Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας  των ευρωπαίων δικηγόρων στο Ζάππειο 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας  των ευρωπαίων δικηγόρων στο Ζάππειο 

Το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του CCBE, απονεμήθηκε στους τρεις Κινέζους δικηγόρους που βρίσκονται σε του Χονγκ Κονγκ για τους αγώνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

dikigoroi_zappeio

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας του CCBE (Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης) που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, με φλέγοντα θέματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον της δικηγορίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας του δικηγορικού κόσμου.

Το πρόγραμμα των εργασιών της Ολομέλειας της CCBE πραγματοποιήθηκε  στο Ζάππειο, υπό την προεδρία του Έλληνα προέδρου του CCBE Παναγιώτη Περάκη. Κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας βασικός ομιλητής ήταν  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε  το κράτος δικαίου και τον ρόλο των δικηγόρων.

Προηγουμένως ο πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός ενημέρωσε τους ξένους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων για τα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους  στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου  και του φορολογικού νομοσχεδίου, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον δικηγορικό κόσμο.

Ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ Margaret Satterhwaite για την ανεξαρτησία δικαστών και δικηγόρων, η οποία παρουσίασε στους Ευρωπαίους δικηγόρους την σχετική  έκθεσή της, επισημαίνοντας τα  προβλήματα που διαπιστώνονται ακόμη και σε ανεπτυγμένες δικαιοπολιτικά χώρες.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφιερώθηκε στην νέα στρατηγική του CCBE που εισηγήθηκε ο κ. Περάκης, για την οποία έχουν ήδη υπάρξει αρχικές διερευνητικές επικοινωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία έχει στο κέντρο της την δημιουργία με κοινοτικούς πόρους ενός πανευρωπαικού δικτύου συνεχούς εκπαίδευσης των δικηγόρων, σε σταθερή  συνεργασία με την ΕΕ, συνδεδεμένο με τους εθνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, απαλλάσσοντάς τους από τις σημερινές περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες υποβολής προτάσεων διενέργειας και χρηματοδότησης των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους.

Συναφής με το θέμα αυτό ήταν και η παρουσίαση κατά την διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του CCBE των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης για δικηγόρους, από την εκπρόσωπο του HELP Ana-Maria Telbis.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές των εργασιών ήταν η τελετή απονομής του βραβείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του CCBE, με εισαγωγική ομιλία του τέως προέδρου του ΕΔΔΑ Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου, στους Κινέζους δικηγόρους Ding Jiaxi, Xu Zhiyong και Hag Tung Chow, που βρίσκονται σε φυλακές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ για τους αγώνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Η ομιλία της συζύγου του πρώτου που παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του ήταν μια στιγμή ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης για όλους.

Πέρα από το ουσιαστικό πρόγραμμα, η διοργάνωση της Ολομέλειας του CCBE στην Αθήνα, υπήρξε μια καλή ευκαιρία προκειμένου οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής δικηγορίας να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, κυρίως με την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης κατά την οποία αναδείχθηκε και το δίκαιο του αιτήματος επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Τέλος, οι εργασίες του CCBE στην Αθήνα ήταν η αφορμή για την πραγματοποίηση, με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας υπό την αιγίδα του CCBE, μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της δικηγορίας στην Ευρώπη και στον κόσμο», με υψηλού επιπέδου ξένους ομιλητές, όπως είναι: Christian Lemke, πρόεδρος του Δικηγ. Συλλόγου του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του Γερμανικού Δικηγ. Συλλόγου, Imbi Jurgen, πρόεδρος του Εσθονικού Δικηγ. Συλλόγου, Michel Benichou, πρώην πρόεδρος του CCBE και του Γαλλικού Δικηγ. Συλλόγου και Deborah Enix-Ross, πρώην πρόεδρος του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου.

Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο κ. Βερβεσός, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του CCBE

Τις εργασίες της Ολομέλειας, παρακολούθησαν πολλοί πρόεδροι Ελληνικών Δικηγορικών Συλλόγων, κάτι που κατέδειξε ότι, πέρα από τις διαφορές, τα κύρια χαρακτηριστικά της δικηγορίας είναι τα ίδια παντού στον κόσμο, όπως, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ολομέλεια, δίνοντας προτεραιότητα:

1)     στην αξιοποίηση αλλά και τον έλεγχο της χρήσης της τεχνολογίας στη Δικαιοσύνη, ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης,

2)      στην ανυποχώρητη διατήρηση της ανεξαρτησίας του επαγγέλματος και,

3)     στην συνεχή εκπαίδευση των δικηγόρων ώστε να είναι πάντα ενήμεροι και να μπορούν να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των πολιτών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης