ΑΕΙ: Τα μέτρα που θα πάρει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να είναι αδιάβλητες οι ψηφιακές εξετάσεις

ΑΕΙ: Τα μέτρα που θα πάρει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να είναι αδιάβλητες οι ψηφιακές εξετάσεις

Τα επιτελεία των πανεπιστημίων δουλεύουν πυρετωδώς για τη σωστή διεξαγωγή των ψηφιακών εξετάσεων - Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ανακοίνωσή του εξηγεί λεπτομερώς τις μεθόδους εξέτασης 

panepistimia-arthrou
Στην πλειονότητα των πανεπιστημίων, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, αποφασίστηκε από τις Συγκλήτους η διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων.
Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τη διαβλητότητα αυτών, εξαιτίας της «εισβολής» του ChatGPT, του νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο σε χρόνο μηδέν, μπορεί να προσφέρει στον χρήστη ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των εξετάσεων. Μάλιστα, το «πείραμα» ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος πραγματοποιεί την εξέταση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όντως, οι εξετάσεις μπορεί να είναι διαβλητές, ήρθε να ενισχύσει τις φωνές, που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη.

Τα επιτελεία των πανεπιστημίων δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη σωστή διεξαγωγή των τηλε-εξετάσεων ενώ – σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη – θα έχουν την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στον αντίποδα των ανησυχιών, όπως περιγράφονται ανωτέρω, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς είναι το μοναδικό – μέχρι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον – που στην ανακοίνωση για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεων, δεν περιορίζεται στο να «καθησυχάσει» τους φοιτητές ότι θα «λάβει μέτρα για να διασφαλίσει πως η διαδικασία θα παραμείνει αδιάβλητη» αλλά εξηγεί λεπτομερώς τις μεθόδους εξέτασης και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΑ, για τη διενέργεια της χειμερινής εξεταστικής (7-24/2) με εξ’αποστάσεως μεθόδους, επισημαίνει πως οι φοιτητές θα εξεταστούν γραπτά, προφορικά, μέσω διαδικτυακών παρουσιάσεων ή με συνδυασμό των παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά τη γραπτή εξέταση, θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση των πιστοποιημένων πλατφορμών ασύγχρονης εκπαίδευσης και μάθησης eClass ή Moodle, που είναι εγκατεστημένες στις ψηφιακές υποδομές του ΟΠΑ και παράλληλη χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας Microsoft Teams. Η προφορική εξέταση θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση των πλατφορμών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων ενώ η εξέταση θα γίνει σε ομάδες με έως πέντε (5) εξεταζόμενους.

Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνει το ΟΠΑ για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής γραπτών εξετάσεων εξ αποστάσεως, είναι τα ακόλουθα:

1. Με απόφαση Πρύτανη θα οριστεί ομάδα με αντικείμενο την υποστήριξη των διδασκόντων και εποπτών στη δημιουργία και διεξαγωγή απομακρυσμένων εξετάσεων στις πλατφόρμες μέσω των οποίων θα διεξαχθεί η εξέταση (eclass/moodle/Microsoft Teams).
2. Ο διδάσκων θα πρέπει να είναι (ηλεκτρονικά) διαθέσιμος κατά τη διάρκεια της εξέτασης για να απαντά σε πιθανές ερωτήσεις των εξεταζόμενων.
3. Για τις εξ’ αποστάσεως γραπτές εξετάσεις θα οριστεί επαρκής αριθμός εποπτών (ένας επόπτης για έως 40 εξεταζόμενους), των οποίων η ευθύνη θα είναι να διασφαλίζουν το αδιάβλητο και την αξιοπιστία της εξέτασης, σύμφωνα με τους τρόπους που περιγράφονται ακολούθως.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές δικλείδες, που επιστρατεύονται για την εξασφάλιση του αδιάβλητου και της αξιοπιστίας της διενέργειας εξέτασης με μέσα εξ αποστάσεως αξιολόγησης, ισχύουν τα εξής:

1. Η προβλεπόμενη στο πρόγραμμα εξετάσεων διάρκεια της εξέτασης περιλαμβάνει και το χρόνο ταυτοποίησης των συμμετεχόντων. Η πραγματική διάρκεια της εξέτασης δύναται να περιορίζεται περαιτέρω, κατά την κρίση του διδάσκοντα, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και τις απαιτήσεις των θεμάτων, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα αντιγραφής.

2. Η προφορική εξέταση εξ αποστάσεως πραγματοποιείται μέσω των συστημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, με χρήση κάμερας και μικροφώνου από τους εξεταζόμενους. Στην αρχή της εξέτασης, οι φοιτητές επιδεικνύουν τη φοιτητική τους ταυτότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι φοιτητές διατηρούν σε λειτουργία την κάμερα και το μικρόφωνό τους, ώστε να διασφαλίζεται η μη χρησιμοποίηση μη επιτρεπόμενων μέσων και η μη επικοινωνία με τρίτους.

3. Για τη γραπτή εξέταση εξ αποστάσεως, οι εξεταζόμενοι χρησιμοποιούν τα αναγνωριστικά και συνθηματικά που τους έχουν δοθεί από το ΟΠΑ για τη σύνδεση στο σύστημα της εξέτασης (eClass ή Moodle), ενώ ταυτόχρονα συνδέονται με τον ίδιο τρόπο και στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Microsoft Teams. Για πρακτικούς λόγους, χρησιμοποιείται διαφορετική ομάδα επικοινωνίας ανά επόπτη, στην οποία θα συνδέονται συγκεκριμένοι φοιτητές που θα ορίζονται από τον διδάσκοντα.

4. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, το σύστημα εξ αποστάσεως διδασκαλίας χρησιμοποιείται:
Για την αρχική ταυτοποίηση του εξεταζόμενου με την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας μέσω της κάμερας στον επόπτη. Η διά της μεθόδου αυτής ταυτοποίηση είναι υποχρεωτική προκειμένου να επιτραπεί η εξέταση του φοιτητή.
Για την υποβολή γραπτών ερωτημάτων από τους εξεταζόμενους και διευκρινιστικών απαντήσεων από τον διδάσκοντα.
Για τον διαμοιρασμό της οθόνης ή/και της κάμερας του εξεταζομένου με τον επόπτη, όταν αυτό του ζητείται από τον επόπτη.
Για την περαιτέρω ταυτοποίηση του εξεταζομένου ως προς την διεύθυνση IP του υπολογιστή που χρησιμοποιεί o εξεταζόμενος.

5. Οι εξεταζόμενοι υποχρεούνται να παρακολουθούν τη ροή της συζήτησης στο σύστημα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τα μηνύματα που τους στέλνει ο επόπτης και να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες. Αν ο εξεταζόμενος δεν ανταποκριθεί σε αίτημα του επόπτη σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ενημερώνεται ο διδάσκων. Τα στοιχεία που συλλέγουν οι επόπτες κατά τη διάρκεια της εξέτασης συγκεντρώνονται από το συντονιστή επόπτη και στέλνονται στον διδάσκοντα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και της αξιοπιστίας της επικοινωνίας, όλες οι επικοινωνίες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο γίνονται από και προς διευθύνσεις ΟΠΑ (@aueb.gr).

6. Ως βέλτιστη πρακτική για την αποφυγή χρήσης μη επιτρεπόμενων βοηθημάτων και την αποτροπή συνεργασίας κατά τη διάρκεια των γραπτών εξ αποστάσεως εξετάσεων, προτείνονται στους διδάσκοντες οι ακόλουθες επιλογές:
Τα θέματα να είναι κρίσης και όχι απλά γνώσης, έτσι ώστε η απάντησή τους να μην προκύπτει από απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Κάποιες ερωτήσεις μπορούν να παραχθούν σε παραλλαγές αλλάζοντας μικρά αλλά καίρια σημεία σε αυτές αλλά και τις απαντήσεις τους.
Μπορεί να αξιοποιηθεί η επιλογή αυτόματου “ανακατέματος” θεμάτων και των πιθανών απαντήσεών τους που προσφέρουν τα συστήματα eClass και moodle.
Οι εξεταζόμενοι να ενημερώνονται ότι το σύστημα εξέτασης (π.χ. eClass) τηρεί αρχείο με τις διευθύνσεις IP των συνδέσεων που χρησιμοποίησε ο καθένας, και ότι αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της εξέτασης και τον εντοπισμό παράλληλων συνδέσεων.
Σε περίπτωση αμφιβολίας για την τήρηση του αδιάβλητου της εξέτασης, ο διδάσκων μπορεί κατά την κρίση του να καλέσει εξεταζόμενους σε συμπληρωματική προφορική εξέταση.

Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου, αναφέρεται, επίσης, η πολιτική τήρησης, συλλογής και επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων κατά τη διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης.

Τέλος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού ορίζεται υπεύθυνος για την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εν λόγω μεθόδων αξιολόγησης των εξεταζόμενων φοιτητών.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι αγρότες «πολιορκούν» με πάνω από 1.000 τρακτέρ τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Δείτε live εικόνα

Πώς θα εισάγονται οι φοιτητές στα μη κρατικά πανεπιστήμια - Τι θα γίνει με την εξέλιξη των καθηγητών και τα ερευνητικά κονδύλια


Συμφωνία των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης