Πολυχρονόπουλος: Είχε και οικογενειακή ΜΚΟ από το 2021 αλλά ζητούσε τα χρήματα σε φακελάκι ή προσωπικούς λογαριασμούς

Πολυχρονόπουλος: Είχε και οικογενειακή ΜΚΟ από το 2021 αλλά ζητούσε τα χρήματα σε φακελάκι ή προσωπικούς λογαριασμούς

Πρόεδρος η μητέρα του και στο ΔΣ η αδερφή του και ο γαμπρός του - Ποινική έρευνα μετά το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
polyxronopoulos_o_allos_antrhwpos_xr
Τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται τόσο ο Πολυχρονόπουλος όσο και συγγενείς του είναι συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η έρευνα έχει ήδη ανατεθεί στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της ΓΑΔΑ. Με την έναρξη του ελέγχου θα ζητηθούν τόσο από τράπεζες οι κινήσεις των λογαριασμών όσο και από στοιχηματικές εταιρείες σειρά εγγράφων κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Διότι στη διαδρομή που ακολουθούσαν μεγάλα ποσά χρημάτων από τους δωρητές έως την κοινωνική κουζίνα του Πολυχρονόπουλου οι σταθμοί δεν ήταν μόνο διάφοροι τραπεζικοί λογαριασμοί, εταιρείες τυχερών παιγνίων κ.λπ. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», το «πλυντήριο» της κοινωνικής κουζίνας περιελάμβανε ακόμη και μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), την οποία ενέταξαν στο κρυφό δίκτυό τους ο Πολυχρονόπουλος και μέλη της οικογένειάς του.

Από την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκύπτει ότι ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος» Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η 79χρονη μητέρα του και ο γαμπρός του, βοσκός στο επάγγελμα, χρησιμοποίησαν τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους για να αντλήσουν τα χρήματα από τις δωρεές χορηγών της κοινωνικής κουζίνας. Κατόπιν μετέφεραν τα χρήματα αυτά σε λογαριασμούς εταιρειών παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, αποκομίζοντας τελικά κέρδη ύψους περίπου 600.000 ευρώ.

Η ΜΚΟ

Το νέο στοιχείο που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των συγγενών του Πολυχρονόπουλου καθώς και άλλων εθελοντών της κοινωνικής κουζίνας δεν ήταν το μοναδικό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να συγκεντρώνουν χρήματα για τις ανάγκες των φιλανθρωπικών δράσεων καθώς και άλλων «αναγκών» τους γενικότερα. Επιπλέον, οι στενοί συγγενείς του «Αλλου Ανθρώπου» είχαν αναλάβει τη διαχείριση μιας ΜΚΟ με σκοπό να λαμβάνουν χρηματικά ποσά από ιδιωτικές εταιρείες για δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά που μπορεί να εκδίδει κάποια οργάνωση ή εταιρεία με τέτοιου είδους νομική υπόσταση. Ετσι εξηγείται η αναγκαιότητα μιας οργάνωσης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η υπερήλικη μητέρα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου με την κόρη της, Ανδριάνα Πολυχρονοπούλου, και τον βοσκό γαμπρό της, Παύλο Τζίτζη, δεν επέλεξαν να δημιουργήσουν εξαρχής μια ΜΚΟ. Αντ’ αυτού προτίμησαν να αναλάβουν τη διαχείριση μιας ήδη υπάρχουσας, η οποία συστήθηκε στις 28/3/2016 με την επωνυμία «Ανθρώπινες Εκφράσεις», με μέλη διοικητικού συμβουλίου τους Νικόλαο Καναβέτα, Ιωάννη Μακρή και Γεώργιο Καραδήμα. Τρία χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στις 15/5/2019, η ΜΚΟ τπροχώρησε σε τροποποίηση του καταστατικού της λόγω θανάτου του μέλους Νικόλαου Καναβέτα. Τότε στο Δ.Σ. της προστέθηκαν τα ονόματα δύο γυναικών, της Αντωνίας Λουκοπούλου και της Γιαννούλας Βρεκού. Εως τις 14/9/2020, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, υπάρχουν 179 πράξεις καταχωρημένες στον ΑΦΜ της συγκεκριμένης οργάνωσης. Οι πράξεις αυτές αφορούν αναθέσεις και συνεργασίες με δημόσιους φορείς για φιλανθρωπικές δράσεις.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί επίσης ότι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, υπάρχουν αναρτήσεις από τις οποίες φαίνεται πως τα μέλη των «Ανθρώπινων Εκφράσεων» στηρίζουν ανοιχτά τις δράσεις του «Αλλου Ανθρώπου». Μάλιστα, υπάρχουν και φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου με τον πρόεδρο της ΜΚΟ Γιάννη Μακρή, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Περιστερίου - Ανθούπολης. Για παράδειγμα, στις 21/2/2017 οι «Ανθρώπινες Εκφράσεις», με ανάρτηση στη σελίδα τους στο Facebook, αναφέρουν ότι σε εκδήλωση των κοινωνικών φροντιστηρίων του Δήμου Περιστερίου συνέδραμαν με τρόφιμα στο μαγείρεμα 350 μερίδων φαγητού από τον «Αλλο Ανθρωπο» για τους σπουδαστές των φροντιστηρίων και τους συγγενείς τους. Ευχαριστούν δε τον «αδελφικό φίλο», όπως χαρακτηρίζουν τον Πολυχρονόπουλο, «τον “Αλλο Ανθρωπο” που δίνει τη δυνατότητα να είμαστε χρήσιμοι όπου μπορούμε στο καθημερινό του έργο».

f-new-polixronopoulos_arthrou
H φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο «Αλλος Ανθρωπος» Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών να παίζει «φρουτάκια»
Κλείσιμο


Στις 23/2/2021 πραγματοποιείται μία ακόμη τροποποίηση στο καταστατικό της ΜΚΟ «Ανθρώπινες Εκφράσεις» με την εισδοχή νέων μελών και την αλλαγή του ονόματος σε «Φίλοι του Αλλου Ανθρώπου». Στο νέο Δ.Σ. ως διαχειρίστρια φαίνεται η μητέρα του Πολυχρονόπουλου, στη θέση του γενικού γραμματέα τοποθετείται ο βοσκός γαμπρός του από την Αίγινα Παύλος Τζίτζης και ταμίας αναλαμβάνει η αδελφή του Ανδριάνα Πολυχρονοπούλου. Πρέπει να τονιστεί ότι ο ίδιος ο Πολυχρονόπουλος επαναλάμβανε σε αρκετές συνεντεύξεις του ότι δεν χρειάζεται να κάνει ΜΚΟ για να προωθήσει τις φιλανθρωπικές δράσεις της κοινωνικής κουζίνας του. Το ίδιο επανέλαβε και στις 17/1/2023 σε εκδήλωση των «The Speakers». Ξεχνώντας προφανώς να αναφέρει ότι οι στενοί του συγγενείς είχαν αναλάβει τα ηνία μιας παρόμοιας οργάνωσης, η οποία παρεμπιπτόντως δεν εμφανίζει πράξεις από συνεργασίες με δημόσιους φορείς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που ακούστηκαν στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, την ακολουθεί και ένα πρόστιμο ύψους 89.000 ευρώ που είχε επιβληθεί από την ΑΑΔΕ.

Η έρευνα των Αρχών αναμένεται να επικεντρωθεί στη δραστηριότητα της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εμφανίζεται ως ενεργή. Θα ελεγχθούν τα βιβλία της, στα οποία, λογικά, αποτυπώνονται όλες οι δοσοληψίες και θα ερευνηθεί αν υπάρχει συνδεδεμένος λογαριασμός με τη ΜΚΟ ώστε να εντοπιστούν πιθανές καταθέσεις χρημάτων. Είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη οργάνωση να παρείχε τη δυνατότητα στους συγγενείς του Πολυχρονόπουλου να συνεργαστούν και να πήραν χρηματικά ποσά από ιδιωτικές εταιρείες και πολυεθνικές. Το ζήτημα είναι ωστόσο πόσα τιμολόγια έχει εκδώσει από την ημέρα που την ανέλαβαν οι συγγενείς του «Αλλου Ανθρώπου», πόσα χρήματα κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο την οργάνωση σε αντιστοιχία με τα τιμολόγια και, τελικά, πόσα από αυτά τα χρήματα παρουσιάστηκαν ως έξοδα της ΜΚΟ, πόσα όχι κ.λπ.

Οσον αφορά τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών του Πολυχρονόπουλου, στους οποίους γίνονταν καταθέσεις χρηματικών ποσών ως δωρεών από δεκάδες ανθρώπους, από την έρευνα του «ΘΕΜΑτος» προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία: από τις αρχές του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022 φαίνεται να κατατίθενται χρηματικά ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του Πολυχρονόπουλου, η οποία άλλωστε το παραδέχτηκε σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικές εκπομπές. Από τον Μάρτιο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2022 χρήματα από δωρεές φαίνεται να κατατίθενται στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό μιας νέας γυναίκας, η οποία σήμερα εργάζεται ως διαχειρίστρια στα social media Ελληνίδας influencer.

Τον Μάρτιο του 2022 αναρτήσεις του «Αλλου Ανθρώπου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παροχή οικονομικής βοήθειας περιλαμβάνουν και τον τραπεζικό λογαριασμό ενός άλλου προσώπου με τα αρχικά Μ.Γ. Συγκεκριμένα, αυτές οι αναρτήσεις έγιναν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Από τον Ιούνιο του 2022 έως και τον Ιανουάριο του 2023 χρήματα κατατίθενται στον λογαριασμό του γαμπρού του Πολυχρονόπουλου, Παύλου Τζίτζη. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε στο «ΘΕΜΑ» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του την περασμένη εβδομάδα ότι «δάνεισε» τον τραπεζικό λογαριασμό του στον κουνιάδο του προκειμένου να τον βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για το ταξίδι του στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς. «Εκτοτε αναγκάστηκα να κόψω την κάρτα μου και να αλλάξω τράπεζα», είπε χαρακτηριστικά. Από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Ιούλιο του 2023 διαθέσιμος τραπεζικός λογαριασμός για συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές για την κοινωνική κουζίνα ήταν επίσης ένας που ανήκει σε γυναίκα με τα αρχικά Α.Κ. Ενώ από τον Ιούλιο του 2023 έως και σήμερα τα χρήματα από τις δωρεές φαίνεται να κατατίθενται στον λογαριασμό της μητέρας του Πολυχρονόπουλου.

Τα μεγάλα φακελάκια

Πέρα όμως από τη ΜΚΟ και τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών του, φαίνεται ότι ο Πολυχρονόπουλος προτιμούσε να παίρνει και χρήματα στο χέρι, και δη σε φακελάκι, έτσι ώστε να τα μοιράζει ο ίδιος σε όσους έχουν ανάγκη. Μια τέτοια περίπτωση αφορά την αναγγελία φιλανθρωπικής δράσης από τη σελίδα του «Αλλου Ανθρώπου» στο Facebook στις 27/3/2022 με τη σημείωση «Οποια, όποιος μπορεί, ό,τι μπορεί». Αμέσως παρακάτω παρατίθεται ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού με δικαιούχο την εθελόντρια Β.Κ., όπως και η επιλογή να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποστολή οικονομικής βοήθειας σε εκτοπισμένες οικογένειες και παιδιά στη συνοριακή γραμμή της Ουκρανίας με Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Μολδαβία. «Φακελάκι με χρήματα για να δοθούν σε οικογένειες και παιδιά που περνούν τα σύνορα. Δεν έχει σημασία το ποσό, αυτά τα φέρνετε και τα βάζετε σε κλειδωμένο κουτάκι που θα ανοιχτεί στα σύνορα. Τα φέρνετε στη Μ. Αλεξάνδρου 199, Κεραμεικός, κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση-έκκληση του «Αλλου Ανθρώπου».

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 56χρονος οδηγός μοτοσικλέτας σε τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Άγριος θάνατος για 68χρονη στην Αγγλία: Την κατασπάραξαν σκυλιά μπροστά στον εγγονό της - «Θα κάνω ό,τι θέλω» έλεγε ο ιδιοκτήτης τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης