Μεσολόγγι: Έντονες αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου

Η κατάργηση θα προκαλέσει έντονα προβλήματα και ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς η δικαστική ύλη είναι τεράστια, όπως και η περιοχή που καλύπτει – Πρόκειται για ένα από τα πρώτα Πρωτοδικεία της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1834

mesologgi_dikastirio
Αναστάτωση και οργή έχει προκαλέσει στο Μεσολόγγι η διαρροή για κατάργηση του Πρωτοδικείου της πόλης, στο πλαίσιο του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τόσο τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και τοπικοί παράγοντες από Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Ξηρόμερο -οι τρεις περιοχές που αφορά άμεσα το ζήτημα – επισημαίνουν ότι τυχόν υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους δημότες τους.

Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τα αρχαιότερα στη χώρα και ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Νοεμβρίου 1834. Κι ενώ οι διαρροές κάνουν λόγο για διατήρηση των Πρωτοδικείων που βρίσκονται στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, στην περίπτωση του Μεσολογγίου, ο κανόνας παρακάμπτεται.

Πέραν των ιστορικών και θεσμικών λόγων, τυχόν απόφαση κατάργησης θα προκαλέσει ταλαιπωρία στους κατοίκους. Το Πρωτοδικείο διαχειρίζεται καθημερινά μεγάλο όγκο δικαστικής ύλης, καλύπτοντας μια μεγάλη περιοχή. «Η Αιτωλοακαρνανία είναι τεράστια. Μιλάμε για την μεγαλύτερη σε έκταση περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας. Μιλάμε για εξ’ αρχής δύο νομούς που ενώθηκαν σε έναν. Τυχόν κατάργηση του Πρωτοδικείου θα φέρει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει» αναφέρουν τοπικοί παράγοντες στο protothema.gr.

«Σε τραγική κατάσταση το οδικό δίκτυο»

Κλείσιμο
Πηγές του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κάνουν λόγο για «πρόχειρη, ανεδαφική, άδικη και ανιστόρητη προσέγγιση». Όπως εξηγούν, «δεν είναι δυνατόν να απομείνει με ένα Πρωτοδικείο η μεγάλη σε έκταση Αιτωλοακαρνανία και η Λευκάδα για παράδειγμα, με το 1/12 της έκτασης του πληθυσμού ή η Πρέβεζα, με το 1/5, να διατηρούν το Πρωτοδικείο. Προφανώς και θέλουμε να διατηρηθούν τα Πρωτοδικεία Λευκάδας και Πρέβεζας, αλλά η σύγκριση δείχνει το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί». Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα πρέπει να διατηρηθούν και τα δύο Πρωτοδικεία της, για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

«Αν εξαιρέσουμε την Ιονία Οδό, που τέμνει τον Νομό, το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι σε τραγική κατάσταση», επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι η διατήρηση του Πρωτοδικείου είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα θέτουν ζήτημα ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης, που υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη και που όμως εξυπηρετείται πολύ καλύτερα με τη διατήρηση του Πρωτοδικείου στην έδρα του νομού.

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν απόφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους μέχρι της 4 Φεβρουαρίου 2024. Παράλληλα, αναμένεται να συγκληθεί για το ζήτημα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου όσο και οι δήμαρχοι των Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Ξηρομέρου προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, για να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και να επιμείνουν στην ανάγκη διατήρησης του Πρωτοδικείου.

Παράλληλα, κάλεσμα για κινητοποιήσεις έχει απευθύνει ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, ενώ κάλεσμα για συνυπογραφή ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης του Πρωτοδικείου έχει απευθύνει και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου.

Στο πλευρό των φορέων βρίσκονται και οι κάτοικοι, καθώς τυχόν κατάργηση του Πρωτοδικείου συνιστά άλλο ένα πλήγμα για την πόλη, μετά την κατάργηση τμημάτων των ΤΕΙ και την μείωση του αριθμού των φοιτητών, αλλά και του στρατοπέδου, που αν και ξανάνοιξε μετά από χρόνια, δέχεται λιγότερους στρατευμένους και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα παραμονής. 

Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα μαστροπείας: Στο φως οι ροζ αγγελίες μέσω των οποίων ο 34χρονος εξέδιδε τις ανήλικες - Φωτογραφίες ντοκουμέντα

Εξαφάνιση στο Μεσολόγγι: Μήνυση κατά αγνώστων από τη μητέρα και τις αδερφές του Μπάμπη

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από ληστεία σε κατάστημα - Απείλησε την υπάλληλο με μαχαίρι και άρπαξε €500 σε λιγότερο από ένα λεπτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης