Eγκληματικότητα ανηλίκων: Οι συμμορίες που κάνουν επιθέσεις με σφυριά και τσεκούρια με την πρόφαση περί οπαδικών διαφορών

Eγκληματικότητα ανηλίκων: Οι συμμορίες που κάνουν επιθέσεις με σφυριά και τσεκούρια με την πρόφαση περί οπαδικών διαφορών

Το απίστευτης αγριότητας αιματηρό περιστατικό στον Aγιο Δημήτριο με την αναίτια επίθεση που δέχτηκαν οκτώ νεαροί από 18χρονους κουκουλοφόρους - Σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για την έξαρση της εγκληματικότητας ανηλίκων

egklimatikotita_anilikon_arthro
Με αφορμή ένα περιστατικό ακραίας βιαιότητας που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα με θύτες μια συμμορία 18χρονων και θύματα μια παρέα 22χρονων, που συνέβη στον Αγιο Δημήτριο δύο μέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, το protothema.gr αγγίζει για πολλοστή φορά το πολυσύνθετο φαινόμενο της εγκληματικότητας ανηλίκων, που τα τελευταία δυο χρόνια παρουσιάζει έντονη έξαρση και επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τα φτωχότερα λαϊκά μέχρι τα ανώτερα.



Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η βία ανηλίκων έχει εισχωρήσει παντού. Από τα δημόσια έως τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία της χώρας και από τις πλατείες των φτωχογειτονιών μέχρι τις καλύτερες και -υποτίθεται- ασφαλέστερες συνοικίες. Τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ξυλοδαρμός του 14χρονού μαθητή, ο οποίος φοιτά σε γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο των βορείων προαστίων και δέχθηκε επίθεση στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής από μαθητή του ίδιου σχολείου και δύο ακόμη μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε άλλο γνωστό ιδιωτικό σχολείο της πρωτεύουσας.

Κλείσιμο
egklimatikotita_anilikon__1_


Στους ανήλικους δράστες ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα η κακουργηματικού βαθμού κατηγορία για ληστεία και επιπλέον τέσσερις πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, ενώ και οι γονείς τους είναι πλέον υπόλογοι για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, σε βαθμό πλημμελήματος.

Η έξαρση του φαινομένου διαπιστώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ αφού τα περιστατικά ανήλικης βίας που έχουν καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο και αφορούν τις χρονιές 2022-2023 παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Χαρακτηριστικά, το 2022 καταγράφηκαν δυο περιπτώσεις συμμετοχής ανηλίκων σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και το 2023 τα αντίστοιχα περιστατικά έγιναν πέντε. Πέρυσι συνελήφθησαν 282 ανήλικοι για συμβάντα που αφορούν σωματικές βλάβες, ενώ το 2022 είχαν συλληφθεί 202. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στα περιστατικά των κλοπών. Το 2022 καταγράφηκαν 732 περιστατικά κλοπών στα οποία ενεπλάκησαν παιδιά και το 2023 σχεδόν τα διπλάσια, ήτοι 1.237. Το 2022, 15 ανήλικοι κατηγορήθηκαν για βιασμό και το 2023 προστέθηκαν επιπλέον 10.

Οσο για τα αίτια που οδηγούν την έξαρση του φαινομένου, οι ειδικοί λένε ότι ευθύνεται η τρέχουσα κοινωνική κουλτούρα που ενισχύει τον ανταγωνισμό, η ανάγκη των νέων να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια ομάδα, η βία που ενισχύεται ως συμπεριφορά από τη ρητορική μίσους που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανύπαρκτη επίβλεψη των γονέων, ακόμη και η τραπ που προωθεί τον σεξισμό και τον εύκολο πλουτισμό με παράνομες πράξεις.

Ξυλοδαρμός χωρίς αιτία

Ξημερώματα 29ης Δεκεμβρίου, σε πάρκο στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Δωριέων στον Αγιο Δημήτριο. Μια παρέα νεαρών, ηλικίας 22 ετών, έχουν μόλις επιστρέψει από ποδόσφαιρο 5 επί 5 στον Αλιμο και κάθονται στο πάρκο όπου σύχναζαν από μικρά παιδιά.

«Ηταν ένα συνηθισμένο βράδυ παρέα με φίλους», λέει στο protothema.gr ένα από τα θύματα. «Ημασταν έντεκα άτομα όταν γυρίσαμε από το ποδόσφαιρο και όταν έγινε η επίθεση είχαμε μείνει οι οκτώ», προσθέτει.

egklimatikotita_anilikon__4_
egklimatikotita_anilikon__3_


Θα έφευγαν και οι υπόλοιποι από το πάρκο καθώς η ώρα περνούσε και όλοι ήταν κουρασμένοι από το ποδόσφαιρο. Λίγη ώρα όμως πριν φύγουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είδαν να τους πλησιάζουν 20-25 άτομα με κουκούλες. Το αίμα τους πάγωσε. Κατάλαβαν ότι κάτι κακό επρόκειτο να τους συμβεί, όμως δεν ήθελαν να δείξουν πανικό. Παρέμειναν ψύχραιμοι μέχρι να διαπιστώσουν τις προθέσεις των κουκουλοφόρων.

«Από τη χροιά της φωνής τους μπορούσες να καταλάβεις και το νεαρό της ηλικίας τους, 17-18 χρονών οι περισσότεροι, ίσως και κάποιοι ανάμεσά τους λίγο μεγαλύτεροι», λέει το ίδιο πρόσωπο από την παρέα των 22χρονων.

Το δεύτερο σοκ έρχεται όταν οι νεαροί διαπιστώνουν ότι τα 20-25 άτομα που είχαν απέναντί τους κρατούσαν σφυριά, τσεκούρια, αλυσίδες, σιδερογροθιές κι ένας εξ αυτών κράδαινε ένα σκεπάρνι. «Τι ομάδα είστε, ρε;» ρωτάνε οι κουκουλοφόροι. «Ο,τι κι αν τους απαντούσαμε εκείνη τη στιγμή δεν νομίζω να έπαιζε ρόλο, ήταν αποφασισμένοι να μας χτυπήσουν», λέει το θύμα και προτού καταλάβουν καλά-καλά τι συμβαίνει, οι γροθιές και οι κλοτσιές άρχισαν να πέφτουν σύννεφο. Δύο άτομα από την παρέα των 22χρονων που έτρεξαν να γλιτώσουν δέχθηκαν επίθεση από οκτώ κουκουλοφόρους με άγρια χτυπήματα σε πρόσωπο και σώμα. «Βλέπω τον φίλο μου, που είχε δίπλα τον έναν που κρατούσε σφυρί στα χέρια, να δέχεται ξαφνικά μπουνιά με σιδερογροθιά ανάμεσα στα μάτια και να σωριάζεται. Εναν άλλο φίλο μου, που κι αυτόν τον είχαν ρίξει κάτω, τον κλώτσαγαν με μανία. Του είχαν σπάσει μερικά δόντια και το δάπεδο είχε γεμίσει αίματα».

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο εν λόγω νεαρός, μετά το επεισόδιο, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να του κάνουν ράμματα στο κεφάλι.

Στο μεταξύ, τα υπόλοιπα άτομα της παρέας των 22χρονων προσπάθησαν μέσα στον πανικό τους να βρουν τρόπο διαφυγής ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα.

«Εκεί που καθόμασταν όμως έχει τοιχάκι, είναι κλειστό το πάρκο, δεν είναι εύκολο να φύγεις», λέει ο μάρτυρας και συνεχίζει: «Ο καθένας έφυγε απ’ όπου μπορούσε. Ενας κλείστηκε σε μία πολυκατοικία κι ένας άλλος δικός μας κρύφτηκε κάτω από κάτι αυτοκίνητα. Δύο-τρεις τον έψαχναν. Οι υπόλοιποι φύγαμε προς την οδό Κατσίμπα. Εγώ έφυγα τελευταίος, γιατί ήμουν πιο κοντά τους όταν ήρθαν. Αρπαξα και την τσάντα μου πριν φύγω, για να μη μου την πάρουν. Οι δικοί μου μπροστά έφυγαν κι εγώ σκόνταψα στο τοιχάκι όταν προσπάθησα να πηδήξω. Σκόνταψα και μπλέχτηκα με τα φυτά. Σηκώθηκα και έτρεξα. Είχα χάσει όμως ήδη έδαφος και με πρόλαβε ένας από πίσω, 20 μέτρα πιο κάτω σε ένα στενό. Κατάλαβα ότι είναι από πίσω μου και μόλις πήγε να με χτυπήσει, έπεσα κάτω να καλυφθώ».

Ο επιτιθέμενος όμως εξέλαβε την αντίδραση του αμυνόμενου ως στιγμή αδυναμίας. Αρχισε να τον χτυπάει με σιδερογροθιά σε κεφάλι και σώμα. Από την έκκριση της αδρεναλίνης στο σώμα του, ο 22χρονος δεν ένιωθε πόνο. Είχε πέσει κάτω και είχε βάλει τα χέρια του στο κεφάλι για να αποφύγει σοβαρότερο τραυματισμό.

«Ηρθαν 3-4 επιπλέον άτομα από πάνω μου και με βάραγαν με σιδερικά. Ολοι σημάδευαν το κεφάλι μου, δεν χτυπούσαν πόδια, πλευρά ή κλωτσιές. Ολοι στόχευαν στο κεφάλι να μου κάνουν ζημιά. Είχα γεμίσει παντού αίματα», θυμάται.

egklimatikotita_anilikon__2_


Για καλή του τύχη οι φίλοι του άκουσαν τις φωνές του και έτρεξαν να τον βοηθήσουν. Εκείνη τη στιγμή ο 22χρονος βρήκε τη δύναμη να σηκωθεί και να τρέξει, όμως οι κουκουλοφόροι, αντί να εγκαταλείψουν το σημείο, έβγαλαν από τα μπουφάν τους δυο-τρία μασούρια με βεγγαλικά και τους πήραν στο κυνήγι.

«Ενας φίλος μου βρέθηκε σε αδιέξοδο και αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει σε μπαλκόνια και να περάσει μέσα από οικοδομές για να γλιτώσει. Εγώ ακολούθησα έναν άλλον φίλο μου προς μια τυχαία κατεύθυνση. Ενστικτωδώς πήγαμε προς τα εκεί και φτάσαμε κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα. Αυτός έφυγε πιο μπροστά, εγώ δεν μπορούσα να τρέξω άλλο. Βρήκα ένα ζευγάρι περαστικών και τους ζήτησα να με βοηθήσουν. Στην αρχή φοβήθηκαν, αλλά μετά δέχτηκαν. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πού βρίσκομαι και τους είπα απλά να έρθουν δίπλα μου, γιατί δεν μπορούσα να τρέξω άλλο. Πίσω μου άκουσα να περνούν δικάβαλες μοτοσικλέτες με μαυροφορεμένους αναβάτες. Στο Αστυνομικό Τμήμα δεν είχαν φαρμακείο, μου έδωσαν ένα μπενταντίν για να βάλω στις πληγές μου. Ειδοποίησα τους γονείς μου να με παραλάβουν και έδωσα κατάθεση για το συμβάν. Από τα λεγόμενα των αστυνομικών κατάλαβα ότι ο εντοπισμός των δραστών δεν θα ήταν εύκολος και πως αν τους έπιαναν, πάλι έξω θα έβγαιναν, αφού τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορούνταν είναι πλημμελήματα».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο βαρύ παρελθόν του Ζαμπούνη οι έρευνες για τη δολοφονία του - Οι εκτελεστές έριξαν, γέμισαν και ξαναέριξαν σε 28''

Τα παράδοξα του καιρού: Η εβδομάδα ξεκινά με θερμή εισβολή από Αλγερία και κλείνει με σκανδιναβικό ψύχος και χιόνια

Ποια είναι η νέα σειρά του Netflix που βασίζεται σε μία τραγική αληθινή ιστορία και έχει κερδίσει τους θεατές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης