Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη για τις λεπτομέρειες της κηδείας οι γιοι του, Νικόλαος και Παύλος

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη για τις λεπτομέρειες της κηδείας οι γιοι του, Νικόλαος και Παύλος

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Νικόλαος και Παύλος βρέθηκαν για μια ώρα στη Μητρόπολη - Επισκέφθηκαν και το παρεκκλήσι

paylos_nikolaos_mitropoli_arthro
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχουν μπει οι συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών το βράδυ της Τρίτης (10/1) από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι γιοι του, Νικόλαος και Παύλος, που από την πρώτη στιγμή είχαν αναλάβει τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για τα διαδικαστικά της κηδείας και της ταφής, με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, όπως αποφασίστηκε, να κηδεύεται ως ιδιώτης και την ταφή του να γίνεται στο Τατόι, βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής (13/1) στην Μητρόπολη εκεί όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία.

Παύλος και Νικόλαος στη Μητρόπολη


Οι γιοί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που έφτασαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 10 το πρωί, παρέμειναν στον χώρο για περίπου μια ώρα και είχαν συζητήσεις με τους ιερείς για τις λεπτομέρειες της τελετής.

Νικόλαος και Παύλος επισκέφθηκαν και το γειτονικό παρεκκλήσι στο οποίο θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του 82χρονου Κωνσταντίνου.

Παύλος και Νικόλαος στη Μητρόπολη
Κλείσιμο


Από την κυβέρνηση έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου συνεννοηθεί με τη Μητρόπολη ώστε η σορός να παραμείνει στο παρεκκλήσι για λίγες ώρες την ημέρα της κηδείας ώστε κάποιοι να αποτίσουν φόρο τιμής.

Αυτό που εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι πρόβλημα θα αποτελούσε αν το προσκύνημα στη σορό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ήταν τριήμερο, γεγονός που θα παρεπέμπε σε αποχαιρετισμό με τιμές αρχηγού κράτους σε επίπεδο διαδικασίας.

IMG_8301
Ο πρίγκιπας Παύλος (αριστερά) και ο πρίγκιπας Νικόλαος (δεξιά)
IMG_8284
Πρίγκιπας Νικόλαος (αριστερά) και πρίγκιπας Παύλος (δεξιά)


Αναβαθμίζεται η εκπροσώπηση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεδομένου του γεγονότος ότι στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα δώσουν το «παρών» αρχηγοί κρατών αποφάσισε να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της και γι' αυτό την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι εκτός από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει και ο Αντιπρόεδρός της Παναγιώτης Πικραμμένος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβάθμιση της εκπροσώπησης με τον κ. Πικραμμένο καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν αρχηγοί κρατών. Μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες είναι η άφιξη του βασιλιά της Σουηδίας, της βασίλισσας της Ολλανδίας, της βασίλισσας της Δανίας, του μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου και του βασιλιά της Ισπανίας.

Οι εργασίες στο Τατόι

Την ίδια ώρα στο Τατόι, στον χώρο όπου είναι θαμμένοι οι γονείς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δίπλα στους οποίους θα ταφεί ο ίδιος, είναι πυρετώδεις οι εργασίες.

Τα τελευταία 24ωρα μηχανήματα βαρέως έργου βρίσκονται στην περιοχή με στόχο να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ να γίνει χωρίς απρόοπτα.

Δείτε το βίντεο από τις εργασίες που γίνονται στο Τατόι

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpqvmxgo9b1l)


Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στο Τατόι βρέθηκαν χθες, Πέμπτη (12/1) μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά, ο γιος του, Νικόλαος, με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, η σύζυγος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Άννα Μαρία, η αδερφή του Σοφία και ο γιος του Φίλιππος, ώστε να ελέγξουν τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την τελετή της Δευτέρας.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις της το πρωί της Παρασκευής (13/1) εξήγησε ότι όλο το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από την περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. 

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη, και έτοιμη να δεχθεί κόσμο, και παράλληλα ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση, και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Ποιο θα βρεθούν στην κηδεία

Συνολικά οι καλεσμένοι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 200 άτομα για πρακτικούς λόγους. Η οικογένεια ήθελε να παρεβρεθούν όσα άτομα χωρούν καθήμενα στο εσωτερικό της Μητρόπολης, ενώ έλαβε υπόψη και την απειλή διασποράς του κορωνοϊού. Θα τηρηθεί, πάντως, ένα αυστηρό πρωτόκολλο, ανάλογα με το αξίωμα του καθενός και έτσι θα καθοριστεί και το πού θα καθίσουν.

Όπως είναι φυσικό, θα τηρηθουν οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για όσους επισήμους παραστούν στην κηδεία. Στην Αθήνα έρχονται ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια. Η μητέρα του βασιλιά και αδελφή του θανόντος, Σοφία, βρίσκεται από την προηγούμενη Πέμπτη εδώ. Ήρθε απευθείας από την Ιταλία, όπου είχε μεταβεί για την κηδεία του Πάπα Βενέδικτου.
philip-letizia_2

Αν και μέχρι στιγμής δεν ήταν σίγουρο, το παρόν μάλλον θα δώσει και ο εξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά στο παρελθόν ήταν πολύ κοντά με τον Κωνσταντίνο. Οι δύο οικογένειες περνούσαν τα καλοκαίρια τους στο παλάτι «Marivent».

Στην Ελλάδα μεταβαίνουν και οι δύο κόρες της Σοφίας, οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα της Ισπανίας. Στην κηδεία του τέως βασιλιά θα εκπροσωπηθεί και μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο Κάρολος αποκλείστηκε εξαρχής, εξαιτίας του πρωτοκόλλου. Αυτό υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς της Βρετανίας παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών. Λέγεται, πάντως, ότι έχει ήδη επικοινωνήσει ιδιωτικά με την οικογένεια, εκφράζοντας τα θερμά του συλληπητήριαμ ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη.

Πιθανό τη βρετανική βασιλική οικογένεια να εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδόχος Ουίλιαμ. Ας σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του θανόντος, τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο. Πιθανότερο, πάντως, είναι να έρθει ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της Ελισάβετ.

Θα παραστούν, επίσης, ο βασιλιάς της Σουηδίας, η βασίλισσα της Ολλανδίας, η βασίλισσα της Δανίας και ο μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου
Tatoi_-_Monopati_Vasilikon_Tafon_Konstantinos
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, στο μονοπάτι που οδηγεί στο βασιλικό κοιμητήριο, υποβασταζόμενος από τον γιο του Παύλο

Ειδήσεις σήμερα:

Πέντε βασιλείς στην κηδεία Κωνσταντίνου - Παρών και ο Πικραμμένος

Αθώωσαν τον αστυνομικό, «παραίτησαν» τις διευθύντριες των φυλακών Κύπρου

Η βίλα - παλάτι του Κωνσταντίνου στο Πόρτο Χέλι και η πώλησή της σε Βούλγαρο καναλάρχη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης