Αεροπλανάκι της Γλυφάδας: Ολόκληρη η αγωγή του επιχειρηματία κατά του «συμβούλου» με την Porsche

Αεροπλανάκι της Γλυφάδας: Ολόκληρη η αγωγή του επιχειρηματία κατά του «συμβούλου» με την Porsche

Στην πολυσέλιδη αγωγή που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr περιγράφεται πώς δρούσε ο άνδρας που κατηγορείται από τουλάχιστον 70 επιχειρηματίες και μικροεπενδυτές για ζημιά άνω των 55 εκατ. ευρώ

Porsche-nea2_2
Ένα γαϊτανάκι απάτης εκατομμυρίων ευρώ έχει αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα, με την παράνομη δραστηριότητα «συμβούλου» επενδυτών να εκτείνεται από την παρότρυνση για αγορές πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι… το εμπόριο vintage επίπλων. Η απατηλή δράση του κατηγορουμένου και των συνεργών του, που φαίνεται να εφάρμοζαν πρακτικές εγκληματικής οργάνωσης, φωτίζεται μέσα από πολυσέλιδη αγωγή γνωστού επιχειρηματία που έπεσε στα δίχτυα της πλεκτάνης.

Ο επιχειρηματίας, όπως και δεκάδες άλλοι, έχασε εκατομμύρια εξαιτίας των ψευδών διαβεβαιώσεων από τον Α.Κ. ο οποίος, χωρίς να δίνει σαφείς εξηγήσεις, ισχυριζόταν - κάθε φορά που καλείτο να απολογηθεί - πως είχε χάσει μεγάλο ποσό.

Ωστόσο, μέσα από μια εταιρεία που υποτίθεται ότι απασχολούσε 12 υπαλλήλους εξύφαινε τον ιστό στον οποίο παγιδεύτηκαν τα θύματά του, ενώ δεν δίσταζε να οργανώνει μέχρι και δεξιώσεις με εφοπλιστές σε μια προσπάθεια να προσδώσει κύρος στις ασχολίες του.

Σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται, πάντως, η λεία του 55χρονου «συμβούλου επενδύσεων» με την ασημί Porsche. Ο συγκεκριμένος, μέσω ενός παράνομου συστήματος τύπου «πυραμίδας», το περιβόητο «αεροπλανάκι της Γλυφάδας», παρέσυρε πάνω από 70 εύπιστους επενδυτές, πείθοντάς τους να τοποθετήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά εν είδει εναλλακτικής αποταμίευσης.

Όπως προκύπτει, δε, από την αγωγή, του επιχειρηματία-θύματος του 55χρονου Α.Κ., που παρουσιάζει το protothema.gr, ο κατηγορούμενος παρουσιαζόταν στο κοινό με μία εταιρεία που αφορούσε στη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών όσον αφορά στο αργό πετρέλαιο και γενικότερα σε πετρελαϊκά προϊόντα.

Η εταιρεία κατά δήλωσή της ενεργούσε κυρίως ως πράκτορας ξένων εταιρειών που επιθυμούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην ελληνική αγορά και απευθυνόταν σε Έλληνες αγοραστές μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Παρείχε υπηρεσίες οι οποίες εκτείνονται από την αγορά και παράδοση αργού πετρελαίου και των παραγωγών προϊόντων του μέχρι την ανάλυση της αγοράς και την παροχή συμβουλών σε… λειτουργικά θέματα.

Πώς ξεκίνησε η απάτη

Η ιστορία της απάτης άρχισε το 2020 όταν, όπως καταγγέλλει το θύμα, αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά πετρελαίου.

Πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις του κατηγορούμενου για την «επαγγελματική κατάρτισή του, τη φερεγγυότητα των εταιρειών του και την ικανότητα να εξασφαλίσει την επιστροφή των επενδύσεων και μάλιστα με υψηλές αποδόσεις». «Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε μαζί του» εξηγεί ο καταγγέλλων και προσθέτει: «Η συνεργασία ήταν φαινομενικά ομαλή αφού κατέβαλε κανονικά το εκάστοτε συμφωνημένο τίμημα επαναγοράς του κάθε φορτίου αμέσως μετά την παρέλευση της ημερομηνίας επαναφοράς».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, λίγο καιρό αργότερα, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2020, ο κατηγορούμενος πάγωσε την είσπραξη κεφαλαίου από προηγούμενες αγορές.

Κλείσιμο
Οδήγησε, μάλιστα, το θύμα του στην επανεπένδυση του ίδιου κεφαλαίου για νέα αγορά φορτίου, υπό την ψευδή - όπως αποδείχθηκε - διαβεβαίωση ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και θα επιστραφούν. Ο καιρός πέρασε και ο κατηγορούμενος δεν απαντούσε καν στις κλήσεις…

Ως ισχυρισμό προέταξε το γεγονός ότι το πρόβλημα εντοπιζόταν σε δύο παλιά φορτία των οποίων τα πιστοποιητικά φέρονταν να είναι πλαστά, δήθεν χωρίς καμία δική του υπαιτιότητα.

Τελικά εκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά καθώς είχαν αγοραστεί τόνοι πετρελαίου.

Οι δεξιώσεις και τα vintage έπιπλα

Ο κατηγορούμενος ασκούσε επιρροή παρουσιάζοντας μια υποτιθέμενα εύρωστη εικόνα των εταιρειών του. Με το προσωπείο του απόλυτα αρμοδίου, έπειθε εν τέλει το θύμα να προβεί στην επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών.

Η μέθοδος εξαπάτησης μία, οι επενδυτές που εξαπατήθηκαν όμως πολλοί. Η αγωγή που έχει υποβληθεί αφορά στα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας όπως και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η πλεκτάνη ήταν τέτοια που για να πείθει ο κατηγορούμενος τους επίδοξους πελάτες του έφτανε στο σημείο να διοργανώνει δεξίωσεις στις οποίες παρευρίσκονταν εγνωσμένου κύρους εφοπλιστές.

Ο 55χρονος με την Porche είχε προβάλει, δε, μέχρι και πλαστογραφημένο έγγραφο προκειμένου να πείσει τα θύματά του, τα οποία τον κατηγορούν για τακτική γαϊτανάκι.

Στο σχέδιο είχε μπει, μάλιστα, όπως καταγγέλλεται στην αγωγή, και το εμπόριο vintage επίπλων ώστε ο κατηγορούμενος να ξεπλένει μαύρα χρήματα τα οποία εισέπραξε μέσω της παράνομης δράσης του.

Στην αγωγή επισημαίνεται ακόμη για τον 55χρονο ότι «είχε συστήσει μια εγκληματική ομάδα η οποία δρούσε με συγκεκριμένο τρόπο προσεγγίζοντας επιφανείς επιχειρηματίες και αποσπώντας πόσα εκατομμυρίων ευρώ».

Η τυχαία συνάντηση

Το θύμα, γνωστός επιχειρηματίας, που υπέβαλε την αγωγή, είχε συναντηθεί πρόσφατα, τυχαία, με τον «σύμβουλο» σε πολυτελές εστιατόριο της Αθήνας.

Οι δύο άνδρες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο και, όταν ο επιχειρηματίας ζήτησε από τον Α.Κ. να του εξηγήσει πού και πώς χάθηκαν τα χρήματά του, αλλά και αν υπάρχει πρόθεση να τον αποζημιώσει. Ο «σύμβουλος» έκανε μια… χειρονομία απόγνωσης.

Εβγαλε από τις τσέπες του μερικά τσαλακωμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, τα οποία προσέφερε στον επιχειρηματία, δείχνοντάς του με αυτό τον τρόπο ότι έχει μείνει... ταπί.

Εύλογα, ο επιχειρηματίας και επενδυτής στην αγορά των πετρελαιοειδών έμεινε άναυδος.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και οι απαντήσεις του φερόμενου ως συμβούλου επενδυτών που είχε μιλήσει στο protothema.gr. O Α.Κ., πρωταγωνιστής της απάτης άνω των 50 εκατ. ευρώ με το διαβόητο «αεροπλανάκι της Γλυφάδας», αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε υπεξαίρεση, επιρρίπτοντας ευθύνες στα... δημοσιεύματα για την τροπή που πήρε η υπόθεση.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι το προσδοκώμενο κέρδος για τους πελάτες του ήταν μια απόδοση πολύ πάνω από το 10% και ως εκ τούτου μη συγκρίσιμη καν με τις συμβατικές μορφές επενδύσεων και, κυρίως, με τις τραπεζικές καταθέσεις. Σε έρευνα του protothema.gr αποδεικνύεται ότι ο «σύμβουλος» εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα, κυκλοφορεί στα νότια προάστια της Αττικής.

Διέμενε σε πολυτελή κατοικία και οδηγούσε ακριβά αυτοκίνητα, κάτι που, όμως, ο ίδιος αρνείται. Ο «σύμβουλος» υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Δεν είχα ποτέ μου Πόρσε. Με ένα Ρενό Κλιό της πρώην γυναίκας μου κυκλοφορώ, το οποίο, μάλιστα, είναι δεσμευμένο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές». «Έχω χάσει κι εγώ πολλά εκατομμύρια. Είμαι στο μηδέν, αλλά παλεύω να επανέλθω» ισχυρίζεται επίσης ο κατηγορούμενος, φράση που χρησιμοποιεί τακτικά όταν απευθύνεται στους πελάτες του.

Οταν όμως οι επενδυτές τού ξεκαθαρίζουν ότι οι νομικές ενέργειες που έχουν κάνει εναντίον του θα προχωρήσουν κανονικά, ο «σύμβουλος» τους αντιμετωπίζει πολύ ψύχραιμα, λέγοντάς τους: «Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε αυτό»...






Ειδήσεις σήμερα 

Εφιαλτικές προβλέψεις για τους νεκρούς στην Τουρκία - Στο «κόκκινο» η οργή των πολιτών

Όλα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Ο Μητσοτάκης στη Δυτική Μακεδονία

Με κρύο και βροχές ξεκινάει η εβδομάδα - Έρχεται βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης