Ο νέος νόμος για την παραβατικότητα. Μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής;

Ο νέος νόμος για την παραβατικότητα. Μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής;

Σεβασμός, εντιμότητα, υψηλά στάνταρ, σωστή ποσότητα και υψηλή ποιότητα καυσίμων είναι οι προτεραιότητες κάθε οδηγού.

96382641_l_normal_none

Sponsored Content 


Βάλατε όντως τόσα λίτρα όσα αναγράφει η αντλία; Το καύσιμο είναι καλής ποιότητας ή είναι νοθευμένο; Μήπως ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα ήταν η δέουσα; Το πρόβλημα των πειραγμένων αντλιών απασχολεί τον κλάδο εμπορίας καυσίμων και την ελληνική αγορά, αποτελώντας μάστιγα χρόνων. Ένα πρόβλημα που ζημιώνει τους καταναλωτές τόσο οικονομικά, όσο και αναφορικά με τη διατήρηση του αυτοκινήτου σε καλή κατάσταση. Εύλογα, έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές μια διαρκής αμφιβολία σχετικά με τη σωστή αναλογία ποσότητας καυσίμου και πληρωτέου ποσού χρημάτων.
Οι πειραγμένες αντλίες απασχολούν συνολικά τον κλάδο εμπορίας καυσίμων και την ελληνική αγορά, ενώ οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η ποσότητα των καυσίμων που λαμβάνουν είναι αυτή για την οποία πληρώνουν.
Υπάρχει η πιθανότητα παρεμβολής στο σύστημα εισροών - εκροών ή και η πιθανότητα ύπαρξης αντλιών εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι που γίνονται, συχνά να μην «πιάνουν» στα ραντάρ τους τις πειραγμένες αντλίες.
Στο σημείο αυτό, είναι θετικό το ότι με το νέο νόμο για την παραβατικότητα αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τις πειραγμένες αντλίες καθώς και για άλλες μορφές παραβατικότητας, όπως είναι η νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων ή η παρεμπόδιση του ελέγχου, ενώ θεσπίζονται υποχρεώσεις για τη λήψη μέτρων πρόληψης, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων στον κλάδο. Για πρώτη φορά, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων έχουν συνυπευθυνότητα για τους ελέγχους που θα κάνουν στα συνεργαζόμενα -με το εμπορικό τους σήμα- πρατήρια. Σε περίπτωση, μάλιστα, που διαπιστωθούν παραβάσεις οι εταιρείες θα διακόπτουν τη συνεργασία, θα αποσύρουν το σήμα τους από τα παραβατικά πρατήρια και θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ.

Πολύ σημαντική για το θέμα είναι όμως και η επιλογή που κάνει κάθε φορά ο καταναλωτής και αυτό αφορά όχι μόνο την επιλογή συγκεκριμένου πρατηρίου, που έχει αποδειχθεί αξιόπιστο, αλλά και εμπορικού σήματος - εταιρείας πετρελαιοειδών. Η ελίν είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες ένα ολοκληρωμένο, εξειδικευμένο και πιστοποιημένο από τρεις διαφορετικές πλευρές σύστημα διασφάλισης ποιότητας και ποσότητας σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα, τη «Δέσμευση Ποιότητας». Πρόγραμμα, που δεν βασίζεται μόνο στους δικούς της ελέγχους, ούτε αρκείται στους ελέγχους ενός μόνο ανεξάρτητου φορέα.

156907124_l_normal_none


H «Δέσμευση Ποιότητας» τριπλού ελέγχου και όσα την κάνουν σημαντική
Συγκεκριμένα, υλοποιεί καθημερινά τη «Δέσμευση Ποιότητας», σε όλο εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, εφαρμόζοντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα τριπλού ελέγχου ποιότητας των προϊόντων της. Η εταιρεία διενεργεί δικούς της ελέγχους, αλλά το σημαντικό είναι πως ελέγχεται από 2 ανεξάρτητους φορείς (Bureau Veritas και Lloyds Register). Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1998, μέσω της συνεργασίας με το ΕΜΠ, ενώ με τη σημερινή του μορφή υλοποιείται από το 2019.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα 3 στάδια των ελέγχων που εξασφαλίζουν την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων της ελίν.  

 

82763267_l_normal_none
Κλείσιμο

1Ο επίπεδο ελέγχου
Η ελίν έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη υπηρεσία Ποιοτικού Ελέγχου που διασφαλίζει τη σωστή εκτέλεση της διαδικασίας κατά την παράδοση των καυσίμων. Η εταιρεία πιστοποιεί την ακεραιότητα στην ποσότητα παράδοσης με δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ τα βυτιοφόρα της διαθέτουν σύστημα GPS και μετρητές στάθμης, µέσω των οποίων παρακολουθούνται αντίστοιχα η πορεία τους και οι ποσότητες που παραδίδουν, εξασφαλίζοντας τη σωστή παραλαβή πετρελαίου. Η εταιρεία, όμως, δεν μένει εκεί, αλλά διενεργεί και με μυστικά, δικά της οχήματα, ελέγχους για πειραγμένες αντλίες και ελλειμματικές  παραδόσεις στα  πρατήρια του δικτύου της.

2Ο επίπεδο ελέγχου
Η Bureau Veritas, το πλέον αξιόπιστο εργαστήριο ανάλυσης πετρελαιοειδών στην Ελλάδα, διενεργεί αυτοβούλως περισσότερους από 1.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους τον χρόνο στα καύσιμα και λιπαντικά, σε όλα τα πρατήρια ελίν. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την παραλαβή, καθώς και στην αποθήκευση και τη διακίνηση. Ακολούθως, η Bureau Veritas αναλύει τα δείγματα και γνωστοποιεί στην ελίν τα αποτελέσματα των μετρήσεών της.

3Ο επίπεδο ελέγχου
Η επίσης ανεξάρτητη Lloyds Register διασφαλίζει ότι τόσο οι έλεγχοι της ίδιας της ελίν, όσο και του φορέα διενεργούνται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Ο έλεγχος της Lloyds Register περιλαμβάνει γραπτές διαδικασίες για κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, εσωτερικές και εξωτερικές επιθεωρήσεις και εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις της στρατηγικής Διασφάλισης Ποιότητας. Παράλληλα πιστοποιεί την ολοκληρωμένη διαχείριση διασφάλισης ποιότητας σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της ελίν.
Στις περιπτώσεις, δε, που διαπιστώνεται παράβαση, η εταιρεία εφαρμόζει αυστηρά μέτρα.

Επομένως, κάθε φορά που ανεφοδιάζεις το ρεζερβουάρ ή τη δεξαμενή σου από ένα πρατήριο ελίν, μπορείς να είσαι σίγουρος/η ότι έχεις κάνει αυτό που πρέπει και έχεις παραλάβει καύσιμα στη σωστή ποσότητα και ποιότητα!

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης