Το «Κίνημα της Πετσέτας» ξεκίνησε το 1976 - Από τον «Αρχίλοχο» στο σήμερα

Το «Κίνημα της Πετσέτας» ξεκίνησε το 1976 - Από τον «Αρχίλοχο» στο σήμερα

Πώς ξεκίνησε η προσπάθεια, σχεδόν μισό αιώνα πριν, στην Πάρο και τώρα διεκδικεί την ισότιμη θέση της δωρεάν πετσέτας δίπλα στις ακριβές ξαπλώστρες του νησιού - «Μας παίρνουν για μπράβους στις παραλίες»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
paros-1
Το «Κίνημα της Πετσέτας» αναμφισβήτητα σφραγίζει το φετινό καλοκαίρι, τόσο με την άμεση δράση του στην Πάρο όσο και με την επιρροή που ασκεί ευρύτερα, δίνοντας το παράδειγμα στην αυτο-οργάνωση κατά της παρανομίας στις παραλίες ανά την Ελλάδα. Με βασικό αίτημα την επιβολή της έννομης τάξης, στράφηκε κατά των αυθαιρεσιών και των παραβιάσεων της κείμενης νομοθεσίας στο πλαίσιο της εμπορικής εκμετάλλευσης παραλιών. Πέραν της ουσίας -δηλαδή της παρακίνησης του κράτους να παρέμβει υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη- το «Κίνημα της Πετσέτας» απέσπασε τεράστια προβολή. Ωστόσο, πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches», όπως είναι η επίσημη ονομασία της πρωτοβουλίας (στο Facebook τουλάχιστον), αποτελεί την ακτιβιστική συνέχεια μιας συλλογικότητας με ιστορία σχεδόν πενήντα ετών.

Πιο συγκεκριμένα, το «Κίνημα της Πετσέτας» γεννήθηκε μέσα από τους κόλπους του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος», ο οποίος ιδρύθηκε τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το 1976. Η αρχική επωνυμία του ήταν «Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Αρχίλοχος” Πάρου» (ΜΕΑΣ «Αρχίλοχος»). Από το 1999 και εξής, με την τροποποίηση του καταστατικού, ο φορέας προσέλαβε το σημερινό του όνομα ως «Πολιτιστικός Σύλλογος “Αρχίλοχος” Πάρου». Προφανώς διατήρησε την αναφορά στον λυρικό ποιητή του 7ου π.Χ. αιώνα, του Αρχιλόγου του Παρίου, έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους, κατά πολλούς ισάξιος της Σαπφούς ή ακόμη και του Ομήρου.

Προτού επικεντρώσει τις δυναμικές παρεμβάσεις του στις παραλίες της Πάρου, ο σύγχρονος «Αρχίλοχος» είχε δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης ζητημάτων, όπως η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο νησί, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς και γύρω από ζητήματα προστασίας της φύσης κ.ά. Πάντως, ο σύλλογος παραμένει πολλαπλά ενεργός, διοργανώνοντας τακτικά πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια - κυρίως οικολογικού ενδιαφέροντος.
paros-panos-kekas
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε ότι έχει γίνει κατάληψη κάθε ωφέλιμης σπιθαμής άμμου σε όλες τις κύριες παραλίες του νησιού. Έτσι ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες», εξηγεί ο Πάνος Κέκας, ενεργό μέλος του «Αρχίλοχου»
Κλείσιμο

Σαφάρι κατά της παρανομίας

Μιλώντας στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» ο κ. Πάνος Κέκας, ενεργό μέλος του «Αρχιλόχου», επισημαίνει ότι «αποφασίσαμε να οργανωθούμε πάνω στην έκρηξη της κατάστασης στις παραλίες του νησιού μας, η οποία ξέφευγε από κάθε έλεγχο. Δημιουργήσαμε σελίδα στο Facebook για την ενημέρωση του κοινού, η οποία ήδη μετρά πάνω 6,5 χιλιάδες μέλη. Δεχόμαστε συνέχεια παράπονα από διάφορα σημεία της χώρας. Η κατάληψη των παραλιών δεν συμβαίνει μόνο στην Πάρο. Ολοι μας έχουμε βρεθεί κάπου όπου έχουμε εντοπίσει το ίδιο πρόβλημα, απλώς δεν μιλούσαμε ή δεν δίναμε σημασία. Το τουριστικό ρεύμα χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται εδώ στην Πάρο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται όλο και πιο έντονο. Σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη του επισκέπτη να θέλει να ξαπλώσει στην ξαπλώστρα του και να απολαύσει το μπάνιο του, ωστόσο σεβόμαστε κι εκείνον που θέλει να πάει στην παραλία και να μην πληρώσει για να βάλει κάπου την πετσέτα του. Αυτή τη στιγμή μιλάμε ότι έχει γίνει κατάληψη κάθε ωφέλιμης σπιθαμής άμμου σε όλες τις κύριες παραλίες του νησιού. Ετσι ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες».

Σε ό,τι αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει, δημοσίως, με την ανταλλαγή ανακοινώσεων, ανάμεσα στο «Κίνημα της Πετσέτας» και τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, ο κ. Κέκας τονίζει ότι «ο δήμαρχος προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Από τη μια δεν θέλει να θίξει αυτούς που έχουν κάνει τις καταπατήσεις κι από την άλλη είναι μαζί και με τον λαό. Αλλά το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, φορείς στους οποίους ανήκουν όλα τα παραλιακά μέτωπα της χώρας, το μοναδικό που τις ενδιαφέρει είναι απλώς να εισπράττουν χρήματα και τίποτε άλλο.

Ο νόμος λέει πως από οποιαδήποτε παραλία ο ιδιώτης μπορεί να ενοικιάζει μόνο το 50% και από αυτό το 50% μπορεί να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό για ομπρέλες και ξαπλώστρες, το υπόλοιπο για διαδρόμους και χώρους ελεύθερους για την κίνηση του κοινού. Αυτοί όμως έχουν καταπατήσει πάνω από το ποσοστό που δικαιούνται. Ετσι, ενώ έχουν νοικιάσει ένα 20-30%, έχουν επεκταθεί σε όλη την ακτογραμμή, σε όλη την ωφέλιμη επιφάνεια. Αυτό φαντάζει άσχημο, όχι μόνο για μας τους ευαισθητοποιημένους, αλλά και για τους τουρίστες. Για τους ανθρώπους που, ενώ θέλουν να απλώσουν την πετσέτα τους, τελικά βλέπουν μπροστά τους ένα δάσος από ομπρέλες. Με ελάχιστη χρέωση 70 ευρώ το σετ».

Tεράστια απήχηση

Ο κ. Κέκας μάλιστα σημειώνει πως το «Κίνημα της Πετσέτας» έχει τεράστια απήχηση: «Μας παίρνουν τηλέφωνο από παντού και ειδικά από την Αττική. Μας λένε πως πηγαίνουν για να κάνουν ένα ελεύθερο μπάνιο και τους διώχνουν με τον χειρότερο τρόπο. Αλλοι μιλάνε για μπράβους στις παραλίες κ.λπ. Εμείς εδώ στην Πάρο τέτοια φαινόμενα δεν τα ζήσαμε, δεν φτάσαμε σε ακρότητες. Ομως η αλήθεια είναι αυτή, ότι από τις επιχειρήσεις στις παραλίες απλώς σε πλησιάζουν και σου λένε “εδώ ο χώρος είναι νοικιασμένος”. Εμείς έχουμε θέσει ως βάση δύο ζητήματα: Το ένα έχει να κάνει με το αν το εκάστοτε μπιτς μπαρ, κατάστημα κ.λπ. διαθέτει τη νόμιμη άδεια ή όχι. Στη Μικρή Σάντα Μαρία, φερ’ ειπείν, έστρωσαν με ξαπλώστρες όλη την παραλία, όταν το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 2025 να μη δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο κομμάτι. Δηλαδή, να μην τοποθετηθούν καθόλου καθίσματα, ομπρέλες κ.λπ., και να είναι ελεύθερη για τον κόσμο. Αρα οι επιχειρηματίες εκεί είναι 100% παράνομοι. Αλλοι διαθέτουν μια τυπική άδεια για κάποια τετραγωνικά μέτρα, τα οποία πολλαπλασιάζουν μόλις αρχίσει η σεζόν, χωρίς κανέναν έλεγχο. Εκεί ξεκινά το πρόβλημα, διότι ο Δήμος Πάρου σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχε συστήσει τετραμελή επιτροπή και να κάνει καταγγελίες. Αυτό πιέζουμε να εφαρμοστεί τώρα, γι’ αυτό και η επόμενη συγκέντρωσή μας θα γίνει στο δημαρχείο. Περιμένουμε να οριστεί το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Τότε θα είμαστε απ’ έξω για μια ειρηνική διαμαρτυρία».

Και καταλήγοντας, ο κ. Κέκας υπογραμμίζει: «Εχουμε δικαιώματα σε αυτήν τη γη που μας ανήκει κι εμείς που θέλουμε να απολαύσουμε τη θάλασσα και την επαφή με τη φύση ελεύθερα. Ζητάμε να εφαρμοστούν οι νόμοι από όλους μας. Δεν θέλουμε η Πάρος να φτάσει στα επίπεδα της Μυκόνου που έχασε την κυκλαδίτικη μορφή της, με αποτέλεσμα να αστικοποιηθεί. Θέλουμε να κρατήσουμε την ομορφιά του νησιού μας όσο περισσότερο γίνεται».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακίζονται άλλοι 26 Κροάτες και ένας Έλληνας για τον φόνο του Μιχάλη

Χαβάη - Βίντεο: Έπεφταν στη θάλασσα για να μην καούν - «Καζάνι που βράζει» ο Ειρηνικός από τις φωτιές στη Χαβάη

Μπαράκ Ομπάμα: Η άγνωστη επιστολή σε πρώην του - «Κάνω καθημερινά έρωτα σε άνδρες... αλλά στη φαντασία μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης