Μάχη Μεσολογγίου και Αγρινίου για την έδρα του Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία

Μάχη Μεσολογγίου και Αγρινίου για την έδρα του Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία

Οι τοπικοί παράγοντες του Αγρινίου ζητούν το κεντρικό Πρωτοδικείο να είναι στην πόλη τους

mesologgi
Το «Μήλον της Έριδος» μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου έχει γίνει το ποια θα είναι η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα η «μάχη της έδρας» μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τοπικοί άρχοντες και φορείς της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Μετά την εξαγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα νομοσχέδιο που προβλέπει νέο δικαστικό χάρτη άρχισαν οι προστριβές των τοπικών δημοτικών αρχών, Δικηγορικών Συλλόγων, Συλλόγων Δικαστικών Υπαλλήλων, κ.λπ. για την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας στην οποία λειτουργούν δυο Πρωτοδικεία. Το ένα είναι στο Μεσολόγγι και το άλλο στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα με τον νέο δικαστικό χάρτη το κεντρικό Πρωτοδικείο του νομού διαφαίνεται ότι θα είναι αυτό του Μεσολογγίου, καθώς η πόλη αυτή είναι πρωτεύουσας του νομού, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι τοπικοί παράγοντες του Αγρινίου, οι οποίοι ζητούν το κεντρικό Πρωτοδικείο να είναι στην πόλη τους.

Έτσι, σήμερα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος του Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος και η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου Ιωάννα Σταματοπούλου, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Συντονίστρια της συνέντευξης ήταν η δημοσιογράφος Κάτια Αντωνιάδη.

Το «δια ταύτα» της συνέντευξης ήταν η αναγκαιότητα παραμονής του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας.

Τι λένε ο δήμαρχος Μεσολογγίου και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος επισήμανε ότι υφίστανται αντικειμενικά κριτήρια που επιβάλλουν τη διατήρηση του Πρωτοδικείου του Μεσολογγίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου του νομού.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία προβλέπεται

και μάλιστα χωρίς εξαίρεση, η διατήρηση των κεντρικών Πρωτοδικείων στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και προσέθεσε:

«Δεν υφίσταται κανένας λόγος, η ιστορική πόλη του Μεσολογγίου να αποτελέσει την μόνη εξαίρεση πανελληνίως που θα απωλέσει τον τίτλο του κεντρικού μητροπολιτικού Πρωτοδικείου της περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι «δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί η απαξίωση του Μεσολογγίου με την απογύμνωσή της από δομές, συνήθως προς όφελος γειτονικών πόλεων, με μόνο επιχείρημα τον πληθυσμό της».

Τόνισε ακόμη, ο δήμαρχος Μεσολογγίου ότι «η προσπάθεια της γειτονικής πόλης του Αγρινίου να υφαρπάξει και το κεντρικό Πρωτοδικείο με επιχείρημα ότι διαθέτει μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα αν με την ίδρυση του Εφετείου της το 2012 διαθέτει πλέον ικανό αριθμό ελευθέρων γραφείων και εγκαταστάσεων».

Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος Μεσολογγίου στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο- έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως, τόσο στη Βουλή όσο και σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ότι ο ορισμός ενός Πρωτοδικείου ως κεντρικού και η πιθανή τροπή ενός άλλου σε περιφερειακό, δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα τη δικαστηριακή ύλη ή τη δικαστηριακή περιφέρεια». Δηλαδή προσέθεσε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπούγα «τα Πρωτοδικεία θα συνεχίσουν να δικάζουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό υποθέσεων και στην ίδια ακριβώς πρωτοδικειακή περιφέρεια, όπως και πριν του επικείμενου νόμου».

Καταλήγοντας, ο κ. Διαμαντόπουλος, τόνισε ότι η Αιτωλοακαρνανία δικαιούται να διατηρήσει δύο Πρωτοδικεία με κεντρικό αυτό του Μεσολογγίου και αν πρέπει να παραμείνει ένα μόνο Πρωτοδικείο, τότε υποχρεωτικά πρέπει να διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ως κεντρικό, εξάλλου, αυτό είναι το δίκαιο και το λογικό.

Ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, τόνισε ότι «δεν ήρθαμε να διεκδικήσουμε το συμφέρον, αλλά το δίκαιο» και προσέθεσε: «Είμαστε και πάλι πολιορκημένοι, με την πλάτη στον τοίχο, αλλά έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο».

Ακόμη, επισήμανε ο κ. Παΐσιος ότι επαπειλείται το πρώτο Πρωτοδικείο της χώρας το οποίο είναι μακράν του δευτέρου και αν είναι να μείνει μόνο ένα Πρωτοδικείο στον κόσμο, αυτό πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι», προσθέτοντας: «Ας μας αφήσουν δύο Πρωτοδικεία και το Ειρηνοδικείο της Ναυπάκτου και μη μας ρίχνουν σε μία κοινωνική αλληλοσφαγή, δεν το θέλουμε αυτό».

Η θέση των δικαστικών υπαλλήλων

Η πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου Ιωάννα Σταματοπούλου ανέφερε ότι «αποτελεί πάγια θέση μας η διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων ως κεντρικών, αλλά εφόσον όμως η Κυβέρνηση επιμείνει στη διατήρηση του ενός, αυτό πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι»

Παράλληλα, η κυρία Σταματοπούλου, τόνισε: «Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι το μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται αυτό το ιστορικό Πρωτοδικείο. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν συντρέχει κανένας λόγος για την απαξίωση της πόλης του ιστορικού Μεσολογγίου».

Ειδήσεις σήμερα:

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ζελένσκι: Ακούσαμε μεγάλη έκρηξη, ο πόλεμος εδώ γίνεται κάθε μέρα, όχι μόνο στο μέτωπο

Κέιτ Μίντλετον: «Αφήστε την ήσυχη, υπάρχει λόγος που η οικογένεια δεν μιλάει», λέει για την υγεία της ο θείος της

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Η ανταπόκριση της ΕΡΤ μετά το χτύπημα κοντά στην ελληνική αποστολή – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης