ΑΠΘ: Εκκενώθηκε η κατάληψη στη Νομική Σχολή με επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Δείτε βίντεο

ΑΠΘ: Εκκενώθηκε η κατάληψη στη Νομική Σχολή με επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Δείτε βίντεο

Στο κτήριο εντοπίστηκαν περίπου 20 άτομα - Συγκέντρωση φοιτητών που ζητούν την αποχώρηση των αστυνομικών - Της επιχείρησης είχε προηγηθεί επιστολή του κοσμήτορα που ζητούσε διακοπή της κατάληψης για να μην χαθεί το εξάμηνο

apth-3
Επιχείρηση για τη λήξη της κατάληψης στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 5 το πρωί με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να μπαίνουν συντονισμένα στους χώρους της Νομικής Σχολής και να ανοίγουν τις πόρτες που είχαν κλείσει με αλυσίδες και λουκέτα οι καταληψίες.

Την ίδια ώρα διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν άθε πιθανή δίοδο προς το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ και προς την είσοδο της Νομικής Σχολής.
Thestival’gr Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ
Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντός του κτιρίου εντοπίστηκαν περίπου 20 άτομα, χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια προσαγωγή ή σύλληψη.

Μετά την έναρξη της επιχείρηση της ΕΛΑΣ έξω από τη Νομική Σχολή συγκεντρώθηκαν φοιτητές που ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαμαρτυρία φοιτητών στην είσοδο του ΑΠΘ


Η αστυνομική επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στους φοιτητές ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης.
apth-1

Μετά την ολοκλήρωηση της επιχείρησης της ΕΛΑΣ ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του» και κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες «να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα».

Η δήλωση του κ. Γκλαβίνα

Πριν λίγο, η Δημόσια Δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έθεσε τέλος στην πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου της. Όπως τόνισε η Συνέλευση των Καθηγητών της Σχολής στις 7/2/2024, η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες απολαμβάνουν πλέον την ίδια αδιαπραγμάτευτη συνταγματική προστασία εκ μέρους της Πολιτείας όχι μόνον εκτός, αλλά και εντός του Πανεπιστημίου. Πριν λίγο, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου. Καλούμε τώρα όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.

Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η ηρεμία και η γαλήνη στο πανεπιστήμιο κι ότι οι φοιτητές δεν βρίσκονται σε κάποιον κίνδυο», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνώριζε για την αστυνομική επιχείρηση και αν υπάρχουν καταληψίες στο κτίριο.
Thestival.gr Δήλωση Γ. Αγγελόπουλου Αντιπροέδρου Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ

Ειδήσεις σήμερα:

Στα «μαχαίρια» Διάσημοι και Μαχητές, στον τάκο του Survivor ο Θοδωρής Τουρκογεώργος - Δείτε βίντεο

Ανέβηκε στην κορυφή η ΑΕΚ, ακολουθούν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, στο κόλπο του τίτλου ο ΟΣΦΠ - Δείτε τα 17 γκολ

Ανατολή-Δύση 211-186: Στη βραδιά των ρεκόρ πόντων και τριπόντων στο All Star Game - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης