Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αποκαλυπτήρια σήμερα του νομοσχεδίου - Στη Βουλή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αποκαλυπτήρια σήμερα του νομοσχεδίου - Στη Βουλή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου

Το μεσημέρι η παρουσίαση των 200 άρθρων από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη

amfitheatro_panepistimio_arthro
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημιου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιων» θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικα πανεπιστημια,
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημιων, την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.


Μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μια εβδομάδα με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου

Το 70% του νομοσχεδίου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια

Κλείσιμο
«Το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», επισήμανε από την πλευρά του το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ERTNEWS «Στο Κέντρο».

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους (…) Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί -άμα θέλει- να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyycq6a7yz8x)

Με αφορμή το ότι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αναφορικά με το πώς σκοπεύει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση, ο κ Μαρινάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Παράλληλα, με μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για τα δημόσια πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά 70% αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και παραπάνω χρηματοδότηση περίπου 1 δισεκατομμύριο για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο ίδος έκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση: «Μη κρατικά πανεπιστήμια - παραρτήματα ξένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος -και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες- ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία.

«Κοινωνική πολιτική είναι να εξασφαλίζεις στον φοιτητή ότι το πανεπιστήμιό του δεν θα είναι κλειστό»

Για τις διαδικτυακές εξετάσεις και το ενδεχόμενο να επιφέρουν προβλήματα, τόνισε: «Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους. Θα σας πω κάτι το οποίο το λέω πάρα πολλά χρόνια και τώρα επιτέλους το βλέπω να γίνεται πράξη από τη δική μας κυβέρνηση: Τι ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια; Ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήταν κοινωνικά ευαίσθητοι. Τι κάνανε αυτοί οι κοινωνικά ευαίσθητοι; Καταλήψεις, πορείες χωρίς αιτήματα. Τέλος πάντων, για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί άμα θέλει να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του.

Κοινωνική πολιτική είναι να του εξασφαλίζεις ότι το πανεπιστήμιό του δεν θα είναι κλειστό.

(…) Γονείς πληρώνουν και δεν μπορούσαν άλλο να ανέχονται να δίνουν τα λεφτά τους στις σπουδές των παιδιών τους, και επειδή κάποιοι μπαχαλάκηδες δεν είχαν τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους, έκλειναν τα πανεπιστήμια. Είναι υποκριτικό ο κ. Κασελάκης να είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ένας άνθρωπος του οποίου η ίδια του η ζωή -και πολύ σωστά- έδειξε ότι δεν είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το έχει πει με πάρα πολλούς τρόπους ο υπουργός Παιδείας. Συνολικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το έχει αναφέρει αναλυτικά ο πρωθυπουργός και θα το δούμε στην πράξη: Ότι τα κριτήρια ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας θα είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και ως προς τις κτιριακές προδιαγραφές και ως προς τη χρηματοδότηση που θα δίνουν.

Για να μπορεί ένας που θέλει να ανοίξει παράρτημα δικού του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, να το κάνει με βάση τις προδιαγραφές οι οποίες τίθενται και οι οποίες θα εγκρίνονται στη συνέχεια, θα αξιολογούνται από την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για να μπορέσει να το κάνει, σημαίνει ότι δεν είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο και δεν είναι τα πανεπιστήμια τα οποία περιγράφει. Μιλάμε για μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

(…) Έρχεται η κυβέρνηση και ανακοινώνει μια σημαντική νομοθέτηση, πραγματικά με σωστά κριτήρια, να γίνει ένα μεγάλο βήμα. Δεν είσαι από πριν αρνητικός, προφανώς. Λες να το δούμε πρώτα, αλλά επί της αρχής εγώ θα το στηρίξω γιατί βλέπουμε να το βλέπουμε».

Για το πότε θα ψηφιστεί, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα – και στόχος να ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Δηλαδή μιλάμε ότι σε λίγες εβδομάδες, στο μήνα που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, στον Φεβρουάριο του 2024, θα μπορεί μετά την ψήφιση αυτού του ένα παιδί το οποίο τελειώνει το σχολείο αν θέλει να περάσει, να εγγραφεί σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του (…)

Για το πότε θα γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16 επισήμανε: «Τα προτεινόμενα άρθρα για αναθεώρηση θα γίνουν όταν έρθει η ώρα, το 2025, της συζήτησης αυτής από τη συγκεκριμένη Βουλή. Προφανώς τα προς αναθεώρηση άρθρα από τη δική μας παράταξη θα είναι και το άρθρο 16, δηλαδή το γεγονός ότι νομοθετούμε τα μη κρατικά παραρτήματα ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε να γίνει και αναθεώρηση του άρθρου 16. Γιατί, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας, εννοώ με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα μπορεί να ιδρυθεί με πολύ αυστηρά προφανώς κριτήρια, ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε τον πρίγκιπα Χάρι και αποσύρθηκε στην εξοχική του κατοικία - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ξαναχτύπησε η Μπιάνκα Σενσόρι: Η σύντροφος του Κάνιε Γουεστ φόρεσε διαφανές αδιάβροχο και από μέσα... τίποτα

Survivor 2024: Ο υποψήφιος χωρίς ψηφοφορία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης