Έβρος: «Ξέχασα να πω… πέθανε και ένα κοριτσάκι και λέγεται Μαρία» - Η απίστευτη κατάθεση της Μπαϊντά

Έβρος: «Ξέχασα να πω… πέθανε και ένα κοριτσάκι και λέγεται Μαρία» - Η απίστευτη κατάθεση της Μπαϊντά

Ντοκουμέντο από όσα είπε στις ελληνικές αρχές - Πώς η αρχηγός των 38 στον Έβρο εκινείτο με περίεργη άνεση χωρίς ελληνικά χαρτιά μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
prosfyges-xr
Σε πρόσωπο-κλειδί με σκοτεινό ρόλο στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας του Εβρου» αναδεικνύεται η 28χρονη Μπαϊντά Αλ Σάλεχ από τη Συρία, η οποία τον περασμένο Αύγουστο επιχείρησε με σειρά fake news να συστήσει στο παγκόσμιο κοινό το ποτάμι που ορίζει τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας ως «τόπο μαρτυρίου» για μετανάστες, με ευθύνη της χώρας μας.

Το «ΘΕΜΑ» μέσα από τις καταθέσεις της σκιαγραφεί τη διαδρομή της και παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης των 38 μεταναστών που αποδείχθηκε ένα κακοστημένο σκηνικό με στόχο τη δυσφήμηση της Ελλάδας. Η Μπαϊντά, ανάμεσα στα όσα περιέγραψε στις ελληνικές αρχές, «ξέχασε», μεταξύ άλλων, να αναφέρει τον υποτιθέμενο θάνατο της «μικρής Μαρίας» - το «γεγονός» που τράβηξε τη διεθνή προσοχή στην ομάδα των 38 προσφύγων! Υποστήριξε ότι δεν έχει συγγενείς εκτός Συρίας -παρότι δήλωνε στα διεθνή ΜΜΕ πως μαζί της ήταν η γιαγιά της-, ενώ ισχυρίστηκε ότι ήταν επιλογή της ομάδας των 38 να παραμείνουν για αρκετές ημέρες στη νησίδα στον Εβρο παρά το γεγονός ότι αυτή είχε επαφή με την τουρκική ενδοχώρα και ενώ δεν είχαν να φάνε!

Συγγραφέας, διαδραστική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως influencer, αγγλομαθής, θρήσκα, με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα και μεγάλη δόση αυτοπεποίθησης, η Μπαϊντά φέρεται να ξεκίνησε από τη Ράκα της Συρίας και μετά τον «ενδιάμεσο σταθμό» στον Εβρο, τα ίχνη της πλέον χάθηκαν κάπου στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.
prosfyges-1
Η Μπαϊντά και η ομάδα των 38 στον Έβρο. Αυτές τις φωτογραφίες τις δημοσίευε η ίδια και τις έστελνε σε διεθνή ΜΜΕ καλώντας σε βοήθεια. Στην κατάθεσή της ωστόσο δήλωσε πως μπορούσαν να φύγουν πεζοί προς την τουρκική ενδοχώρα αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν

«Τσίμπημα σκορπιού»

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου του 2022: παρά το κλίμα καλοκαιρινής ραστώνης και θρησκευτικής κατάνυξης, η ελληνική -και αμέσως μετά η διεθνής- κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τον «άδικο χαμό» ενός 5χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, της «μικρής Μαρίας», πάνω σε μια νησίδα του ποταμού Εβρου.

Κλείσιμο
Οι αρχικές «πληροφορίες» -τα fake news που μετέδιδε η Μπαϊντά- ήθελαν το παιδί να έχει πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού, με την είδηση να φιγουράρει σε αρκετά από τα μεγαλύτερα και πλέον αξιόπιστα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, ορισμένα εκ των οποίων έκαναν αμέσως λόγο για «πανευρωπαϊκό έγκλημα» απέναντι στο προσφυγικό δράμα. Οι αναφορές ήταν γλαφυρές, με τα ρεπορτάζ να γράφουν μάλιστα ότι οι γονείς του παιδιού κρατούσαν το «πτώμα» στα παγωμένα νερά του ποταμού για να καθυστερήσουν τη σήψη του.

Η τροφοδοσία των διεθνών ΜΜΕ με στοιχεία για την υπόθεση ήταν διαρκής, μολονότι οι 38 Σύροι πρόσφυγες που καλούσαν τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια παρέμεναν σε μια λωρίδα γης καταμεσής του ποταμού, η οποία ωστόσο είναι ευκόλως προσβάσιμη με τα πόδια από την τουρκική πλευρά, όπως καταμαρτύρησε η Μπαϊντά αργότερα στις ελληνικές αρχές.

Η Μπαϊντά, η οποία μιλάει αγγλικά, είχε φορτισμένο το κινητό της τηλέφωνο μέσω power bank, ενώ, όπως είπε στην κατάθεσή της, δεν είχε καταφέρει να πάρει τα προσωπικά της έγγραφα φεύγοντας από τη Συρία. Η ίδια χρίστηκε ατύπως αρχηγός τους: επικοινωνούσε με ΜΚΟ, δικηγόρους, καθώς και διεθνή ΜΜΕ όπως το CHANNEL 4 και το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Η απάτη που στήθηκε στον Έβρο για τη «νεκρή Μαρία»

Με μια σπάνια επικοινωνιακή δεινότητα για μια ταλαιπωρημένη από τις κακουχίες πρόσφυγα, η Μπαϊντά κατέστη ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην ομάδα των προσφύγων, από τη μια, και τα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και τις έδρες των ΜΚΟ, από την άλλη, με το κινητό της τηλέφωνο να χτυπά από σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συνομιλώντας με παγκόσμιους κολοσσούς της ενημέρωσης, η 28χρονη «αρχηγός» απηύθυνε απανωτές εκκλήσεις για τη διάσωση της ομάδας της, οι οποίες εισακούστηκαν στις 10 Αυγούστου από το «Spiegel», το οποίο υπέγραψε άρθρο με τίτλο «Η Μπαϊντά Σ. και άλλοι πρόσφυγες παραμένουν εδώ και ημέρες εγκλωβισμένοι σε ένα νησί του συνοριακού ποταμού Εβρου», στηλιτεύοντας τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αφού «η 5χρονη Μαρία χάνει τη ζωή της στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», όπως υποστήριζε το σχετικό δημοσίευμα.

Στις καταθέσεις της, ωστόσο, ο «θάνατος της μικρής Μαρίας», ο οποίος υποτίθεται πως τη συγκλόνισε και την κινητοποίησε, για να ευαισθητοποιήσει με τη σειρά της τη διεθνή κοινή γνώμη, επανήλθε στη μνήμη της μόνο μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις των ελληνικών αρχών, όταν η ίδια απάντησε «Ναι, ξέχασα, είναι ένα κοριτσάκι που πέθανε και λέγεται Μαρία», αποφεύγοντας, ωστόσο, να περιγράψει με λεπτομέρειες τις τελευταίες στιγμές του, την ταφή, αλλά και το χρονικό του τσιμπήματος από τον σκορπιό. Οπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ένας Σύρος πρόσφυγας από την ομάδα της αποκάλυψε πως η Μπαϊντά ήταν εκείνη που πήρε το μικρό κορίτσι, «το ξάπλωσε στο έδαφος, του έβαψε λίγο το χέρι και το πόδι και του έβαλε λίγο φαγητό δίπλα στα χείλη ώστε να μοιάζει πεθαμένο», ενισχύοντας έτσι τα σενάρια για τον αμφιλεγόμενο ρόλο της στην όλη υπόθεση, σύμφωνα με τα οποία δρα ως εκπαιδευμένη από υπηρεσίες που της επιτρέπουν να κινείται με άνεση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, με ή χωρίς χαρτιά.
prosfyges-2
Η αγγλομαθής influencer δημοσίευε παρόμοιες φωτογραφίες από Γερμανία και Τουρκία πριν και μετά το περιστατικό στον Έβρο. Εδώ είχε αναγράψει ως τοποθεσία την Κωνσταντινούπολη, πριν βρεθεί στη νησίδα στον Έβρο

«Πεθαίνω από πείνα και δίψα»

Εναν μήνα νωρίτερα, η Μπαϊντά φέρεται να επικοινώνησε μέσω του κινητού τηλεφώνου της με ελληνικές ΜΚΟ, όπως η Alarm Phone και η HumanRights360, στις οποίες απέστειλε φωτογραφίες από την ομάδα των Σύρων ζητώντας τη συνδρομή τους. Στοχεύοντας ευθέως στο θυμικό, «κανείς δεν μας θέλει, κανείς δεν μας βοηθά», περιέγραφε τότε με έντονη συναισθηματική φόρτιση σε ένα βίντεό της στην αγγλική γλώσσα, συμπληρώνοντας «πεθαίνω από πείνα και δίψα, πεθαίνω ψυχικά και σωματικά».

Η εμπλοκή των ΜΚΟ στην υπόθεση απέκτησε στη συνέχεια και πολιτική ουσία. «Δεχτήκαμε εκείνες τις ημέρες επίθεση και από συγκεκριμένες ΜΚΟ στελεχωμένες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με το ρεπορτάζ να λέει πως στη HumanRights360 συνιδρύτρια ήταν η κυρία Ελένη Τάκου, διευθύντρια του γραφείου δύο υπουργών Μεταναστευτική Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ, της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του κ. Γιάννη Μουζάλα, και στο «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σε «κατάσταση κινδύνου» στη νησίδα του Εβρου την ίδια περίοδο βρισκόταν (κατά δήλωση της Μπαϊντά) και η «70χρονη γιαγιά της», παρά το γεγονός πως λίγες ημέρες μετά, όταν βρέθηκε ενώπιον των ελληνικών αρχών, η ίδια δήλωνε πως η εν λόγω γυναίκα ήταν «μια μεγάλη γιαγιά που είχαμε μαζί μας».

Μιλώντας αργότερα στους Ελβετούς δημοσιογράφους απάντησε πως «η γιαγιά μου δεν είναι πλέον στην Ελλάδα», δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αλλο ένα παράδοξο είναι ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», η Μπαϊντά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ζήσει για κάποιο διάστημα στη Γερμανία και μάλιστα είναι παντρεμένη από το 2021 με Σύρο πρόσφυγα ο οποίος θεωρείται «υπόδειγμα ενσωμάτωσης». Ωστόσο, η ίδια δήλωσε στις ελληνικές αρχές ότι η μόνη της οικογένεια είναι οι γονείς της και τα επτά της αδέλφια, που βρίσκονται όλοι στη Συρία.
prosfyges-3
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την κατάθεση της 28χρονης Μπαϊντά στην πρώτη συνέντευξή της για το αίτημα ασύλου. Περιγράφει τη διαδρομή από τη Συρία στη νησίδα του Έβρου μέσω Τουρκίας. Ξεχνά να αναφέρει τον υποτιθέμενο «θάνατο της μικρής Μαρίας» παρά μόνο μετά από τις ερωτήσεις που δέχεται

Η φυγή από τη Δράμα

Προ ημερών η «Neue Zürcher Zeitung» αναζήτησε την 28χρονη Σύρα η οποία βρίσκεται πλέον στη Γερμανία, στην οποία και πήγε δίχως να έχει λάβει από την Ελλάδα νόμιμα έγγραφα για να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αφού δεν έμεινε στη χώρα μας περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση που κατέθεσε. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεχομένως ότι ήδη είχε έγγραφα -κάτι που προφορικά επιβεβαίωσε η γερμανική πλευρά-, επομένως δεν είχε πρακτικό λόγο να βρεθεί στον Εβρο. Βεβαίως, τα σενάρια είναι πολλά: θα μπορούσε να έχει φύγει με πλαστά χαρτιά ή να έχει συνδεθεί με κάποιο κύκλωμα διακινητών ώστε να φτάσει στη Γερμανία.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την καταγραφή και ταυτοποίηση των 38 στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Εβρο όλοι τους μεταφέρθηκαν στη δομή της Δράμας, όπου τους παρασχέθηκαν φαγητό και διαμονή για όσο καιρό θα εξεασύλου που είχαν καταθέσει.

Η 28χρονη άτυπη αρχηγός, ωστόσο, εγκατέλειψε την ομάδα της την επομένη της άφιξής τους στη Δράμα, δηλαδή στις 10 Σεπτεμβρίου: κάλεσε ένα ταξί και επιβιβάστηκε σε αυτό προς άγνωστη κατεύθυνση και χωρίς να ενημερώσει κάποιον ή κάποια από τους υπόλοιπους πρόσφυγες για τον προορισμό της. Σημειώνεται δε ότι το ίδιο θα μπορούσε να είχε κάνει οποιοσδήποτε από τους 38, ωστόσο ουδείς είχε χρήματα εκτός από την Μπαϊντά...
Η άρον άρον φυγή της από τη δομή φιλοξενίας καθίσταται ακόμη πιο μυστηριώδης αφού εγείρονται ερωτήματα σχετικά και με τις πιθανές διασυνδέσεις της στην Ελλάδα. Αμέσως μετά τα ίχνη της χάθηκαν, η ίδια απομακρύνθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ επέλεξε να μη δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την κατάστασή της.
prosfyges-4
Τα fake news που μετέδιδε η Μπαϊντά ήθελαν τη «μικρή Μαρία» να έχει πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού, με την είδηση να φιγουράρει σε αρκετά από τα μεγαλύτερα και πλέον αξιόπιστα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη, ορισμένα εκ των οποίων έκαναν αμέσως λόγο για «πανευρωπαϊκό έγκλημα» απέναντι στο προσφυγικό δράμα

«Πρόσφυγας ή ηθοποιός;»

Αντίθετα με τα μέλη της ομάδας της που παραμένουν στη Δράμα ακολουθώντας βήμα-βήμα τη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, η Μπαϊντά επανεμφανίστηκε σχεδόν δύο μήνες μετά την εξαφάνισή της επί γερμανικού εδάφους καταθέτοντας, κατά πληροφορίες, αίτημα χορήγησης ασύλου στις 31 Οκτωβρίου του 2022 στη Γερμανία.

Προηγουμένως, στις 5 Σεπτεμβρίου, η 28χρονη πρόσφυγας είχε ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες της ομάδας της, για ορισμένους από τους οποίους ωστόσο δεν ευσταθούσε, καθώς εισήλθαν στην Ελλάδα από ασφαλή χώρα, δηλαδή την Τουρκία. Εντούτοις τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι διασωθέντες παραπέμφθηκαν σε συνέντευξη τις επόμενες εβδομάδες κατά την προβλεπόμενη διαδικασία. Μόνο που η Μπαϊντά δεν προσήλθε ποτέ στην προγραμματισμένη συνέντευξη, οπότε ακολούθησε η έκδοση πράξης διακοπής και η αρχειοθέτηση του αιτήματός της για παροχή ασύλου στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου.

Παρά την ευελιξία της να μετακινείται χωρίς χαρτιά και χρήματα, η απορία για τη «Neue Zürcher Zeitung» παραμένει, καθώς διερωτάται δημόσια «Πώς μπόρεσε να φύγει από την Ελλάδα απλώς ως αιτούσα άσυλο; Ηταν πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή προσποιούνταν για τα ΜΜΕ;». Χαρακτηρίζει δε «ασαφές» πώς η Μπαϊντά ενεπλάκη στην υπόθεση των 38 Σύρων προσφύγων, δεδομένου ότι «το όνομά της δεν περιλαμβάνεται καν σε λίστα προσφύγων που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» τον περασμένο Ιούλιο.

Εκτός από ευέλικτη, η Μπαϊντά εμφανίζεται και εξοικειωμένη με τον γερμανικό τρόπο ζωής, καθώς η ελβετική εφημερίδα εντοπίζει τα ίχνη της στη χώρα και πριν από τα γεγονότα του Εβρου μέσα από αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα. Απορίες στην αφήγηση της 28χρονης πρόσφυγα γεννούν και οι διαδοχικές δημοσιεύσεις της στα προσφιλή της μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία η ίδια λειτουργεί ως influencer, καθώς φέρεται να έχει αρραβωνιαστεί το φθινόπωρο του 2021, αλλά και να διαμένει το καλοκαίρι του ίδιου έτους στο Παλατινάτο της Γερμανίας, αναρτώντας την ίδια περίοδο φωτογραφίες στο Instagram με φόντο σπίτια και ανεμογεννήτριες από την τοποθεσία «Γερμανία».

Πέρα από την εντυπωσιακή προσαρμοστικότητά της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, η Μπαϊντά εμφανίζεται ως απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων και ως μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας οκτώ παιδιών, εκ των οποίων τα δύο αγόρια και τα έξι κορίτσια. Κατά το παρελθόν, φέρεται ότι προσπάθησε τρεις φορές να μεταβεί στην Τουρκία, φτάνοντας εντέλει στην Κωνσταντινούπολη με τη βοήθεια διακινητών, όπου διέμενε χωρίς χαρτιά και αποφεύγοντας να ζητήσει άσυλο στη γειτονική χώρα. Κατά την εκδοχή της, σε τυχαίο έλεγχο εντοπίστηκε χωρίς χαρτιά και φυλακίστηκε, ακολούθως μεταφέρθηκε στην Αδριανούπολη και εντέλει προωθήθηκε προς την Ελλάδα, αν και η ίδια δεν αρνήθηκε ότι οι 38 πρόσφυγες μπορούσαν να περάσουν από τη νησίδα του Εβρου στην Τουρκία ανά πάσα στιγμή, αλλά επέλεξαν μόνοι τους να παραμείνουν επί τόπου.

Mea culpa, μισές συγγνώμες

Παρά τις γκρίζες ζώνες στη διαδρομή της Μπαϊντά μεταξύ των τριών χωρών, το mea culpa της ΜΚΟ HumanRights360, η οποία παραδέχτηκε για τους 38 πρόσφυγες «την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους», τη συγγνώμη του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» και την πρόσφατη κατάθεση ενός από τους 38 διασωθέντες Σύρους πρόσφυγες περί σκηνοθεσίας του δήθεν θανάτου της «μικρής Μαρίας» από την Μπαϊντά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι κύριοι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Κώστας Γαβρόγλου, συνέχισαν τις τελευταίες ημέρες να αρνούνται «να ζητήσουν μια συγγνώμη» για τον θόρυβο που ξεσήκωσαν το καλοκαίρι εναντίον της χώρας.

Την ίδια ώρα, πεπεισμένη από την εκδοχή της οικογένειας της «μικρής Μαρίας» εμφανίστηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας μάλιστα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου ότι «όλο αυτό το διάστημα οι γονείς επιμένουν για τον θάνατο του παιδιού τους, όπως επιμένουν και άλλοι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο “Spiegel”, οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα ότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους», όταν εκείνος υπενθύμισε με φόντο τις τελευταίες αποκαλύψεις πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει από το βήμα της ΔΕΘ: «Σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιον λόγο;».
prosfyges-5
Η Μπαϊντά σε μία από τις δημοσιεύσεις της με φωτογραφία βιβλίο που φέρεται να έχει γράψει η ίδια

Τα μηνύματα των κρίσεων

H εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, καθώς και το ενδεχόμενο υβριδικών απειλών νέας μορφής με φόντο τη διαχείριση του Μεταναστευτικού απασχολούν, κατά πληροφορίες, τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, αλλά και τα δημοσκοπικά ευρήματα που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει εμφανή φθορά μετά από μια εικοσαετή και πλέον διακυβέρνηση δεν αποκλείεται να προκαλέσουν νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ Αγγελος Χουδελούδης κατάγεται από τον Εβρο στέλνει ένα πρώτο μήνυμα σε επίπεδο συμβολισμών, στο οποίο αθροίζεται η επιλογή του κ. Ιωάννη Τσιόπλου ως διοικητή της 1ης Στρατιάς (μέχρι τώρα προΐστατο του Δ’ Σώματος Στρατού), με την άμυνα να δένει στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεδομένου ότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν τις απόπειρες διέλευσης του Αιγαίου στην καρδιά του χειμώνα.

Πλην της επιχειρησιακής ετοιμότητας, νευρικότητα στη γειτονική χώρα προκαλεί και η συνέχεια στην επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας στον Εβρο, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο αντιπροσωπεία από πρέσβεις των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. επισκέφτηκαν την ακριτική περιοχή, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο προκειμένου να ενημερωθούν διά ζώσης για το έργο φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφέρεται στην αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος»:

Μηταράκης για μικρή Μαρία: Γνώρισα την Μπαϊντά στις 16 Αυγούστου στον Έβρο | Καλημέρα | 29/01/2023

Πλην της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς η ανάπτυξη εκεί εγκαταστάσεων για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) την καθιστούν κόμβο στην πορεία ενεργειακής αυτονομίας της Ε.Ε. κι ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υφίστανται τις πολύπλευρες συνέπειες της ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρωτίστως, όμως, τα επίπεδα ενόχλησης της τουρκικής πλευράς για τον Εβρο ανεβάζει η έντονη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς λόγω της γεωγραφικής θέσης η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να μετακινήσει γρήγορα δυνάμεις προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην πόλη έχει προκαλέσει πολλάκις και δημόσια την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, παρότι ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται να επενδύει στη γεωπολιτική αξία της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη επίσκεψη στην πόλη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα, την Τουρκία και ακολούθως το Ισραήλ, σε ένα ταξίδι που θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ως προπομπός της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον ίδιο μήνα στην Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα:

Φορολοταρία Δεκεμβρίου - Αποτελέσματα: Δείτε αν κερδίσατε στην τελευταία κλήρωση

Καιρός: Χειμωνιάζει από το Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας - Θα δούμε χιόνια στην Αττική;

Μάνος Δασκαλάκης: Αρραβωνιάστηκε με τη νέα του σύντροφο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης