Μέσα στον Δεκέμβριο δημοπρατείται ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Μέσα στον Δεκέμβριο δημοπρατείται ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου - Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

gov_ai__1_
Στο κλειστό κλαμπ των χωρών που διαθέτουν υπερυπολογιστή θα μπει με τον «Δαίδαλο» η Ελλάδα, με τη δημοπράτησή του να γίνεται μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο «Δαίδαλος» ο οποίος θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, θα έχει ισχύ περίπου >55 Petaflops, μεγαλύτερη κατά 110 φορές από το υφιστάμενο σύστημα ARIS, εκτελώντας 55 εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή 55 τετράκις εκατομμύρια - 55.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Η παραπάνω επίδοση αναμένεται να εντάξει τον υπερυπολογιστή στις λίστες με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (Top 500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (Green 500), ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την εξέλιξη της επιστήμης.

Όπως είχε τονίσει σε δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου «η δημοπράτηση του υπερυπολογιστή "Δαίδαλος" προχωρά έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο σχεδιασμός της εγκατάστασης στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου έχει γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να εκμεταλλευτούμε τα υπολογιστικά μοντέλα του, αλλά να είμαστε εθνικά ανεξάρτητοι σε ζητήματα δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος».

Αναμένεται να εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων και Ευρωπαίων χρηστών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και του δημόσιου τομέα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά. 

Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - NextGenerationEU. Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο επιλογής της Ελλάδας ως μιας από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν τους κορυφαίους υπερυπολογιστές υψηλών επιδόσεων μεσαίας κλίμακας (pre-exascale ή petascale HPC), όπως ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης «Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU)».

Ειδήσεις σήμερα:

Έχω την αίσθηση ότι γνωρίζει τον καθοδηγητή αλλά δεν το λέει γιατί φοβάται, λέει ο δικηγόρος του 18χρονου

Απίστευτο περιστατικό bullying σε δημοτικό του Βόλου: Ανήλικος έγδυσε και έπαιξε τρίλιζα στα οπίσθια 7χρονου!

Η Ισραηλινή στρατιώτης που έζησε από θαύμα: Δέχτηκε 12 σφαίρες, προσποιήθηκε τη νεκρή και περίμενε 4 ώρες τη χαριστική βολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης