Σε επιφυλακή ο δήμος Αθηναίων ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»

Σε επιφυλακή ο δήμος Αθηναίων ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»

Όλα τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων - Ο σχεδιασμός για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι στο κέντρο και τις γειτονιές - Χρήσιμα τηλέφωνα για την εξυπηρέτηση των δημοτών και την αναφορά προβλημάτων

snow_athina_1
Σε πλήρη ετοιμότητα θα βρίσκονται από τα ξημερώματα της Κυριακής, όλες οι υπηρεσίες, τα εκχιονιστικά μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αθηναίων, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να πλήξει από το επόμενο 24ωρο και την Αττική.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, καταρτίστηκε ο αναλυτικός σχεδιασμός του δήμου για τις προσεχείς ημέρες: Εστιάζει στην προστασία των ευάλωτων ατόμων, που είτε βρίσκονται στο δρόμο (άστεγοι, τοξικο-εξαρτημένοι), είτε χρήζουν βοήθειας στο σπίτι, αλλά και στην προσπάθεια να διατηρηθούν ανοιχτές οι κεντρικές οδοί για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και σε άλλες κρίσιμες -για τη λειτουργία του κράτους- υποδομές.

Εκχιονιστικά μηχανήματα και δυνάμεις του δήμου στις γειτονιές

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας θα βρίσκονται σε καίρια σημεία, και στις επτά δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, εκχιονιστικά μηχανήματα και δυνάμεις εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα στις γειτονιές της πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δίνεται στα σημεία που σε προηγούμενες αντίστοιχες καιρικές συνθήκες παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως στην Άνω Κυψέλη, στο Πολύγωνο, στου Γκύζη, στον Λυκαβηττό κ.α.

Η Διεύθυνση Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και η Διεύθυνση Καθαριότητας, έχουν ήδη στη διάθεσή τους – προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα έντονης χιονόπτωσης και ακραίου παγετού - βαρέα εκχιονιστικά, 4×4 εφοδιασμένα με αλατιέρες, φορτωτές τύπου JcB, καθώς και bobcat.

Τα βαριά οχήματα αποχιονισμού και οι αλατιέρες θα βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ τα μικρότερα θα επιχειρούν, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Μέτρα από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Ηλεκτρολογικού

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται, επίσης, τα οχήματα και το προσωπικό της Διεύθυνσης Πρασίνου και Ηλεκτρολογικού, ώστε να παρέμβουν σε περιπτώσεις πτώσης δέντρων ή πρόκλησης βλαβών στο δίκτυο φωτισμού της πόλης.

Κλείσιμο
Ο δήμος, εξάλλου, έχει ήδη ενισχύσει τα αποθέματα αλατιού στις αποθήκες του, δεδομένου ότι κατά την περσινή κακοκαιρία χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 500 τόνοι αλάτι ώστε να διατηρηθεί, επιτυχώς, ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Επίσης, στις εισόδους του Μετρό, και όπου αλλού χρειαστεί, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας θα ρίχνουν τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παγετού.

Διαθέσιμες κλίνες στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων για τη φιλοξενία των αστέγων

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ενεργοποιεί σε 24ωρη βάση τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του και είναι έτοιμο να παρέχει ασφαλή και αξιοπρεπή φιλοξενία στους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο.

Οι άστεγοι συμπολίτες μας μπορούν να απευθυνθούν:

· Στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων επί των οδών Αχαρνών και Λιοσίων (τηλ. 210-5246515)

· Στο Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σουρμελή 4-6 (τηλ. 210 8238676) (*σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των άστεγων χρηστών που καλύπτει)

Στους δρόμους με ενισχυμένες βάρδιες το Street Work του Δήμου Αθηναίων – Πώς μπορείτε να αναφέρετε την παρουσία αστέγων

Παράλληλα τα κλιμάκια Street Work του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Συγκεκριμένα, οι διεπιστημονικές ομάδες επιτόπιων παρεμβάσεων με έξι βάρδιες (από 06.00-14.00, 14.00-22.00, 22.00-06.00) θα βρίσκονται στους στους δρόμους της πόλης, προτρέποντας τους άστεγους συμπολίτες μας να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων του Δήμου.

Παράλληλα, θα μοιράζουν κουβέρτες, μπουφάν, ζεστό τσάι, σταφίδες, φρυγανιές και πλήρη γεύματα, προσφέροντας πλήρη βοήθεια σε όσους δυσκολεύονται να μεταφερθούν στους θερμαινόμενους χώρους.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία (210-5246515), ώστε να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία, όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Κλήσεις για αντίστοιχες αναφορές, μπορούν να γίνονται και στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων, 1595. Για τον άμεσο εντοπισμό των αστέγων, είναι απαραίτητο κάθε πολίτης που καλεί στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις ομάδες Street Work να παρέμβουν και να τον βοηθήσουν να προστατευτεί από το κρύο.

Ανοίγει από αύριο Κυριακή μία επιπλέον θερμαινόμενη αίθουσα για 24ωρη φιλοξενία ευάλωτων συνανθρώπων μας

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα ανοίξει μία θερμαινόμενη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4), όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ευάλωτοι συνάνθρωποί μας. Εφόσον υπάρξει αυξημένη ανάγκη για να φιλοξενηθούν άστεγοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι επιθυμούν να προστατευθούν προσωρινά από το κρύο, αλλά δε θέλουν να κατευθυνθούν σε άλλες δομές, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, θα διατεθεί κι ένας επιπλέον χώρος.

Ενισχύεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ηλικιωμένοι, άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, καθώς και άτομα με αναπηρίες και με κινητικές δυσκολίες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία «Βοήθεια Στο Σπίτι», καθημερινά από τις 8:00-20:00 για την προμήθεια αναγκαίων αγαθών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Τα αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή: 2103428745.

Περιπολίες όλο το 24ωρο από τη Δημοτική Αστυνομία

Με το σύνολο της δύναμής της λειτουργεί και η Δημοτική Αστυνομία με 24ωρη παρουσία στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα περιπολούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Σε επιφυλακή και το προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται το προσωπικό και των έξι Δημοτικών Ιατρείων της Αθήνας, ενώ θα λειτουργήσει ιατρική βάρδια για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων περιστατικών.

Χρήσιμα τηλέφωνα για την αναφορά προβλημάτων

Σε λειτουργία βρίσκεται ο τετραψήφιος αριθμός 1595, καθώς και οι τηλεφωνικές γραμμές 210 5277000 και 210 5287800.

Συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Κράτους

Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται ήδη σε «ανοιχτή γραμμή» με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας: Περιφέρεια Αττικής, Ελληνική Αστυνομία, Τροχαία και Πυροσβεστική, καθώς και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονίζει ο Βασίλης Λεβέντης για την περιπέτεια της υγείας του, «είδα την κηδεία μου»

Στη φυλακή o πρώην πνευματικός της Σαρλίν του Μονακό για παιδική πορνογραφία

Οργή στις ΗΠΑ για το κινεζικό μπαλόνι - Παίρνουν τα όπλα για να το… καταρρίψουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης