί της φέρνει αγαπημένες παραδόσεις για μικρούς και μεγάλους, αλλά και την αίσθηση του «μαζί», αυτής της πολύ ουσιαστικής συνήθειας να μοιραζόμαστε και να βιώνουμε εμπειρίες που μας κάνουν να νιώθουμε ενωμένοι και πλήρεις. Το στρώσιμο του τραπεζομάντηλου στο ανθισμένο χορτάρι της υπαίθρου (ή στο τραπέζι του σπιτιού μας), ο χαρταετός και τα άλλα πατροπαράδοτα έθιμα, τα νηστίσιμα εδέσματα, τα θαλασσινά, οι ελιές, η ταραμοσαλάτα και πάντοτε σε περίοπτη θέση αυτό που δίνει γλύκα στο τραπέζι μας, ο Μακεδονικός Χαλβάς, είναι ένα σκηνικό χαράς που περιμένουμε ανυπόμονα κάθε χρόνο και που εκτυλίσσεται εδώ και έναν αιώνα.

0Z0A0958_copy_

Εδώ και 100 χρόνια, ο Μακεδονικός Χαλβάς παράγεται με το ίδιο μεράκι και την ίδια παραδοσιακή συνταγή που έφερε η οικογένεια Χαΐτογλου από τη Μικρά Ασία το 1924, την ταραγμένη εκείνη περίοδο. Με πρώτη ύλη το πιο διαλεχτό σουσάμι που αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα και δίνει το καλύτερο ταχίνι, ο Μακεδονικός Χαλβάς ζυμώνεται στο χέρι, διατηρώντας την αυθεντική του γεύση και την υψηλή του ποιότητα αναλλοίωτες στο χρόνο. Εύλογα, η παρουσία του στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι απαραίτητη και θεωρείται δεδομένη.

poli

Πίσω από το όνομα «Μακεδονικός Χαλβάς» βρίσκεται η οικογένεια Χαΐτογλου και το μεράκι της για ένα τόσο παραδοσιακό αλλά και τόσο ποιοτικό προϊόν. Όλα ξεκίνησαν το 1924, όταν ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαΐτογλου αποφάσισαν να συνεχίσουν την παράδοση του παππού τους, Νίκου Χαΐτογλου, που ήταν χαλβαδοποιός στη Μικρά Ασία. Έτσι προέκυψε το μικρό εργαστήριο παραγωγής στην πλατεία Άθωνος, στο κέντρο της παλαιάς σήμερα Θεσσαλονίκης, που απέκτησε γρήγορα μεγάλη φήμη. Την επιτυχία του ήρθε να διακόψει προσωρινά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά τη λήξη του, η εταιρεία επανάκαμψε και το 1950, αρχίζει να τροφοδοτεί με χαλβά και την Αττική. Όλοι οι έμποροι, συγκεντρωμένοι στην αγορά του Ρέντη, περίμεναν με αγωνία το φορτηγό με το χαλβά από τη Μακεδονία. Αυτοί ουσιαστικά έδωσαν και την εμπορική επωνυμία στο αγνό αυτό προϊόν: Ήταν ο ξακουστός Μακεδονικός Xαλβάς, που όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν.

1965_ΦΟΡΤΗΓΟ

Η επιτυχία ήταν μεγάλη και το 1955 η εταιρεία καινοτομεί, ξεφεύγοντας από τη χύμα πώληση που ήταν και ο συνήθης τρόπος διακίνησης προϊόντων εκείνη την εποχή και προχωράει σε τυποποίηση του χαλβά σε μεταλλική συσκευασία. Κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να εξαχθεί αργότερα σε χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο και σταδιακά σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Το 1962 η παραγωγή μεταφέρεται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ λίγα χρόνια αργότερα αρχίζει να γίνεται γνωστός όπου υπάρχουν Έλληνες: Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία.
Το 2007 ολοκληρώνεται η νέα μονάδα - πρότυπο επεξεργασίας σουσαμιού και συσκευασίας ταχινιού, ενώ τα χρόνια που ακολουθούν ο Μακεδονικός Χαλβάς αποκτά ολοένα και πιο έντονη παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και γίνεται εξαιρετικός πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

_6__1_

Σήμερα, γιορτάζει 100 χρόνια υπερήφανης πορείας με ανανεωμένο λογότυπο και συσκευασίες, παραμένοντας πιστός στην ιστορία του και σε οικογενειακές αξίες που έχουν μείνει αναλλοίωτες, όπως και η γεύση του. Αλλά και με ένα καινούριο microsite όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία 100 χρόνων του και αξίζει να επισκεφθείτε

Ενώ, όμως, εκτυλίσσεται αυτή η υπέροχη ιστορία γεύσης, παράλληλα υπάρχει και μια άλλη ιστορία, αυτής της κοινωνικής ενσυναίσθησης και της υπευθυνότητας. Διότι όλα αυτά τα χρόνια, ο Μακεδονικός Χαλβάς προσφέρει συνεχώς, με δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στο κοινό καλό. Φέτος, στηρίζει πρώτος την ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το καινοτόμο, αυτό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής σε γονείς και παιδιά. Με την κίνηση αυτή συνεχίζει τη σταθερή στήριξή του σε δράσεις που ενημερώνουν και εκπαιδεύουν γύρω από τις σωστές διατροφικές συνήθειες, θέτοντας τη βάση για την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών.

Κλείσιμο
1_

Και συνεχίζει με το βλέμμα στα επόμενα 100 χρόνια και με μια ευχή: να συνεχίσει η Καθαρά Δευτέρα να μας φέρνει κοντά, κάθε γενιά, γύρω από ένα τραπέζι.

100 χρόνια Μακεδονικός Χαλβάς. 100 χρόνια μαζί. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης