Πατέρας Αντώνιος: Πρόταση-«καταπέλτης» από τον εισαγγελέα - Ζητά την παραπομπή του σε δίκη για κακουργήματα

Πατέρας Αντώνιος: Πρόταση-«καταπέλτης» από τον εισαγγελέα - Ζητά την παραπομπή του σε δίκη για κακουργήματα

Η δικογραφία αφορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση δύο αγοριών

pater-antonio-arthrou
Την παραπομπή σε δίκη του πατρός Αντωνίου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στην υπόθεση των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης δύο νέων ηλικίας σήμερα 19 και 15 ετών, ζητά με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός.

Ειδικότερα, η πρόταση για παραπομπή σε δίκη του πατρός Αντωνίου αφορά στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στη Δικαιοσύνη για σεξουαλική παρενόχληση με θωπείες και άλλες ασελγείς πράξεις σε βάρος των δυο νέων. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο πατέρας Αντώνιος θα πρέπει να δικαστεί για τα κακουργήματα της κατάχρησης ανηλίκου με παθόντα που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, αλλά και με παθόντα που είχε συμπληρώσει τα 14 έτη.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας αναφέρεται σε επαρκείς ενδείξεις ενοχής που προέκυψαν για τον ιερέα κατά το στάδιο των δικαστικών ερευνών της υπόθεσης και είναι ικανές ώστε να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

«Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την κυρίαρχη θέση που είχε στην εν γένει λειτουργία και τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, την εμπιστοσύνη που επεδείκνυαν σε αυτόν τα παιδιά αλλά και το ιερατικό του σχήμα, ενεργώντας με ένα κοινό μοτίβο εγκληματικής συμπεριφοράς και με ένα πανομοιότυπο τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων προέβη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος των δυο ανηλίκων αγοριών» επισημαίνει στην πρότασή του ο εισαγγελέας και σε άλλο σημείο αυτής σημειώνει: «Ο κατηγορούμενος αρνείται συνολικά τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί μιας μεθοδευμένης κατασκευής γεγονότων, ιδίως από τον πρώτο εγκαλούντα ο οποίος παράπεισε και υποκίνησε τον έτερο παθόντα, να καταθέσει ότι έπεσε θύμα γενετήσιας παρενόχλησης και προσκομίζει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως μαρτυρικές καταθέσεις, προκειμένου να αντικρούσει την σε βάρος του κατηγορία».

Όμως όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας οι ισχυρισμοί αυτοί του κατηγορουμένου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, «καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες και οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες».

Ακόμη, με την πρότασή του ο εισαγγελέας ζητεί να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στον πατέρα Αντώνιο μετά την απολογία του στην ανακρίτρια και συγκεκριμένα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση μια φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και εγγυοδοσία μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Πλέον τον τελικό λόγο επί της υπόθεσης έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί με βούλευμά του.

Οι καταθέσεις

Ενδεικτικά είναι πάντως τα όσα είχε αναφέρει σε κατάθεσή του στις αρχές ο 19χρονος, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε τον ιερά για σεξουαλική κακοποίησή του: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο μου... Δηλαδή μπορεί να το έκανε στο ασανσέρ, στο διάδρομο ή στο αμάξι, όταν έβγαινε έξω ο οδηγός του. Όταν τα έκανε αυτά, δεν μου έλεγε κάτι, ούτε άλλαζε το ύφος του. Είχα φτάσει σε σημείο, να φοβάμαι να σκύβω κοντά του, να περνάω δίπλα του και να μιλάω, γιατί θα γυρνούσε σε σημείο που τον συνέφερε αυτόν. Μια φορά του είπα ότι, με πονάει η μέση και με έτριψε λίγο και ξαφνικά μου κατέβασε όλο το παντελόνι. (…)».

Τις ανατριχιαστικές αυτές καταγγελίες του 19χρονου, τις οποίες είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα», «διαδέχθηκε» η κατάθεση - «φωτιά» ενός ακόμη νέου, ηλικίας μόλις 15 ετών, ο οποίος επίσης κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του. Ωστόσο, ο ιερέας ενώπιον των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών είχε αρνηθεί τα καταγγελλόμενα υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι οι επιβαρυντικές για εκείνον καταθέσεις των δύο νέων είναι κατασκευασμένες και υποκινούμενες και σκοπό έχουν να πλήξουν το έργο της Κιβωτού.

«Η ανύπαρκτη ποινική υπόθεση επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού» ανέφερε ενδεικτικά ο ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη ιεράς. Ακόμη ενώπιον της ανακρίτριας ο πατέρας Αντώνιος είχε κάνει λόγο για «κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα με τη σύμπραξη καλοθελητών που εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού».

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο κατηγορούμενος ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου φέρεται να είχε καταθέσει για τον 19χρονο που τον είχε καταγγείλει πως «είχε έντονη παραβατική συμπεριφορά» επικαλούμενος ακόμη κατά την απολογία του φωτογραφίες που δείχνουν τον νεαρό άνδρα να διάγει πολυτελή βίο, γεγονός που κατά τον κατηγορούμενο, αποτελεί ένδειξη ότι ο 19χρονος ενδεχομένως χρηματίστηκε.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο πατέρας Αντώνιος έχει παραπεμφθεί και σε άλλη δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τα άλλα αδικήματα, σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για: βαριά σωματική βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή, απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή. Αυτές οι κατηγορίες βαρύνουν κατά περίπτωση τους 7 πρώην εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού και συνεργάτες του πατρός Αντωνίου, ενώ ο ίδιος ο ιεράς βαρύνεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις. Ακόμη, ένας παιδαγωγός σε δομή της επαρχίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή.

Η υπόθεση αυτή αφορά στις καταγγελίες για σωματικές κακοποιήσεις παιδιών με ξυλοδαρμούς στέρηση τροφής, κλπ. ενώ φιλοξενούνταν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever - Το ανώτατο που έχει επιβληθεί

Ο Πάνος Σκουρλέτης πάει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το τρολ «Πεν Νταλαούρα»

Η Μαρία Μενούνος αποκάλυψε το σύμπτωμα που είχε και αποδείχτηκε ότι ήταν καρκίνος στο πάγκρεας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης