Φιλίππα Καρσερά - Χριστοδουλίδη: Ποια είναι η διπλωμάτης υποψήφια πρώτη κυρία της Κύπρου

Φιλίππα Καρσερά - Χριστοδουλίδη: Ποια είναι η διπλωμάτης υποψήφια πρώτη κυρία της Κύπρου

Σπανίως κάνει δηλώσεις και σπανίως απαντά στη κριτική που δέχεται, την οποία θεωρεί ως άδικη, καθώς γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «σιδηρά κυρία» που θα καθοδηγεί τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αποφασίζει για αυτόν

zevgari

Η μακρά προεκλογική εκστρατεία στη Κύπρο για τις προεδρικές εκλογές, αναπόφευκτα έφερε στο προσκήνιο και τη προσωπική ζωή των υποψηφίων προέδρων και ιδιαιτέρως αυτή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Νίκο Αναστασιάδη και να είναι ο νέος ένοικος του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο στόχαστρο της κριτικής, βρέθηκε η σύζυγος του, Φιλίππα Καρσερά, η οποία είναι διπλωμάτης καριέρας και υπηρετεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Μόλις τον προηγούμενο μήνα προήχθη στον βαθμού της πληρεξουσίου υπουργού.

ΦΙΛΙΠΠΑ1
ΦΙΛΙΠΠΑ

Υπηρέτησε ως αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για Ευρωπαϊκά θέματα και Επικεφαλής Τμήματος Ευρωτουρκικών Θεμάτων και ΕΕ-Τουρκοκυπριακή Κοινότητα στη Διεύθυνση Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Από τον Φεβρουάριο 2022 είναι Προϊστάμενη του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων.

Η Φιλίππα Καρσερά είναι 46 ετών και μητέρα τεσσάρων κοριτσιών. Της Ιωάννας που σπουδάζει διεθνείς σχέσεις στη Γαλλία, της Αικατερίνης και της Δέσποινας που είναι μαθήτριες Λυκείου και της 5χρονης Φοίβης. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε «αλεξιπτωτίστρια». Όταν τέλειωσε τις σπουδές της στο Πάντειο, ήθελε από εμπειρία να δοκιμάσει την πιθανή ένταξη της στη διπλωματική υπηρεσία και εκεί γνώρισε τον Νοέμβριο του 1999 τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος επίσης ξεκινούσε τη διπλωματική του καριέρα. 

ΦΙΛΙΠΠΑ2
ΦΙΛΙΠΠΑ3

Η Φιλίππα Καρσερά είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο, Πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακού (Master of Arts) στις Πολεμικές Σπουδές από το Kings College στο Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πτυχίο Νομικής το απέκτησε μόλις το 2020 έχοντας ήδη 4 παιδιά. Η ίδια πιστεύει πως δεν θα το είχε καταφέρει αν δεν είχε τη βοήθεια της μητέρας της αλλά και του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος «κρατούσε» τα παιδιά για να μπορεί να διαβάζει.

Έρωτας πό την πρώτη στιγμή

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 1999 όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με άλλους νεαρούς διπλωμάτες ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους στο υπουργείο εξωτερικών στη Λευκωσία ως νεαροί ακόλουθοι. Υπήρξε αμοιβαία συμπάθεια και ενδιαφέρον και έτσι η σχέση τους προχώρησε αρκετά γρήγορα. Μετά από ένα ταξίδι του Νίκου Χριστοδουλίδη, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον αδελφό του που ζούσε εκεί, επέστρεψε στη Λευκωσία και έκανε τη πρόταση γάμου η οποία μάλλον ήταν αναμενόμενη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λίγο αργότερα, έχασε αιφνιδίως από ανακοπή καρδιάς τον αδελφό του και η Φιλίππα υπήρξε ο άνθρωπος που στάθηκε δίπλα του  σε μια από τις πλέον δύσκολες στιγμές της ζωής του. 
Ο γάμος τους έγινε το 2001 και ακολούθησαν μια κοινή πορεία μέσα από το υπουργείο εξωτερικών υπηρετώντας μαζί στη πρεσβεία στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.

Στην Αθήνα έχοντας ήδη τρία παιδιά η Φιλίππα για δύο χρόνια υπηρετούσε χωρίς της παρουσία του συζύγου της, ο οποίος πηγαινοερχόταν τα Σαββατοκύριακα.  Στις Βρυξέλλες, μετά από τον διορισμό του Νίκου Χριστοδουλίδη ως διευθυντή του γραφείου του υπουργού εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αναγκάστηκε να ζητήσει μετάθεση και να επιστρέψει στη Κύπρο. Η ίδια πάντως δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει τι θα κάνει, με την εργασία της στο υπουργείο εξωτερικών, αν την επόμενη Κυριακή ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο κέντρο της κριτικής

Η Φιλίππα Καρσερά σπανίως κάνει δηλώσεις και σπανίως απαντά στη κριτική που δέχεται, την οποία θεωρεί ως άδικη, καθώς γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «σιδηρά κυρία» που θα καθοδηγεί τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αποφασίζει για αυτόν. Λέει πως πρόκειται για στερεότυπα που αναπαράγονται χωρίς να έχουν βάση. Διερωτάται πως μπορεί να παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος πίσω από τις αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, την στιγμή που έχει να ασχοληθεί με την εργασία της, το σπίτι και τα τέσσερα παιδιά της.

Ξεκαθαρίζει πως η ίδια είναι τεχνοκράτης και δεν ανακατεύεται στις δουλειές του συζύγου της καθώς ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πολιτική και τα κόμματα. Κάτι που πίκρανε την ίδια και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν ο θόρυβος που δημιουργήθηκε σε σχέση με τα δίδακτρα που πληρώνονται από το κράτος για τα ιδιωτικά σχολεία στα οποία φοιτούν τα παιδιά της. Όπως σημειώνει είναι ένα προνόμιο όλων των διπλωματών, καθώς τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεν θα αλλάζει σε κάθε μετάθεση τους.

Θρησκευόμενη αλλά…

Η Φιλίππα Καρσερά ως εγγονή παπά έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Εκκλησία, την οποία προσπάθησαν κάποιοι να την παρουσιάσουν ως σχέση εξάρτησης και καθοδήγησης από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, το οποίο δεν γνωρίζει. Απλώς έτυχε να βρεθεί σε μια ομιλία του και στη συνέχεια κυκλοφόρησε ένα βίντεο το οποίο αξιοποιήθηκε, κυρίως για να πλήξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιήθηκε και μια φωτογραφία του πατέρα της με τον Ιβάν Σαββίδη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εικασίες για χρηματοδότηση του Νίκου Χριστοδουλίδη από τους Ρώσους.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κρις Σταμούλης ξανά στον τάκο του Survivor All Star και ο «ηγέτης» που... κρύβεται - Δείτε βίντεο

Grammy 2023: Η Μπιγιονσέ έγραψε ιστορία κατακτώντας το 32ο της μουσικό βραβείο

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ: Πάνω από 500 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Είχε διάρκεια 1 λεπτό


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης