Ο «Μάξιμος Σαράφης» έταξε δάνειο ακόμη και σε... νεκρό

Ο «Μάξιμος Σαράφης» έταξε δάνειο ακόμη και σε... νεκρό

H κόρη εκλιπόντος επιχειρηματία κατέθεσε ότι ο Δεστεμπασίδης προσπάθησε να την εξαπατήσει με δήθεν εκταμίευση δανείου €8 εκατ. στο όνομα του πατέρα της

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
sarafis_mak
Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ ακόμη και στο όνομα νεκρών συγγενών τους υποσχόταν στα θύματά του ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στη φυλακή προσωρινά κρατούμενος ως εγκέφαλος της μεγάλης απάτης με τις δήθεν χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών από την ανύπαρκτη, κατά τη δικογραφία, «Zahrat». Οπως προκύπτει από την ογκώδη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι Αρχές, ο κατηγορούμενος, ο οποίος αποτέλεσε έναν εκ των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», έταζε σε κόρη επιχειρηματία που είχε αποβιώσει ότι το δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί στον πατέρα της μπορεί να εκταμιευθεί στο όνομά του, παρά το γεγονός ότι εκείνος είχε φύγει από τη ζωή.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η ίδια η κόρη του θύματος καταθέτοντας προανακριτικά στις 12 Ιανουαρίου, όταν πια είχαν ενημερωθεί ότι είχαν πέσει θύματα απάτης και πως η εταιρεία που δήθεν θα εκταμίευε το δάνειο, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, ήταν ανύπαρκτη.

Από την πλευρά του ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης αρνείται τις κατηγορίες και, βγάζοντας την «κουκούλα» του προστατευόμενου μάρτυρα, έχει αποδώσει την εμπλοκή του στην υπόθεση «σε άθλια και ρεβανσιστική» στοχοποίησή του, από το 2018, «από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα».

Το περασμένο Σάββατο, οπότε και κλήθηκε σε απολογία, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο ελάχιστα λεπτά και αμέσως μετά του ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκισή του. Πλέον αναμένεται να μεταχθεί, το επόμενο διάστημα, εκ νέου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για συμπληρωματική απολογία. Αντίθετα, οι δύο εκ των συγκατηγορουμένων του αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

maximos-sarafis35

«Το κατάλληλο άτομο»

Ωστόσο, τα στοιχεία της δικογραφίας είναι αποκαλυπτικά για τη δράση του «Μάξιμου Σαράφη», την οποία αποτυπώνει με λεπτομέρειες η κόρη του εκλιπόντος επιχειρηματία καταθέτοντας στην προανάκριση. Η γυναίκα περιέγραψε έναν κλοιό απάτης που είχε στήσει ο κατηγορούμενος στον πατέρα της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου. Οπως κατέθεσε, ο πατέρας της αναζητούσε χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους και ένας γνωστός του τού πρότεινε τον Δεστεμπασίδη «ως το κατάλληλο άτομο που διεκπεραιώνει τέτοιου είδους υποθέσεις».

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ακολούθησε συνάντηση κατά την οποία ο κατηγορούμενος πρότεινε στον πατέρα της δύο εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις: τα χρήματα να δοθούν από τραπεζικό ίδρυμα ή μέσω fund. «H διαφορά των δύο εναλλακτικών έγκειτο στο ότι η δανειοδότηση από τραπεζικό ίδρυμα θα ήθελε περίπου τέσσερις μήνες συνολικά έως την εκταμίευση του συμφωνηθέντος ποσού, ενώ από το fund η διαδικασία θα απαιτούσε 30-40 ημέρες, ενώ θα γλιτώναμε και τη γραφειοκρατική διαδικασία και τον έλεγχο που θα απαιτούνταν από τα τραπεζικά ιδρύματα.

πίσης, η διαφορά αφορούσε το οικονομικό σκέλος, καθώς στην περίπτωση χρηματοδότησης από το fund απαιτούνταν επιπλέον 80.000 ευρώ για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας», κατέθεσε η μάρτυρας μεταφέροντας στους αστυνομικούς το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο πατέρας της με τον Δεστεμπασίδη.

Κλείσιμο
Οπως ανέφερε η νεαρή γυναίκα, η οποία πλέον έχει στα χέρια της τα ηνία της επιχείρησης μαζί με τη μητέρα της, ο πατέρας της αποφάσισε την «πιο οικονομική εναλλακτική, δηλαδή δανειοδότηση μέσω τραπεζικού ιδρύματος» και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 υπέγραψε με τον Δεστεμπασίδη «προσύμφωνο συνεργασίας», με το οποίο εκείνος θα προωθούσε το αίτημά του για δανειοδότηση σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εχοντας δε τις διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο θα προχωρούσε, ο εκλιπών επιχειρηματίας κατάρτισε και ένα business plan, το οποίο, όπως λέει η κόρη του, θα αποπλήρωνε αργότερα. Δανείστηκε μάλιστα και 30.000 ευρώ από έναν οικογενειακό τους φίλο για να καταβάλει στον Δεστεμπασίδη τα χρήματα που εκείνος του ζήτησε ως προκαταβολή της αμοιβής του. «Τον Αύγουστο του 2022 ο πατέρας μου ενημερώθηκε από τον Δεστεμπασίδη ότι το αιτηθέν δάνειό του, ύψους 8 εκατ. ευρώ, είχε προεγκριθεί από την τράπεζα “Rak Bankˮ, η οποία εδρεύει στα Εμιράτα.

Ακολούθως τον ενημέρωσε ότι τα χρήματα περνάνε από κρατικό έλεγχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ότι το κράτος εκεί είναι δυσκίνητο στην περάτωση της διαδικασίας έως την εκταμίευση», υπογραμμίζει στην κατάθεσή της η επιχειρηματίας και επισημαίνει πως ο κατηγορούμενος είχε διαβεβαιώσει τους γονείς της για την «επαγγελματική του αξιοπιστία επιδεικνύοντάς τους διάφορες συμβάσεις με τη δανειοδότηση ελληνικών εταιρειών τις οποίες είχε αναλάβει».
sarafis_1
«Ο Δεστεμπασίδης ήρθε στην κηδεία του πατέρα μου, ο οποίος απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου… Μας ανέφερε ότι σε περίπτωση που αποδεχόμασταν τελικά χρηματοδότηση από το fund, η διαδικασία θα γινόταν κανονικά στο όνομα του πατέρα μου, ο οποίος είχε ήδη αποβιώσει», κατέθεσε η κόρη του εκλιπόντος επιχειρηματία

«Βρώμικο ρώσικο χρήμα»

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο 50χρονος «Μάξιμος Σαράφης» υποσχέθηκε στον πατέρα της ότι το καταληκτικό διάστημα εκταμίευσης του δανείου θα ήταν τα μέσα Σεπτεμβρίου. «Ο πατέρας μου ήταν προβληματισμένος και σε συζητήσεις που είχαμε μου είχε πει ότι κάτι δεν του άρεσε με τον Δεστεμπασίδη. Σε κλήσεις που του έκανε ήταν διαρκώς δυσεύρετος και του έλεγε ότι θα τον καλούσε αργότερα και περνούσαν αρκετές ημέρες μέχρι να τον καλέσει», λέει στην κατάθεσή της η κόρη του εκλιπόντος σημειώνοντας ότι μετά την εισαγωγή του πατέρα της στο νοσοκομείο τις συζητήσεις με τον κατηγορούμενο συνέχισε η μητέρα της.

«Στις αρχές Οκτωβρίου είχαμε ενημέρωση ότι το θέμα μας είχε κολλήσει στον κρατικό έλεγχο, οπότε γι’ αυτό τον λόγο ο Δεστεμπασίδης μας ενημέρωσε [...] ότι έχει μεταβεί επί τούτου στα Εμιράτα», κατέθεσε η μάρτυρας και συνεχίζοντας ανέφερε: «Οταν πια επέστρεψε από τα Εμιράτα ο Δεστεμπασίδης μας ανέφερε πως ο λόγος που υπήρχε κωλυσιεργία ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ως αποτέλεσμα είχε την εισροή βρώμικου ρώσικου χρήματος και για τον λόγο αυτό ο έλεγχος από τις τοπικές αρχές ήταν πολύ ενδελεχής. Επίσης -εξ όσων θυμάμαι- ανέφερε στον πατέρα μου και θρησκευτικά τερτίπια του κράτους εκεί ως αιτία καθυστέρησης περάτωσης της διαδικασίας».

Η μάρτυρας αναφέρει στη συνέχεια ότι μετά τον θάνατο του πατέρα της, ο Δεστεμπασίδης την ενημέρωσε πως το δάνειο μπορεί να προχωρήσει κανονικά στο όνομα του αποβιώσαντος! Η επιχειρηματίας αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της: «Ο Δεστεμπασίδης ήρθε στη κηδεία του πατέρα μου, ο οποίος απεβίωσε στις 14 Νοεμβρίου, όπου με συλλυπήθηκε και ακολούθως με προσέγγισε και ένας άλλος άνδρας ο οποίος μου συστήθηκε ως συνεργάτης του [...].

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας [σ.σ.: 9-13 Ιανουαρίου] απέστειλε στον [σ.σ.: αναφέρει το όνομα του οικογενειακού φίλους τους] μέσω email μια φόρμα προκειμένου να συμπληρώσουμε τα στοιχεία της εταιρείας και του πατέρα μου, ώστε να γίνει η δανειοδότηση από το fund. Επανήλθε δηλαδή στη πρότασή του για χρηματοδότηση της εταιρείας από το fund... Επίσης, μου έκανε εντύπωση το εξής: ο Δεστεμπασίδης μας ανέφερε ότι σε περίπτωση που αποδεχόμασταν τελικά χρηματοδότηση από το fund, η διαδικασία θα γινόταν κανονικά στο όνομα του πατέρα μου, ο οποίος είχε ήδη αποβιώσει».

Στη δική της κατάθεση η σύζυγος του επιχειρηματία ανέφερε: «Μας πρότεινε αν θέλουμε να λάβουμε τη χρηματοδότησή μας εντός 40 ημερών να του δίναμε επιπλέον 80.000 ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε ένα fund με άλλες εταιρείες οι οποίες θα χρηματοδοτούνταν άμεσα. Ο σύζυγός μου αρνήθηκε καθώς δεν είχε τα χρήματα και έτσι σταμάτησε η συζήτηση εκεί».

«Eίναι χρήματα βασιλικής οικογένειας»

Στη δικογραφία όμως περιλαμβάνεται και πλήθος ηχογραφημένων συνομιλιών του κατηγορουμένου με τα θύματά του, τα οποία σε κατάσταση απόγνωσης τον ρωτούσαν πότε θα λάβουν τα χρήματα των δανείων που τους είχε υποσχεθεί. Οι απαντήσεις που λάμβαναν από τον «Μάξιμο Σαράφη» για την καθυστέρηση αλλά και για την προέλευση των χρημάτων ξεπερνούν πραγματικά κάθε φαντασία. Ο Δεστεμπασίδης ακούγεται να λέει σε συνομιλία του με επιχειρηματία στις 2 Δεκεμβρίου ότι ο λόγος που εκείνος δεν έλαβε τα χρήματα ακόμη είναι... η αλλαγή του μήνα!

«Δεστεμπασίδης: Λοιπόν, τα νέα είναι τα εξής. Ο λόγος που αργήσαμε ήταν ότι ήταν αλλαγή του μήνα. Τα βαστάνε για λογιστικούς λόγους στο κλείσιμο του μήνα, όποια τράπεζα και να ήτανε.

Επιχειρηματίας: Τα χρήματα εννοείς;

Δεστεμπασίδης: Τα χρήματα. Και τα απελευθερώνουν στο πρώτο πενθήμερο του επόμενο μήνα, άρα λογικά μέχρι Δευτέρα θα έχουν φανεί. Αυτό περιμένουμε.

Επιχειρηματίας: Δηλαδή τη Δευτέρα που έρχεται;

Δεστεμπασίδης: Ναι, ναι, τώρα, 5 Δεκέμβρη, ναι.

Επιχειρηματίας: Αυτό το λες σίγουρα;

Δεστεμπασίδης: Σου λέω ό,τι μου λένε. Το σίγουρο θα είναι όταν τα δούμε όλοι μαζί στην τράπεζα... Ξέρεις, τα εκμεταλλεύονται, τα κρατάνε».

Ακόμη, σε άλλη συνομιλία στις 10 Ιανουαρίου 2023, ο κατηγορούμενος λέει σε ένα από τα θύματά του ότι τα χρήματα του fund μέσω του οποίου θα έπαιρνε το δάνειο προέρχονται από βασιλική οικογένεια!

«Δεστεμπασίδης: Δεν έχουμε νέο από την τράπεζα. Εστειλα του Βασίλη κάποια στοιχεία να συμπληρώσει εταιρικά για να τρέξει το αίτημα στο fund... Ναι στα χαρτιά αυτοί μας το δίνουν, ναι, εκταμιεύεται από την τράπεζα, αλλά με αυτούς υπογράφουμε δανειακή σύμβαση.

Επιχειρηματίας : Δεν είναι δικά τους χρήματα δηλαδή.

Δεστεμπασίδης: Τώρα άσ’ το. Είναι χρήματα βασιλικής οικογένειας, τέλος πάντων, μην τα λέμε όλα από το τηλέφωνο...».

«Παγίδα»

Ο «Μάξιμος Σαράφης» αντιμετωπίζει τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Η αυτόφωρη διαδικασία επέβαλε την ταχύρυθμη ανακριτική διαδικασία. Ωστόσο, έως και σήμερα δεν έχει συνταχθεί το συνολικό κατηγορητήριο. Από τη δικογραφία λείπουν βασικά έγγραφα και ένας άνθρωπος με λευκό ποινικό μητρώο περιμένει στη φυλακή πότε και αν θα κληθεί συμπληρωματικά για ανάκριση», αναφέρει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο συνήγορος του κατηγορουμένου Κωνσταντίνος Γώγος και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεται όποιος έχει ελάχιστη δικαστηριακή εμπειρία ότι το ακραίο μέτρο της προσωπικής κράτησης δεν χωρεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πολιτικοποίηση της υπόθεσης προσβάλλει σφόδρα το τεκμήριο της αθωότητας. Οι αστυνομικές έρευνες και τα λογικά κενά στη δικογραφία προσβάλλουν τη λογική. Η ξεκάθαρη δήλωση του εντολέα μου αναφέρει: Είμαι θύμα καλοστημένης παγίδας από πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα και σχέσεις με πρόσωπα εξουσίας και τους μηχανισμούς της».


Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Το «ευχαριστώ» της Αϊρίν στην ΕΜΑΚ που την διέσωσε μετά από 50 ώρες στα συντρίμμι

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για τον βιασμό - Απορρίφθηκαν τα δύο ελαφρυντικά

Οι Κινέζοι πήραν τα Cohiba από την Κούβα με 1,2 δισ. δολάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης