Συνεδρίαση των προέδρων των ΤΕΙ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Συνεδρίαση των προέδρων των ΤΕΙ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η συνεδρίαση των προέδρων ΤΕΙ άρχισε αργά το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνεδρίαση των προέδρων των ΤΕΙ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η συνεδρίαση των προέδρων ΤΕΙ άρχισε αργά το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής οι πρόεδροι φαίνεται να συγκλίνουν κι αυτοί στην άποψη ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για διάλογο, αλλά δείχνει δύσκολο να παρουσιαστεί μια κοινή γραμμή ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε ο προεδρεύων της συνόδου, πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών Σωκρ. Καπλάνης, τα ΤΕΙ δεν είναι όλα τα ίδια, αφού έχουν διαφορετικές ανάγκες μεταξύ τους.

=Στη συζήτηση που έγινε πολλοί διαφώνησαν με τις υπερεξουσίες που, όπως είπαν, δίδονται στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, και ανέφεραν ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για έρευνα στα ΤΕΙ. Αυτό ανησυχεί τους προέδρους, οι οποίοι εκτιμούν ότι αν τελικά δεν υπάρχει έρευνα στα ΤΕΙ, θα οδηγηθούμε στην υποβάθμιση των σπουδών που παρέχουν, ενώ φεύγουν από την λογική της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κλείσιμο
Όπως έλεγε, χαρακτηριστικά, πρόεδρος ΤΕΙ: "τι θα πούμε στους σπουδαστές μας αν μας ρωτήσουν ποιες διαφορές έχουμε από ένα κολέγιο; Αν δεν υπερτερούν τα ΤΕΙ γιατί θα μας επιλέξει;"

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα που κυριάρχησε στις συζητήσεις των προέδρων ήταν αυτό των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων που προβλέπεται με τις νέες διατάξεις.

Την ίδια ώρα, οι πρυτάνεις είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και δήλωσαν πως διαπίστωσαν σε πολλά σημεία σύμπτωση απόψεων. Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε ότι βρήκαν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούν, αλλά ειδικά στο θέμα των συμβουλίων διοίκησης του πρύτανη και στο χρόνο που ζητούν οι πρυτάνεις να τους δοθεί για περαιτέρω διάλογο.

"Για μία ακόμη φορά" σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στην κυβέρνηση, "λέμε ότι πρέπει να παγώσει τη συζήτηση τώρα και να φέρει το σχέδιο νόμου την 1η Σεπτέμβρη. Να μην επιμείνει στην πρότασή της για την εκλογή πρυτάνεων, παρά μόνο από τον φυσικό τους χώρο. Είναι πάγια η άποψή μας ότι, βεβαίως, χρειάζεται έλεγχος και διαφάνεια στα ελληνικά πανεπιστήμια, βεβαίως χρειάζονται εποπτικά όργανα, αλλά δεν μπορεί η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να εκπροσωπείται από κανέναν άλλο παρά μόνο από πρόσωπα τα οποία προέρχονται από το φυσικό της χώρο".

Οι πρυτάνεις επισκέφθηκαν και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, στο τέλος της συζήτησης, είπε ότι χρειάζονται αλλαγές τα πανεπιστήμια αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Τόνισε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλά θετικά σημεία, από την κατάργηση του συγγράμματος μέχρι πολλές λεπτομέρειες, όπως αυτή για τους αιώνιους φοιτητές κλπ. Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την υπουργό Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο άμεσα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφωνίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης