Για εμάς...που μείναμε πίσω...τον Αύγουστο...

Για εμάς...που μείναμε πίσω...τον Αύγουστο...

Υπάρχει κάτι σήμερα...και δεν αφήνει τη νύχτα να σκοτεινιάσει...ενα γαλαζωπό ημίφως  μέσα στην καρδιά του Αυγούστου,  που σου επιβάλλει  να βγείς να το ζήσεις σε μια βουνοκορφή, σε μια ακροθαλασσιά...έτσι για να αισθανθείς  ενδόμυχα το μεγαλείο της Δημιουργίας...

Όσοι  έχουν περάσει έστω και έναν Αύγουστο στην Αθήνα, γνωρίζουν καλά ότι υπάρχει ένας, τουλάχιστον, καλός λόγος να το ξανακάνουν: η θέα της Πανσελήνου από τη φωτισμένη Ακρόπολη... που αυτή την εποχή φι

Για εμάς...που μείναμε πίσω...τον Αύγουστο...

Υπάρχει κάτι σήμερα...και δεν αφήνει τη νύχτα να σκοτεινιάσει...ενα γαλαζωπό ημίφως  μέσα στην καρδιά του Αυγούστου,  που σου επιβάλλει  να βγείς να το ζήσεις σε μια βουνοκορφή, σε μια ακροθαλασσιά...έτσι για να αισθανθείς  ενδόμυχα το μεγαλείο της Δημιουργίας...

Όσοι  έχουν περάσει έστω και έναν Αύγουστο στην Αθήνα, γνωρίζουν καλά ότι υπάρχει ένας, τουλάχιστον, καλός λόγος να το ξανακάνουν: η θέα της Πανσελήνου από τη φωτισμένη Ακρόπολη... που αυτή την εποχή φιλοξενείται από την γκαλερί του πιο μεγάλου και φωτεινού μπλε στον κόσμο,  του ουρανού.

Tο ΥΠΠΟ  αποφάσισε έτσι, επι τη ευκαιρία, να αφήσει και φέτος τον αρχαιολογικό  χώρο ανοιχτό για όλους εκείνους που επιθυμούν διακαώς  να τη χαρούν απο τις 19:00 το απόγευμα, έως και τις 01:30 το βράδυ με την είσοδο να είναι ελεύθερη, χωρίς όμως να επιτρέπονται φαγητά,ποτά, μουσικά όργανα  και αλκοόλ.

Ακόμη, δεν θα λειτουργήσει ο ανελκυστήρας των ΑΜΕΑ για λόγους ασφαλείας,  λόγω της έλλειψης φωτισμού στον βόρειο περίπατο και στις διαδρομές των ΑΜΕΑ, δεδομένου ότι ο φωτισμός των μνημείων την νύχτα της Πανσελήνου θα είναι υποτυπώδης.

Συνολικά, πρόκειται να «ξενυχτήσουν»  μαζί του εβδομήντα  Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία, ενώ σε σαράντα από αυτούς θα πραγματοποιηθούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

Απόψε έχει  ένα εκπληκτικό, ψυχρό και υγρό ολόγιομο φεγγάρι, πάνω από το κεφάλι μας!

 Το σκηνικό είναι συγκεκριμένο, το ίδιο και οι μετρημένες αποστάσεις μεταξύ γης και σύμπαντος. Κι εμείς έξω... πάνω σε ένα βράχο που θυμίζει...σε μια σύναξη ηρώων, κομπάρσων και των δημιουργών τους.

Κλείσιμο

Σίγουρα κάποιοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα και να  ρίξουν  το φεγγάρι από τη σκηνή του, στην προσπάθειά τους   να πείσουν  την πανσέληνο να απεργήσει μέχρι τον ερχόμενο μήνα για να την προλάβουν...

...αυτός ο λευκόγκριζος μουσαμάς με τους απύθμενους κρατήρες να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του φεγγαριού όμως,  «βγαίνει»  μόνο πάνω απο την Ακρόπολη...

...αποκλειστικό δώρο για εμας, που μείναμε πίσω...τον Αύγουστο...

...οι εκδηλώσεις...

Στην Αθήνα ανοιχτή θα είναι η «Ακρόπολη», οι «Στύλοι του Ολυμπίου Διός», το «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» και το «Νομισματικό Μουσείο».

Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός θα παίξουν μουσική ο Γιάννης Κασέττας και οι Funk Wizards.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υπάρχει κλασσική μουσική και στο Νομισματικό Μουσείο «Ένα πιάνο στο φεγγάρι» με τον Ηλία Πασχαλίδη.

Από όλες τις εκδηλώσεις, ξεχωρίσαμε τη μουσικοθεατρική παράσταση με το δεκαμελές σύνολο «No Knock Entry» στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, τη μουσική εκδήλωση «Σταυρός του Νότου» στον Πύργο Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, τη συναυλία των Blues Wire στο Μεσαιωνικό Κάστρο Άρτας και τη συναυλία των Μελίνας Ασλανίδου και Ραλλίας Χρηστίδου στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης στην Πρέβεζα.

… Νοτιότερα, οι πιο αξιόλογες  εκδηλώσεις αφορούν  στη συναυλία των Χαΐνηδων στο ατμοσφαιρικό Κάστρο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, τη συναυλία «με τραγούδια του Φεγγαριού… και άλλα» με τους Δ. Σταυριανό, Σ. Καρβουνά, Ι. Κωστάντζο στην Αρχαία Ολυμπία, και την «Ελλαδογραφία», σάτιρα - μιούζικαλ από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στο Φρούριο Πύλου.

Στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα ενδιαφέρον παρουσιάζουν η συναυλία κλασικής και έντεχνης μουσικής από το Ελληνικό Τρίο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στην Ακρόπολη Πρόερνας και οι rock μπαλάντες του Μιχάλη Άνθη στο Φρούριο Ναυπάκτου.

Στα νησιά, ξεχωρίζουν η συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στον Αρχαιολογικό Χώρο Καμίρου, η συναυλία των Ν. Μαυρουδή, Α. Μουτσάτσου, Π. Μάργαρη στο Ηραίο της Σάμου και η συναυλία του κουαρτέτου σαξοφώνων Ακρόαμα.

...ετσι για την ιστορία...

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπως την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Κατι που αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.

Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αόρατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή.

Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης.

Οσον αφορά στην παράδοση τώρα, η πανσέληνος συνδέεται  στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις (από όπου και η συνώνυμη λέξη «σεληνιασμός» για την ασθένεια επιληψία) και διάφορα μαγικά «φαινόμενα» όπως η λυκανθρωπία.

Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει πειστικές ενδείξεις ότι η πανσέληνος έχει επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι σχετικές στατιστικές μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, καθώς άλλες δείχνουν θετική και άλλες αρνητική συσχέτιση.

Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό, το Esbat, σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης