Ειδικό Δικαστήριο - Παπαγγελόπουλος: Στην απολογία του είδε «παρακρατικές ενέργειες» εναντίον του

Ειδικό Δικαστήριο - Παπαγγελόπουλος: Στην απολογία του είδε «παρακρατικές ενέργειες» εναντίον του

«Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης - Αφηγήθηκε πώς γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα

5793577
«Έχω δεχθεί ανελέητο πόλεμο και είμαι οργισμένος για όσα έχω υποστεί, νιώθω φρίκη» επισήμανε κατά την χειμαρρώδη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που δικάζεται μαζί με την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Από την απολογία του ο κ. Παπαγγελόπουλου δεν έλειψαν οι αναφορές στα πρόσωπα των προέδρων της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστα Μενουδάκο, καθώς εξέφρασε το φόβο ότι θα έχουν την τύχη του και θα τους οδηγήσουν στο εδώλιο, καθώς η μέθοδος που τηρείται, όπως είπε, είναι πάγια, γνωστή και δοκιμασμένη, ενώ διευκρίνισε ότι «Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα».

Τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ότι κατά την πορεία του ήταν σε πλήρη ρήξη με τη διαφθορά και ότι η υπόθεση για την οποία δικάζεται κατέστρεψαν τη ζωή του και της οικογένειάς του. Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε ότι δέχθηκε πιέσεις για να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ και είχε αντιδράσεις από την οικογένεια του, αλλά τελικά ανέλαβε για λόγους υψίστης ασφαλείας.

Μάλιστα, επισήμανε ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι τον πληροφόρησαν «έγκυροι και έντιμοι άνθρωποι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ετοιμάζουν άλλη μία αθλιότητα σε βάρος μου. Δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν από αγάπη σε εμένα. Θέλω να το καταγγείλω και να εκφράσω την ελπίδα μου ότι δεν θα προχωρήσουν για να μην πληγεί άλλη μία φορά το κύρος της Δικαιοσύνης».

Κλείσιμο
Παράλληλα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου έθεσε θέμα ολοκλήρωσης της δίκης σε σύντομο χρόνο, καθώς όπως είπε «πιεζόμαστε», κάτι που δημιούργησε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου. Στην συνέχεια η κυρία Ηλιοπούλου διευκρίνισε ότι η ανησυχία της για το χρόνο οφείλεται στην επικείμενη διάλυση της Βουλής εν όψει των εθνικών εκλογών. Και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να πάει χαμένη όλη αυτή η διαδικασία.

Στην μακροσκελή απολογία του ο κ. Παπαγγελόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

Το βούλευμα αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και δεν υπάρχει Ρασπούτιν. Το τεκμήριο της αθωότητάς μου έχει παραβιαστεί πολλές φορές. Πρόσφατα στη Βουλή ακούστηκε για σκευωρία Novartis και Ρασπούτιν. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κατά τα άλλα κόπτονται. Αυτό έγινε κατά τη γνώμη μου, ως απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη. Πολύ φοβάμαι ότι την τύχη μου θα έχουν και ο κ. Χρήστος Ράμμος αλλά και ο κ. Κώστας Μενουδάκος.

Αν μπορέσουν θα τους οδηγήσουν και αυτούς στο εδώλιο. Η μέθοδος είναι πάγια, γνωστή και δοκιμασμένη. Σπιλώνουν συνειδήσεις ξεδιάντροπα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων. Το εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ένας εφιάλτης για έναν πρώην εισαγγελέα. Για εμένα που όλη μου τη ζωή προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Όλα τα χρόνια δεν ένιωσα υπουργός. Μόνο εισαγγελέας. Η δοκιμασία του εδωλίου, είναι εφιάλτης.

Υπηρέτησα την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη όχι μόνο ως θεσμό, αλλά ως ιδέα. Είμαι και θέλω να πεθάνω ως ιδεολόγος. Ένα πανίσχυρο σύστημα, με πάρα πολύ χρήμα, με άκρες στη Δικαιοσύνη με στοχοποίησε και προσπάθησε να με εξοντώσει. Ο εφιάλτης μετατράπηκε σε φρίκη. Τα άντεξα όλα αυτά με την προσμονή, ότι οι φυσικοί μου δικαστές θα με αποδώσουν λευκό στην κοινωνία, όπως με ξέρουν οι συνάδελφοί μου. Επέλεξα ως πολίτης και ως πρώην εισαγγελέας από σεβασμό στη Δικαιοσύνη να είμαι εδώ ενώπιόν σας.

Στο εδώλιο οδηγήθηκα από μεθοδεύσεις πολιτικών που θέλησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για άλλα φρικτά σκάνδαλα. Παρόλα όσα έχω υποστεί, είναι τιμή μου και καμάρι μου που με έστειλαν στο εδώλιο.

Ένα μικρό σάπιο μέρος του πολιτικού συστήματος προσπάθησαν να με εξουδετερώσουν. Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς και υπόθεση Βγενόπουλου. Τα ψέματα είναι ασύστολα, ξεδιάντροπα παρανοϊκά. Το εδώλιο είναι για εμένα και ευκαιρία για να εκθέσω στα μέλη του δικαστηρίου σας, την αλήθεια. Όχι τη δική μου. Την αλήθεια της δικογραφίας σε αντιπαράθεση με τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος μου. Το θέμα δεν είμαι εγώ, αλλά η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία. Η Δικαιοσύνη πλήττεται με όλα αυτά. Η παρούσα δίκη είναι πολιτική. Και πρέπει να ειπωθούν όλα για να καταγραφούν όχι μόνο στα πρακτικά του δικαστηρίου σας, αλλά και στην ιστορική μνήμη.

Το κατηγορητήριο για εμένα και νομικά και από άποψη ουσίας έχει καταρρεύσει. Θέλω να απαλλαγώ για λόγους ουσίας και να αποδείξω, πως όσα ελέχθησαν σε βάρος μου από τρεις μόνο μάρτυρες εισαγγελείς από το σύνολο των χιλιάδων ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών, απροκάλυπτα κατέθεσαν ψεύδη διαστρεβλώνουν την αλήθεια και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Ψεύδη οι καταγγελίες

Τα ψεύδη τους είναι τόσα πολλά, που ακόμα και χθες το βράδυ εύρισκα νέα ψέματα. Όλες οι καταθέσεις τους, από την αρχή μέχρι το τέλος, όπου κι αν τις έδωσαν είναι ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων. Θα χρειαζόμουν τον δεκαπλάσιο χρόνο για να αναφέρω και να αντικρούσω τα ψέματά τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση, την εμπειρία σας και τη νομική σας κατάρτιση. Θα περιοριστώ ενδεικτική απαρίθμηση των ψευδών τους. Θα μιλήσω για παρακρατικές ενέργειες που τελέστηκαν σε βάρος μου. Στόχος ήμουν εγώ, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία στον τόπο μας.

Οι πολιτικοί διώκτες μου και οι ελάχιστοι πρόθυμοι μάρτυρες προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα της Novartis και της μεγάλης φοροδιαφυγής ως σκευωρίες δικές μου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έπληξαν μόνο τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την αλήθεια κατέστρεψαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου. Ένα πανίσχυρο σύστημα προσπάθησε να με εξουδετερώσει και να με εξοντώσει. Δεν το κατάφεραν. Παραμένω όρθιος.

Οι διεφθαρμένοι νόμιζαν ότι θα είμαι μόνος, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος με ενθάρρυνε και μου έλεγαν να αντέξω. Οι προσκείμενοι στην αριστερά με χαιρετούσαν με το χέρι γροθιά. Οι προσκείμενοι στη ΝΔ με χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης. Δεν υπήρξα ποτέ μόνος. Υλικά οι εχθροί μου υπερτερούν, η κτηνώδης βία απέναντί μου απαράμιλλη Εγώ τα μόνο όπλα που διαθέτω είναι η αλήθεια. Ηθικά υπερέχω εγώ. Δεν τους φοβήθηκα και δεν τους φοβάμαι ποτέ όποια απόφαση και αν πάρετε. Και μετά το θάνατό μου θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή. Απέφυγα να μοιάσω στα τέρατα που με κυνηγούν για το τότε θα είχα χάσει ολοκληρωτικά.
Δεν νιώθω κακία και θέλω να εκδικηθώ όλους αυτούς που με ταλαιπώρησαν με τα ψεύδη τους. Απλά τους λυπάμαι σαν άνθρωπος.

Η ηθική ένδεια και των τριών μαρτύρων αποδείχθηκε ενώπιόν σας και δεν χρειάζονται άλλα πλήγματα στην ανύπαρκτη αξιοπιστία τους. Δεν θα πλήξω μόνο αυτούς, αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη. Ως πεδίο μάχης επιλέγω, όχι τον βούρκο, αλλά το στέρεο έδαφος της αλήθειας και της αξιοπρέπειας. Επέλεξα να γίνω εισαγγελέας συνειδητά, παρά τα όσα έχω υποστεί. Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Παρέμεινα ανεξάρτητος, δεν εντάχθηκα σε πολιτικό κόμμα, δεν επέλεξα να κάνω καριέρα με πολιτικό κόμμα.

Δεν δέχθηκα ποτέ παρεμβάσεις στη ζωή μου και δεν επιδίωξα παρεμβάσεις στο έργο συναδέλφων μου. Όπως είπε η κυρία Δημητρίου, είμαι ελεύθερο πνεύμα και δεν μπορώ να χωρέσω σε κόμμα. Ήμουν σε αντίθεση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Εγώ δεν έβαλα τίποτα στο αρχείο. Εγώ παρήγγειλα τις έρευνες για εξοπλιστικά, ΟΤΕ, δημόσια έργα. Αυτά τα μεγάλα σκάνδαλα που μαζί με τα σκάνδαλα της υγείας οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία εγώ έδωσα παραγγελία για να ερευνηθούν. Μου τα χρωστάνε όλα αυτά.

Διοικητής της ΕΥΠ και Αλ. Τσίπρας

Δεν είχα πολύ κακή άποψη για τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Ένα μέρος πολιτικών δεν είναι διεφθαρμένο, αλλά αναγκάζεται να συμβιβαστεί για να μην οδηγηθεί σε κανένα Ειδικό Δικαστήριο όπως εγώ. Παρά τη θέλησή μου ασχολήθηκα με την πολιτική. Για λόγους υψίστης πολιτικής ασφαλείας και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς μου ανέλαβα διοικητής της ΕΥΠ σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Όταν αποχώρησα από την πολιτική δεν θέλησα να γυρίσω στα έδρανα της Δικαιοσύνης. Επέλεξα την αγρανάπαυση… Αυτά τα χρόνια δεν πήγαν χαμένα. Έκανα ενδοσκόπηση. Φρόντισα τα ζώα και διάβασα …

Εντελώς συμπτωματικά έτυχε και γνωρίστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος ήθελε να δει πως είναι ένας μεσόκοπος εισαγγελέας και εγώ πως ήταν ένα νέος, με ορμή από την Αριστερά. Η γνωριμία μου με Τσιπρα, Καραμανλή, Παυλόπουλο και Κων. Μητσοτάκη… Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα. Έχω γράψει την ιστορία μου σε άλλο επαγγελματικό χώρο.

Η κατηγορία για Τουλουπάκη

Για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας: Δεν έχω κανένα απολύτως ρόλο στην κατάθεση -αναφορά για Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η κυρία Ελένη Ράϊκου και οι επίκουροί της τη συσχέτισαν με τη Novartis και πολύ καλά έκαναν. Δεν γνωρίζω τίποτα για την υπόθεση αυτή. Δεν ήταν μήνυση ήταν αναφορά αυτή.

Ψεύδονται ασύστολα τρεις εισαγγελείς

Κατηγορούμαι από τρεις εισαγγελείς ότι παρενέβην στα καθήκοντά τους. Και οι τρεις ψεύδονται ασύστολα. Και οι τρεις έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν ελεγχθεί. Δεν αρκέστηκαν στα ψεύδη τους. Σπίλωσαν εκτός από εμένα και την κυρία Τουλουπάκη, και άλλους όποιον βρέθηκε στο δρόμο τους.

Για εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου

Ο κ. Αθανασίου στις καταθέσεις του πρέπει να δούμε την ποινική και ηθική διάσταση τους. Εάν έχει πει ψέματα έχει διαπράξει ψευδορκία μάρτυρα, εάν λέει αλήθεια, πάλι έχει διαπράξει κατάχρηση εξουσίας ή τουλάχιστον παράβαση καθήκοντος. Εάν λέει ψέματα πρόδωσε φιλία σαράντα ετών, λησμόνησε ευεργεσίες που δεν θα πω για να μην τον ευτελίσω, αν λέει αλήθεια πάλι είναι ανήθικος γιατί ανέχθηκε τις αφόρητες πιέσεις.

Χρησιμοποίησε τη θέση του για να ωφεληθεί. Μου παρίστανε τον Συριζαίο, εμένα. Μου ζήτησε να τον γνωρίσω στο Τσίπρα. Χρησιμοποίησε την υπόθεση Σάλλα και Παπαχρήστου και άλλες δύο που για να ανανεωθεί η θητεία του. Του έλεγα ότι δεν ανανεώνεται η θητεία κανενός για 3η φορά.

Χρησιμοποίησε τον Παπαχρήστο, τον Σάλλα, αλλά και δύο ακόμα υποθέσεις για Κεφαλογιάννη και Δένδια. Ειδικά για τον Σάλλα, ήταν η υπόθεση, το βαρύ του όπλο … Ήταν το πυρηνικό όπλο που νόμιζε ότι είχε για να ανανεώσει τη θητεία του. Μου το είπε καθαρά. Μην με πιστέψετε, αλλά ακούστε με. Ερχόταν και μου έλεγε δεν θα είναι καλό μία δίωξη κατά Σαλλα και Παπαχρήστου; Του έλεγα δεν θα γίνει ανανέωση. Του τα εξηγούσα. Εκεί αυτός… Προσέγγιζε άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και που έκανε τη διαρροή για τον Σάλλα; Στο Ντοκουμέντο.

Ποτέ κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μου ζήτησε κάτι. Ο Σάλλας δεν τους ενδιέφερε. Πιο πολλά μου ζητούσαν βουλευτές από τη ΝΔ. Τα ίδια έκανε και με τον Παπαχρήστο. Μου προσέφερε δέλεαρ και τον Δένδια, που ήταν φίλος μου και τον Κεφαλογιάννη. Μου έλεγε αυτό θα αρέσει στον Αλέξη; Τα τελευταία χρόνια έγινε έτσι … Μου παρίστανε τον φίλο μου, δεν ήταν φίλος μου. Σας φαίνεται απίστευτο, αλλά δεν του ζήτησα ποτέ τίποτα. Αν του το ζητούσα θα μου έκανε όλα τα χατίρια για να ανανεωθεί η θητεία του.

Ο γιός του Παπαγγελόπουλου

Αναφερόμενος στο σκέλος της κατάθεσης του κ. Αθανασίου, ο οποίος είχε πει ότι ο γιός του κ. Παπαγγελόπουλου εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κατηγορούμενος διευκρίνισε ότι ο γιός του είχε συνεργασία με θυγατρική εταιρείας της εν λόγω Τράπεζας για ένα περίπου έτος και αφού είχε φύγει ο κ. Σάλλας. Και διευκρίνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε να εργάζεται στη νομική υπηρεσίας μίας θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς και έφυγε σε λιγότερο από ένα έτος, καθώς δεν ήταν καλές οι συνθήκες εργασίας. Η δίκη συνεχίζεται αύριο το μεσημέρι.

Ειδήσεις σήμερα:

F-4E Phantom II: Ποιο είναι το μαχητικό που κατέπεσε στα ανοιχτά της Ανδραβίδας

Έβρος: «Ξέχασα να πω… πέθανε και ένα κοριτσάκι και λέγεται Μαρία» - Η απίστευτη κατάθεση της Μπαϊντά

Μαρία-Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Η διάδοχος του «διαδόχου» με δάφνες στο μόντελινγκ και τα social
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης