Οι δικαστές λένε «όχι» στην πρόσκληση των δικηγόρων σε διάλογο για τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη

Οι δικαστές λένε «όχι» στην πρόσκληση των δικηγόρων σε διάλογο για τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου στις 8 Μαΐου 2023 – Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θεματική ατζέντα και χρονοδιάγραμμα

dikaiosyni
Στο κέλευσμα της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να προσέλθουν στις 8 Μαΐου 2023 στο τραπέζι του διαλόγου δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι για να συζητηθούν και να ανευρεθούν λύσεις στα χρονίζοντας προβλήματα της Δικαιοσύνης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αρνείται να προσέλθει καθώς δεν υπάρχει θεματική ατζέντα και χρονοδιάγραμμα.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, απάντησε στην ΕΔΕ ότι «αποτελεί κοινό τόπο όλων των φορέων η ανάγκη έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις διότι άλλως, η δηλωθείσα πρόθεση για διάλογο εύλογα μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσχηματική».

Στη συνέχεια, ο κ. Βερβεσός απέστειλε στην ΕΔΕ θεματολογική ατζέντα της επιδιωκόμενης συνάντησης, ευελπιστώντας ότι οι δικαστές θα προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, αν και όπως υποστηρίζει τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι πρέπει να συναποφασιστούν.

Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός απέστειλε επιστολή στην ΕΔΕ στην οποία αναφέρει:

Κλείσιμο
«Σε συνέχεια της από 26.4.2023 ανακοινώσεώς σας, στην οποία δηλώνεται ότι επιθυμείτε διάλογο για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, σας καλούμε στις 8 Μαΐου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00, στα γραφεία του ΔΣΑ, προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα θέμα που αφορούν την Ποινική και Πολιτική Δικαιοσύνη. Στην συνάντηση έχει κληθεί και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων».

dikigoroi_dikastes1


Μαργαρίτα Στενιώτη

Στο δικηγορικό κέλευσμα, η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη, απάντησε:

«Προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου συνιστούν αφενός ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος ως προς την έναρξη και την εξέλιξή του, αφετέρου, ο καθορισμός των θεματικών επί των οποίων αυτός θα αναπτυχθεί.

Η ΕΔΕ πάντοτε επεδίωκε και επιδιώκει το διάλογο με την Πολιτεία και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, προκειμένου να ζητήματα της Δικαιοσύνης της χώρας μας να τίθενται στην πραγματική, νομική και ορθολογική διάσταση.

Η προσέγγιση των θεσμικών ζητημάτων πρέπει να γίνεται σε σεβασμό στις συνταγματικές αρχές και με όρους που αυτές καθορίζουν. Το δικαστικό Σώμα υπηρετώντας τον συνταγματικό του ρόλο κινείται εντός του πλαισίου και οφείλει σε κάθε περίπτωση να το υπενθυμίζει στους συνομιλητές του.

Κατόπιν των ανωτέρω η ΕΔΕ χαιρετίζει την πρόθεση σας να συμμετάσχετε σε ένα τέτοιο διάλογο και προσβλέπουμε στην έναρξη της διαδικασίας υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις».

dikigoroi_dikastes2


Δημήτρης Βερβεσός

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επανέρχεται και απαντά στην κυρία Στενιώτη, με δεύτερη επιστολή του:

«Σε συνέχεια της αριθ. πρωτ. 176/3.5.2023 επιστολής σας, σας δηλώνουμε ότι θεωρούμε πως αποτελεί κοινό τόπο όλων των εμπλεκομένων στην απονομή της Δικαιοσύνης φορέων η ανάγκη έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις διότι, άλλως, η δηλωθείσα πρόθεση για διάλογο εύλογα μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσχηματική.

Ο καθορισμός των θεματικών ενοτήτων και το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου δεν μπορεί να αποτελεί απόφαση ενός φορέα και δήλωση προσχώρησης των υπολοίπων αλλά συναπόφαση όλων, την οποία οφείλουμε να λάβουμε, κατά τη συνάντησή μας τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023.

Σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη του διαλόγου και για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της καλόπιστης επικοινωνίας μας, προτείνουμε τις κάτωθι θεματικές ενότητες:

α. Καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης

β. Ανεξαρτησία Δικαιοσύνης

γ. Δικαστικός Καλλικράτης

δ. Υλικοτεχνικές υποδομές – Προσλήψεις – Κάλυψη δαπανών, χωρίς η άνω απαρίθμηση ή ιεράρχηση να είναι εξαντλητική αλλά ενδεικτική.

Σε αναμονή της κοινής μας συνάντησης παρακαλούμε όπως μας ειδοποιήσετε εγκαίρως για την παρουσία σας».


dikigoroi_dikastes3
dikigoroi_dikastes4



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ερασμία Μάνου και ο Βασίλης Δημάκης υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης στις φυλακές - Οι πρώτες της δηλώσεις


«Δεν θα θυσιάσετε τον ηγέτη σας για λίγα κρεμμύδια και πατάτες» - Η απάντηση Ερντογάν στον Κιλιτσντάρογλου


Πώς έγινε το ατύχημα στην Αίγινα με τραυματίες 3 μαθήτριες - Στο χειρουργείο θα οδηγηθεί η μια 14χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης