Φωτιά στη Ρόδο: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την απομάκρυνση των κατοίκων

Φωτιά στη Ρόδο: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την απομάκρυνση των κατοίκων

Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία και με κάθε μέσο για να αποφύγουν τα πύρινα μέτωπα που απειολούν χωριά

ASKLIPIOS-EVACUATION-M
Με κάθε τρόπο και με προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη γίνεται η εκκένωση των κατοίκων από τα χωριά στη Ρόδο που κινδυνέυουν από τα πύρινα μέτωπα.

Τα μυνήματα από το 112 που στάλθηκαν αργά το Σάββατο αφορούν τους οικισμούς Λίνδος, Πεύκοι και Κάλαθος (με εκκένωση προς Αρχάγγελο). Πρόκειται για τουριστικές περιοχές και γι΄αυτό είναι σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση για την μεταφορά περίπου 1.000 έως 1.200 ατόμων


112Lindos_kalathos


Κλείσιμο
Παράλληλα με τις εκκενώσεις από Λίνδο, Πεύκοι και Κάλάθο γίνονταν και οι εκκενώσεις δια θαλάσσης σε Κιοτάρι και Γενάδι όπου είχαν συγκεντρωθεί στις δύο παραλίες περίπου 600 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού στο Κιοτάρι πήγε «παντόφλα» με τη βοήθεια 3 ακόμη σκαφών προκειμένου να παραλάβει περίπου 300 άτομα και στο Γενάδι βρίσκεται ένα επιβατηγό με τη βοήθεια φουσκωτών.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cu8zd91f59wh)

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cu91tx50aszt)


Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από την παραλία Κιοτάρι ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 00.30. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Ν. Αλεξίου οι τουρίστες που μετακινήθηκαν μεταφέρονται στο Πλημμύρι. 

Η εικόνα είναι παρόμοια και σε μικρότερα χωριά προς το εσωτερικό του νησιού.

Στα βίντεο παρακάτω φαίνεται η εκκένωση των κατοίκων του Ασκληπιείου που απειλήθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά. Μία ηλικιωμένη γυναίκα με δυσκολία στη μετακίνηση απομακρύνεται με ασφάλεια με τη βοήθεια αστυνομικών.

Εκκένωση στο χωριό Ασκληπιείο (1)


Εκκένωση στο χωριό Ασκληπιείο (2)


Οργανωμένες εκκενώσεις 30.000 ανθρώπων με όλα τα μέσα

Με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών που έχουν επιστρατεύσει δεκάδες λεωφορεία αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 30.000 άτομα σύμφωνα με τον Τέρη Χατζηϊωάννου, Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου.

Ήδη στη Λίνδο έχουν φτάσει τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν εκατοντάδες τουρίστες που διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ενώ η Αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άτομα έχουν διαταχθεί να εκκενώσουν.

Δείτε βίντεο:
Τέρης Χατζηϊωάννου, Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου

Στην μετακίνηση εκατοντάδων τουριστών στην Λίνδο αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Νατάσσα Παμπρη.

Δείτε βίντεο:

Νατάσσα Παμπρή Δημοσιογράφος, Ρόδος

Ο Αντώνης Μπέρδης πρόεδρος ΚΤΕΛ Ρόδου αναφέρει ότι διατέθηκαν 15 λεωφορεία για την μεταφορά των εγκλωβισμένων τουριστών

Δείτε βίντεο:

Αντώνης Μπέρδης πρόεδρος ΚΤΕΛ Ρόδου

Απομακρύνονται και οι τουρίστες

Προς το Γεννάδι και το Κιοτάρι, όπου υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, κατευθύνονται οι τουρίστες που απομακρύνονται από καταλύματα που είναι σε άμεσο κίνδυνο από τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο.

Σε άλλες περιπτώσεις οι τουρίστες κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού, λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων. Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί πάνω από 3.000 άτομα.

Stories alexandra__panagiotarou




Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικά βίντεο από την πύρινη λαίλαπα, τις εκκενώσεις και τις διασώσεις τουριστών

Φωτιά στη Ρόδο: Οι ακραίες συνθήκες δημιούργησαν πυροστρόβιλο!

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη σε τρία μέτωπα - Μήνυμα 112 για εκκένωση σε Γεννάδι και Κιοτάρι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης