Πλειστηριασμοί: Σε τρεις κατέληξαν τα ακίνητα του «έκπτωτου άρχοντα της νύχτας»

Πλειστηριασμοί: Σε τρεις κατέληξαν τα ακίνητα του «έκπτωτου άρχοντα της νύχτας»

Στην Grivalia τα «Αστέρια» Γλυφάδας που έγιναν «One&Only Aesthesis» - Στην Prodea το συγκρότημα Agora Sygrou στη λεωφ. Συγγρού και το «Αθηνών Αρένα» στην οδό Πειραιώς - Στον Παπαλέκα το ακίνητο στη Γλυφάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
papatheocharis-arthrou
Ο Γιάννης Παπαθεοχάρης είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους επιχειρηματίες που με τα μαγαζιά του σημάδεψε ανεξίτηλα τις νύχτες, αλλά και τις... μέρες της πρωτεύουσας.

Το success story του βασίστηκε σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό και σε δάνεια, τα οποία όταν ήρθε η κρίση δεν ήταν δυνατόν να αποπληρωθούν, με αποτέλεσμα να χρειαστούν συμφωνίες εξυγίανσης για τη ρύθμιση των υπέρογκων υποχρεώσεων και με τον ίδιο να χάνει σχεδόν όλους τους «ναούς» της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας που βρίσκονταν υπό τη σκέπη του ομίλου του.

Ο Γιάννης Παπαθεοχάρης πιστώνεται ότι έδωσε στα μπουζούκια μια πιο glamorous διάσταση, με τον «Διογένη» στη λεωφόρο Συγγρού να γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία της αθηναϊκής νύχτας και με όλα τα βαριά ονόματα της πίστας να παρελαύνουν από εκεί. Στην πορεία κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του με το «Αθηνών Αρένα» στην οδό Πειραιώς, που θεωρούνταν για χρόνια το κορυφαίο κέντρο διασκέδασης.

Τα «Αστέρια» και η εταιρεία Ναυσικά

Δεν έμεινε όμως μόνο στη νύχτα. Διέθετε, κατά κάποιον τρόπο, ένα φιλόδοξο όραμα με επίκεντρο το «φιλέτο» των «Αστεριών» στη Γλυφάδα. Αυτό το μοναδικό ακίνητο των 285 στρεμμάτων, που σήμερα στεγάζει το «One&Only Aesthesis», την πιο λαμπερή άφιξη φέτος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, αποτέλεσε για χρόνια το «θέατρο» των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων του -εστιατόρια, μπαρ, all day cafe, αλλά και χώροι για κοινωνικές εκδηλώσεις-, από το οποίο παρέλασαν περισσότερα από 10 μαγαζιά του ομίλου του («Ark Restaurant», «Balux», «Baluxaki» κ.ά.), τα οποία και έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Κλείσιμο
Ο βασικός στόχος του όμως ήταν να μετατρέψει τα «Αστέρια» σε πολυτελές resort, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την αίγλη του παρελθόντος, ένα εγχείρημα που αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και κεφαλαιακά ιδιαίτερα απαιτητικό.

papatheocharis-glyfada
To όνειρο του Γιάννη Παπαθεοχάρη ήταν να μετατρέψει το «φιλέτο» των «Αστεριών» στη Γλυφάδα σε πολυτελές resort. Το μοναδικό ακίνητο των 285 στρεμμάτων σήμερα στεγάζει το «One&Only Aesthesis»

Τα προβλήματα ήταν πολλά ήδη από το 1998, πολύ προτού εισέλθει στο σκηνικό ο Γιάννης Παπαθεοχάρης, όταν κάποιες εργασίες ανακαίνισης έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εναν χρόνο μετά η έκταση των 285 στρεμμάτων μεταβιβάστηκε από τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ΑΞΕ Αστήρ, στην Εστρέλια Α.Ε., που ανακοίνωσε στη συνέχεια ένα φαραωνικό σχέδιο εκμετάλλευσης (με ξενοδοχείο 850 κλινών και άλλες υποδομές), το οποίο απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Το σχέδιο σταμάτησε και η έκταση πέρασε και υπό την ευθύνη της τότε Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑ και μετέπειτα ΕΤΑΔ). Το 2013 η ΕΤΑΔ και η Εθνική Τράπεζα υπέγραψαν σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης μέχρι το 2042 και ακολούθως η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε υπομίσθωση προς την εταιρεία Ναυσικά Τουριστικές, Καλλιτεχνικές, Ναυτιλιακές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις του ομίλου Παπαθεοχάρη.

Εν μέσω της πιο σκοτεινής περιόδου της πολυετούς οικονομικής κρίσης και με τις τράπεζες να αγωνίζονται να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων, τα περιθώρια για την πραγμάτωση του φιλόδοξου οράματος του Παπαθεοχάρη ήταν στενά, αν όχι ανύπαρκτα.

Ο όμιλός του για να αντέξει στις συνέπειες της κρίσης είχε ήδη αρκετά δανειακά ανοίγματα. Ειδικότερα ένα δάνειο ύψους 90 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την Αlpha Βank ήταν αυτό που ξεκλείδωσε τις εξελίξεις ώστε το ακίνητο να φύγει από τα χέρια του.

Την περίοδο 2015-16 υπήρξαν έντονες διεργασίες και τελικά προκρίθηκε η μεταβίβαση της εταιρείας Ναυσικά. Στον διαγωνισμό που ακολούθησε επικράτησε η Grivalia, συμφερόντων του Καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, που απέκτησε το 80% της Ναυσικά κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία του υπερπολυτελούς «One&Only Aesthesis».

Ωστόσο, αρκετά χρόνια πριν, και όσο η εταιρεία Ναυσικά βρισκόταν ακόμη υπό τον έλεγχο του ομίλου Παπαθεοχάρη, ο γνωστός επιχειρηματίας του real estate Γιάννης Παπαλέκας είχε προχωρήσει σε δανειοδότησή της με το ποσό των 12,325 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και η τελική συμφωνία μεταξύ της Grivalia Hospitality και της πλευράς Παπαθεοχάρη προέβλεπε πως η θυγατρική της ΑΕΕΑΠ αναλαμβάνει και την αποπληρωμή «υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12,325 εκατ. ευρώ».


Το «δύσκολο σταυρόλεξο»

Με την απώλεια του «φιλέτου» στα «Αστέρια» Γλυφάδας μπορεί να αντιμετωπίστηκε ένα μέρος των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου Παπαθεοχάρη. Υπήρχαν όμως και άλλα μεγαλύτερα. Στην πραγματικότητα, η περίπτωσή του αποτέλεσε για τις τράπεζες ένα «δύσκολο σταυρόλεξο» που απαίτησε πολύμηνες διεργασίες μέχρι να φτάσουν στα σχέδια εξυγίανσης των δύο βασικών εταιρικών πυλώνων του, της Δείγμα Επενδυτική και της Νίκη και Πολύμνια, που κατείχαν άλλα σημαντικά ακίνητα, όπως το Agora Sygrou και το «Αθηνών Αρένα».
papatheocharis-arena
Το «Αθηνών Αρένα», στην οδό Πειραιώς, θεωρούνταν για χρόνια το κορυφαίο κέντρο διασκέδασης, με τον Αντώνη Ρέμο να έχει συνδέσει στενά το όνομά του με αυτό
papatheocharis-remos-vandh
Στιγμιότυπο από το 2019, όταν τραγουδούσε με τη Δέσποινα Βανδή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες, με βάση τα πρόσφατα οικονομικά τους αποτελέσματα (για τη χρήση 2021), ήταν φορτωμένες με δάνεια ύψους 52,1 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις ύψους 91,82 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες στα 81,07 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Δείγμα Επενδυτική είχε σύνολο υποχρεώσεων 52,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,9 εκατ. ευρώ ήταν τραπεζικά δάνεια καθώς και συσσωρευμένες ζημίες ύψους 48,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η Νίκη και Πολύμνια είχε συνολικές υποχρεώσεις 39,22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονταν σε 32,87 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η όποια άλλη προοπτική πλην της πτώχευσης και της βίαιης ρευστοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων αποτελούσε «άσκηση για δυνατούς λύτες».

Η αρχιτεκτονική των σχεδίων διάσωσης

Και στις δύο περιπτώσεις η λύση βασίστηκε στην αξιοποίηση - μεταβίβαση των ακινήτων των δύο εταιρειών με την ταυτόχρονη ρύθμιση των δανειακών και άλλων υποχρεώσεών τους. Ετσι, συμφωνήθηκε ότι τα δύο μεγάλα ακίνητα (Agora Sygrou και «Αθηνών Αρένα») θα αλλάξουν χέρια περνώντας στο χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, ενώ ένα τρίτο ακίνητο στη Γλυφάδα θα περάσει στον έλεγχο της Παπαλέκας Συμμετοχών Α.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εταιρείες κατέθεσαν συμφωνίες εξυγίανσης, τον Αύγουστο του 2022, με τη συναίνεση των βασικών πιστωτών, δηλαδή των τραπεζών.

Το Agora Sygrou

Οσον αφορά τη Δείγμα Επενδυτική, η οποία κατέχει το εμπορικό κέντρο Agora Sygrou, όπου στεγάζεται, μεταξύ άλλων, το ιστορικό κέντρο «Διογένης», η συμφωνία εξυγίανσης προέβλεπε ότι θα περάσει υπό τον έλεγχο της Prodea μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα καλυφθεί από την ΑΕΕΑΠ, με την ίδια να εξοφλεί τις συμβάσεις sale & lease back και τους ενυπόθηκους πιστωτές. Και τούτο καθώς το περίπου μισό κτίριο έχει ήδη πωληθεί στο παρελθόν μέσω sale & lease back, ενώ το άλλο μισό είναι υποθηκευμένο για κοινοπρακτικό δάνειο από τις τράπεζες Εθνική και Alpha.

papatheocharis-es__4_
papatheocharis-es__3_


Το ακίνητο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τις υφιστάμενες χρήσεις του ως γραφεία και καταστήματα λιανικής (φιλοξενούνται από ετών κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος και υποκατάστημα της Alpha Bank). Σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που βγήκε την 1η Μαρτίου του 2023 (δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου) και την οποία έχει στα χέρια του το «ΘΕΜΑ», στους προσθέτως παρεμβαίνοντες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης περιλαμβάνονταν η Prodea Investments, η Εθνική Λήζινγκ Εταιρεία Χρηματοδοτικών Μισθώσεων, η Cepal Hellas, η Αλφα Λήζινγκ Εταιρεία Χρηματοδοτικής Μισθώσεως, η Εθνική Τράπεζα και η Παπαλέκας Συμμετοχών Α.Ε.

Οπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, η Δείγμα Επενδυτική (η οποία συστάθηκε το 1982 με την επωνυμία Διογένης Τουριστικές, Καλλιτεχνικές, Ναυτιλιακές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις), «εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της σημαντικής μείωσης εσόδων ενοικίων, που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, βρίσκεται σε επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, χωρίς όμως να έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης των πληρωμών της».

Κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, όπως σημειώνεται, επιτεύχθηκε η σύναψη και υπογραφή τής από 5 Αυγούστου του 2022 συμφωνίας εξυγίανσης. Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά πιστωτές που εκπροσωπούν το 100% των απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο και το 96,3% του συνόλου των λοιπών απαιτήσεων.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ύψους 5,55 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν ο Γιάννης Παπαθεοχάρης με ποσοστό 35,21%, ο Σπύρος-Διογένης Παπαθεοχάρης με 34,93% και ο Γιάννης-Απόλλων Παπαθεοχάρης με 29,86%.

Παράλληλα, στην απόφαση αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει στην κυριότητά της τα κάτωθι ακίνητα:

■ Οικόπεδο έκτασης 634,95 τ.μ. (638 τ.μ. κατά το Κτηματολόγιο) μετά την επ’ αυτού πολυώροφη οικοδομή με υπόγεια, συνολικής επιφάνειας (του κτιρίου) 4.428,80 τ.μ., που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη, επί της λεωφόρου Συγγρού 257.

■ Οικόπεδο έκτασης 1.143,68 τ.μ. (1.107 τ.μ. κατά το Κτηματολόγιο) μετά την επ’ αυτού πολυώροφη οικοδομή με υπόγεια, συνολικής επιφάνειας (του κτιρίου) 9.082,53 τ.μ., που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη, επί της συμβολής των οδών Ραιδεστού 2-4 και λεωφόρου Αμφιθέας.

■ Δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 470 τ.μ. που βρίσκονται στη Νέα Σμύρνη, επί της λεωφόρου Συγγρού 255. Ειδικότερα, την οριζόντια ιδιοκτησία 405 τ.μ. στο α’ υπόγειο και την αντίστοιχη 65 τ.μ. στο β’ υπόγειο της οικοδομής.

■ Ενα ημιτελές ακίνητο στη Γλυφάδα, επί των οδών Σεμέλης 20 και Ζαμανού 13, που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και δύο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1.128 τ.μ., και είναι τμήμα πολυκατοικίας εντός οικοπέδου 880 τ.μ.

Επίσης, η εταιρεία ελέγχει το 100% της Νίκη και Πολύμνια ΜΑΕ, ενώ επιπρόσθετα έχει μισθώσει από τις Εθνική Λήζινγκ και Αλφα Λήζινγκ από το 2006 οριζόντιες ιδιοκτησίες επί ακινήτου που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη, επί της λεωφόρου Συγγρού 259. Αυτές τις είχε πωλήσει και μεταβιβάσει προηγουμένως η ίδια (σύμβαση sale and lease back) και θα περιέλθουν ξανά στην κυριότητά της με την εξόφληση της σύμβασης.

Επί των ακινήτων που αποτελούν το Agora Sygrou έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκης συνολικού ύψους 39,86 εκατ. ευρώ, ενώ για το ακίνητο στη Γλυφάδα προσημείωση ποσού 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση, με βάση έκθεση της Deloitte, η αξία του ενεργητικού της εταιρείας κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2021 ανερχόταν σε 41.669.000 ευρώ, ενώ κατά την 31η Μαΐου του 2022 (ημερομηνία κατάρτισης της κατάστασης των πιστωτών), έπειτα από αναμορφώσεις που προέκυψαν και βάσει νέας εκτίμησης, η συνολική αξία των ακινήτων ήταν 24.546.865,14 ευρώ.

Ειδικότερα, για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της Δείγμα Επενδυτική, επί της λεωφόρου Συγγρού 255-257-259 και επί της οδού Ραιδεστού 2-4, η αξία τους ανέρχεται σε 11,234 εκατ. ευρώ. Για τα ακίνητα επίσης στο Agora Sygrou που έχουν δοθεί με sale and lease back η αξία τους υπολογίστηκε στα 10,305 εκατ. ευρώ, ενώ για το ακίνητο στη Γλυφάδα σε 1,28 εκατ. ευρώ.
papatheocharis-papakaleas
Agora Sygrou και «Αθηνών Αρένα» πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, ενώ ένα τρίτο ακίνητο στη Γλυφάδα στον Γιάννη Παπαλέκα

Αντίστοιχα, οι οφειλές της εταιρείας κατά την 31η Μαΐου του 2022 ανέρχονταν συνολικά σε 92,91 εκατ. ευρώ. Στη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το δικαστήριο συμμετείχαν ως επενδυτής η Prodea Investments και ως αγοραστής του ακινήτου στη Γλυφάδα η Παπαλέκας Συμμετοχών Α.Ε.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν ότι η πλέον επωφελής λύση για τη διάσωση της εταιρείας είναι η αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω της συμμετοχής του επενδυτή (Prodea Investments) σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από το ποσό της οποίας θα αποπληρωθεί μέρος των υποχρεώσεών της, και μέσω της μεταβίβασης του ακινήτου της Γλυφάδας έναντι τιμήματος 1,28 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, το ακίνητο επί των Σεμέλης και Ζαμανού στη Γλυφάδα πέρασε στην κυριότητα της Παπαλέκας Συμμετοχών, ενώ το 100% των μετοχών της Δείγμα Επενδυτική μαζί με το σύνολο του συγκροτήματος Agora Sygrou (και αυτών της σύμβασης sale and lease back) στην Prodea Investments, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ προς εξόφληση υποχρεώσεων κατά τον τρόπο που προβλέπει η συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό μέρος (50%) των οφειλομένων προς τις Εθνική Λήζινγκ και Αλφα Λήζινγκ θα εξοφληθεί και το υπόλοιπο θα διαγραφεί, οι απαιτήσεις άλλων συνδεδεμένων εταιρειών του ομίλου Παπαθεοχάρη θα διαγραφούν, ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο (1,11 εκατ. ευρώ) και τον ΕΦΚΑ (72.149 ευρώ) θα εξοφληθούν πλήρως και άμεσα (εντός μηνός) από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη, οι απαιτήσεις όλων των υπόλοιπων μη συμβαλλόμενων-ανέγγυων πιστωτών περιορίζονται σε ποσοστό 98,58%, με το εναπομείναν 1,42% να εξοφλείται εφάπαξ.

Το «Αθηνών Αρένα»

Σχετικά με το άλλο μεγάλο ακίνητο όπου στεγαζόταν το «Αθηνών Αρένα» και μετέπειτα «Pantheon», επί της Πειραιώς στον Ταύρο, πέρασε και αυτό στην Prodea Investments.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αντίστοιχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επίσης την 1η Μαρτίου του 2023 (την οποία έχει στα χέρια του το «ΘΕΜΑ»), η αίτηση υποβλήθηκε από την εταιρεία Νίκη και Πολύμνια Ψυχαγωγικές Καλλιτεχνικές Τουριστικές Θεατρικές Κινηματογραφικές, Εστιάσεως και Εμπορικές Επιχειρήσεις, που συστάθηκε το 2003, ενώ πρόσθετες παρεμβάσεις άσκησαν οι Prodea Investments, Cepal Hellas και Εθνική Τράπεζα.
papatheocharis-remos-zeta
Ο Γιάννης Παπαθεοχάρης με τον Αντώνη Ρέμο, τη Ζέτα Μακρυπούλια, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον Κώστα Καραφώτη

Η εν λόγω συμφωνία εξυγίανσης αφορά πιστωτές που εκπροσωπούν το 100% των απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο και το 87,1% του συνόλου των λοιπών απαιτήσεων. Το μετοχικό κεφάλαιο της Νίκη και Πολύμνια κατά τη συζήτηση της αίτησης ανερχόταν σε 5,92 εκατ. ευρώ, με μοναδική μέτοχο τη Δείγμα Επενδυτική.
Στην κυριότητά της βρίσκονταν τα κάτωθι ακίνητα:

■ Οικόπεδο έκτασης 6,275 τ.μ., επί του οποίου έχει ανεγερθεί πολυώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 20.546 τ.μ., που βρίσκεται στον Ταύρο, επί της λεωφόρου Πειραιώς 166. Πρόκειται για το ακίνητο του «Αθηνών Αρένα».
■ Οικόπεδο έκτασης 1.316 τ.μ. επίσης στον Ταύρο, επί της λεωφόρου Πειραιώς 170-172. Πρόκειται για άκτιστο περιφραγμένο γωνιακό οικόπεδο, όμορο του ακινήτου του «Αθηνών Αρένα».
papatheocharis-es__7_
papatheocharis-pista
Ο «Διογένης» στη λεωφόρο Συγγρού έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία της αθηναϊκής νύχτας με ονόματα όπως ο Λευτέρης Πανταζής

Για το μεγάλο ακίνητο επί της Πειραιώς 166 έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκης συνολικού ύψους 36,26 εκατ. ευρώ, ενώ για το μικρότερο οικόπεδο για ποσό 2,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte την 1η Αυγούστου του 2022, η αξία του ενεργητικού της εταιρείας ανερχόταν κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2021 σε 26,11 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την 31η Μαΐου του 2022 (ημερομηνία κατάρτισης της κατάστασης των πιστωτών), βάσει νέας εκτίμησης, η αξία των ακινήτων της ανερχόταν στο ποσό των 5,99 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι οφειλές της κατά την 31η Μαΐου του 2022 έφταναν στα 40,31 εκατ. ευρώ.

Συμβαλλόμενοι πιστωτές στη συμφωνία εξυγίανσης ήταν η Εθνική Τράπεζα ως ειδική διάδοχος της FBB Bank και ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών, η Cepal Hellas, οι εταιρείες Νησαία Αστέρας Ι Συμμετοχών, Πάνθεον Θεατρικά και Μουσικά Δρώμενα, Ωκυρόη και Σία Ε.Ε. και Ναυσικά Τουριστικές, Καλλιτεχνικές, Ναυτιλιακές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις, ενώ ως επενδυτής-αγοραστής η Prodea Investments.

Και σε αυτή την περίπτωση, με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης που έκλεισε τον Αύγουστο του 2022, τα συμβαλλόμενα μέρη έκριναν ότι η πλέον επωφελής λύση για τη διάσωση της εταιρείας είναι η αναδιάρθρωση των οφειλών μέσω της μεταβίβασης μέρους του ενεργητικού της, και δη αμφότερων των ακινήτων επί της Πειραιώς στην Prodea Investments, έναντι τιμήματος 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 6,8 εκατ. ευρώ για το ακίνητο του «Αθηνών Αρένα» και 200.000 ευρώ για το όμορο οικόπεδο.

Το σύνολο του τιμήματος προβλέπεται ότι θα κατευθυνθεί προς εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων, ενώ οι υπόλοιπες θα διαγραφούν. Οσον αφορά τις απαιτήσεις του Δημοσίου (ύψους 442.289 ευρώ) και του ΕΦΚΑ (15.691 ευρώ), προβλέπεται η πλήρης εξόφλησή τους κατά την υπογραφή του μεταβιβαστικού συμβολαίου πώλησης των ακινήτων, μέσω παρακράτησης μέρους του τιμήματος. Οι απαιτήσεις όλων των άλλων μη συμβαλλόμενων - ανέγγυων πιστωτών περιορίστηκαν σε ποσοστό 97,45%.

Επίσης, οι συμβαλλόμενοι ως εγγυητές Γιάννης Παπαθεοχάρης, Σπύρος-Διογένης Παπαθεοχάρης και Γιάννης-Απόλλων Παπαθεοχάρης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να καταβάλουν σε τρεις ετήσιες δόσεις το ποσό των 134.277,82 ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Σκωτσέζικο ντους ο τάκος για τον δεύτερο υποψήφιο προς αποχώρηση από το Survivor – Δείτε βίντεο

Άγριο έγκλημα στη Σλοβενία: Σεφ ξερίζωσε την καρδιά της συντρόφου του - Ο πατέρας του είχε σκοτώσει δύο γυναίκες

Έκτη μέρα αγωνίας για τον Μπάμπη στο Μεσολόγγι - Τα χρωστούμενα και η τελευταία συνάντηση με τον 51χρονο χασάπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης