Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια - Αποφασίζουν οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων για τη χειμερινή εξεταστική περίοδο

Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια - Αποφασίζουν οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων για τη χειμερινή εξεταστική περίοδο

Τα «ραντεβού» των φοιτητών την Πέμπτη - Πρώτη στάση η 1η Φεβρουαρίου με νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και μαχητικότερη δράση στις 8 Φεβρουαρίου με πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο και πάλι στην πρωτεύουσα

pritaneis-
Για σήμερα, Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση οι Σύγκλητοι στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) καθώς και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της εξεταστικής. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υιοθετείται η λύση των τηλε-εξετάσεων, όπου είναι εφικτό. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ανακοινώθηκε η διεξαγωγή εξετάσεων ηλεκτρονικά. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), η Σύγκλητος θα επανεξετάσει το ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις Σχολές, οι οποίες εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, τίθεται το θέμα της διενέργειας εξετάσεων διαδικτυακά, ύστερα και από τη σχετική απόφαση που ελήφθη από την Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, προχθές Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της δεσμευτικής εγκυκλίου που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα.

Με βάση αξιόπιστες πηγές, στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, ο Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος αναμένεται να προτείνει τη συμπόρευση με την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, προβλέπεται να κινηθεί και η Σύγκλητος του ΟΠΑ με σχετική εισήγηση του Πρύτανη Δημήτριου Μπουραντώνη.

Στο ΓΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προκριθεί η λύση των δια ζώσης εξετάσεων από τις Πρυτανικές Αρχές, γεγονός το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση ή μη της κατάληψης. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η συνέχιση της κατάληψης, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, προκειμένου να μη χαθούν.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει αποφασίσει να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου. Να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Να αρχίσει στις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το εαρινό εξάμηνο.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά προκειμένου να ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας, παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων θα ακολουθηθεί το ήδη αναρτημένο πρόγραμμα εξετάσεων που είναι στην ιστοσελίδα κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Σήμερα, Τετάρτη (31/01) θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το νέο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Τέλος, στο ΠΑΔΑ, εφόσον έχει ήδη συνεδριάσει η Σύγκλητος, ανακοινώθηκε πως θα επανεκτιμήσει την κατάσταση μέσα στις επόμενες μέρες και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την εξεταστική.

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνεδρίασε στις 29-01-2024 και αφού συζήτησε διεξοδικά επί του θέματος 2 «Ολοκλήρωση Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2023 – 2024», λαμβάνοντας υπόψη:

Κλείσιμο
1. Τη με αριθμ. 577/25-01-2024 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σχετικά με «Διευκρινίσεις για την Υλοποίηση Διατάξεων του Ν. 4957/2022 (Α΄141)».
2. Την από 29-01-2024 Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου της Έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων.

αποφάσισε τα εξής:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θεωρεί ότι η αναμενόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ίδρυση μη-κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, έχει δημιουργήσει ευλόγως ανησυχίες και προβληματισμούς. Είναι επίσης προφανές ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει περαιτέρω ανάγκη της στήριξης της Πολιτείας, τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης, όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Επιπροσθέτως, δηλώνει ότι το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπηρετεί, στο σύνολό του, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, να διατηρήσει και συνεχώς να βελτιώνει το επίπεδο των σπουδών που παρέχει.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σέβεται τις ανησυχίες της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας για την προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στο πλαίσιο αυτό ζητά τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Με βάση τα ανωτέρω, για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των προπτυχιακών προγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου 2023-2024, η Σύγκλητος δίνει τη δυνατότητα, όπου απαιτείται και είναι δυνατόν, να συμπληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο μέσο και, κατά συνέπεια, να τεκμηριωθεί η δυνατότητα εξέτασης των μαθημάτων.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην εξεταστική περίοδο, όπου υπάρχουν προβλήματα χρονικού διαστήματος για την υλοποίησή της, θα επανεξεταστεί το όλο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των γεγονότων και της ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Βέβαια, όλα τα προηγούμενα διευκολύνονται εφόσον υπάρξει εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου, που να επιτρέπει τη δια ζώσης φυσική παρουσία. Θεωρούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι συνεχώς ανοικτό στα κοινωνικά δικαιώματα, τη γνώση, την έρευνα και το διάλογο.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα επανεκτιμήσει τα δεδομένα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πραγματοποίηση της εξεταστικής διαδικασίας, επισημαίνοντας όλους τους ανωτέρω κινδύνους που περιγράφηκαν.

Τα «ραντεβού» των φοιτητών την Πέμπτη

Στην αντίπερα όχθη, ανυποχώρητοι δείχνουν οι φοιτητές προετοιμάζοντας κλιμάκωση του αγώνα με τα καθιερωμένα πλέον ραντεβού της Πέμπτης. Πρώτη στάση η 1η Φεβρουαρίου με νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και μαχητικότερη δράση στις 8 Φεβρουαρίου με πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο και πάλι στην πρωτεύουσα με κάλεσμα αυτή τη φορά σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας. 


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν έπαιζα τις δωρεές στα «φρουτάκια», ισχυρίζεται τώρα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Εξασθενεί η κακοκαιρία «Avgi» - Oι εξηγήσεις των μετεωρολόγων γιατί δεν χιόνισε στην Αθήνα

Αμερικανός σκότωσε τον πατέρα του και έδειξε το κομμένο του κεφάλι στο YouTube με... μήνυμα κατά του Μπάιντεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης