Παύλος Ιωαννίδης για Κωνσταντίνο: Το αποτυχημένο κίνημα και η φυγάδευση της βασιλικής οικογένειας

Παύλος Ιωαννίδης για Κωνσταντίνο: Το αποτυχημένο κίνημα και η φυγάδευση της βασιλικής οικογένειας

Έζησε από κοντά τις στιγμές μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Κωνσταντίνου να ρίξει την χούντα στις 13 Δεκεμβρίου του 1967

CONSTANTINE_2
Περιστατικά από τις επαγγελματικές -με προσωπικές πινελιές -  σχέσεις του με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένειά του έχει αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του «Κι αν δεν είσαι θα γίνεις...» ο αείμνηστος Παύλος Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και ισόβιο μέλος του Δ.Σ. που έγραψε ιστορία στην Ολυμπιακή αλλά και στη ναυτιλία.

Αφορούν το αποτυχημένο πραξικόπημα και την αγωνιώδη φυγάδευση της βασιλικής οικογένειας στο εξωτερικό καθώς και τη συνάντηση του Κωνσταντίνου με τον Αριστοτέλη Ωνάση στη Ρώμη, γεγονότα τα οποία καταθέτει με άμεσο λόγο και κινηματογραφικό ρυθμό, ο Παύλος Ιωαννίδης όπως τα έζησε ως πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Διαβάζουμε:

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1967 ο Παύλος Ιωαννίδης ειδοποιήθηκε ότι την επόμενη το πρωί θα εκτελούσε πτήση με το Gulfstream Ρ-9. Απογειώθηκε από το Τατόι με επιβάτες τον Κωνσταντίνο και τον υπασπιστή του αντισμήναρχο Δ. Παπαγεωργίου και με συγκυβερνήτη τον σμηναγό Γ. Φραγκιά. Προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Αράξου. Ο βασιλιάς επιθεώρησε τις πολεμικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησε αεροπορικές ασκήσεις. Για την επόμενη ημέρα, 13 Δεκεμβρίου, προγραμματίστηκε άλλη πτήση. Στον Παύλο δεν είπαν τον προορισμό. Άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι σοβαρό βρισκόταν σε εξέλιξη.

Στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν ο Κωνσταντίνος, η βασίλισσα Άννα-Μαρία, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη , η πριγκίπισσα Αλεξία, 2 1/2 ετών τότε, ο διάδοχος Παύλος ενάμιση έτους, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλιας, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Δόβας, ο γυναικολόγος Βασίλειος Κουτήφαρης, ο πρέσβης Λεωνίδας Παπάγος και η παιδαγωγός Σισίλια.
20159085
Ο Παύλος Ιωαννίδης
 

Κλείσιμο
Προσγειώθηκαν στην Καβάλα και ο Κωνσταντίνος με τον πρωθυπουργό, τον πρέσβη και τον υπασπιστή του έφυγαν για το στρατηγείο της ΙΧ Μεραρχίας. Οι υπόλοιποι πήγαν στο ξενοδοχείο ενώ ο Παύλος παρέμεινε στο αεροσκάφος. Στο αεροδρόμιο υπήρχε μία στρατιωτική δύναμη με επικεφαλής έναν λοχαγό που έδινε την αίσθηση ότι δεν ήταν φιλική.

Στην Καβάλα προσγειώθηκε, επίσης, μία Dacota 960 του Σμήνους Υψηλών Προσώπων που είχε έδρα στο Τατόι.

Είχε μεταφέρει προηγουμένως τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και τον υπασπιστή του βασιλιά, αντισμήναρχο Δ. Παπαγεωργίου από το Τατόι στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Ο Αρχηγός θα έδινε τις απαιτούμενες οδηγίες αν χρειαζόταν για να κινηθούν οι μονάδες της αεροπορίας.


Κατά τη μία τα ξημερώματα ο ταξίαρχος Μάριος Φραγκίσκος τηλεφώνησε στον Παύλο και τον ρώτησε αν μπορούσαν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη. Του είπε ότι ο βασιλιάς έπρεπε να φύγει με την οικογένειά του για το εξωτερικό διότι η προσπάθειά του να ανατρέψει τη χούντα είχε αποτύχει.

Οι υπολογισμοί του Παύλου Ιωαννίδη έδειξαν ότι και λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας έπρεπε να πάνε στο Μπρίντεζι, ίσως και στη Ρώμη αν ο τοπικός καιρός ήταν καλός.

Όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο ο Κωνσταντίνος τον ρώτησε ο Παύλος: «Μεγαλειότατε δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο για μία τέτοια εξέλιξη. Παραδείγματος χάρη η Κρήτη;» Ο βασιλιάς δεν του απάντησε, μόνο τον κοίταξε.
000_PAR2004031528790
O Γεώργιος Παπανδρέου, αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου στον δρόμο για να συναντήσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο, στις 31 Μαρτίου 1967, μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Παρασκευόπουλου

«Ήταν σαν να μου έλεγε “εδώ αποτύχαμε φθάνοντας στο 3ο Σώμα Στρατού όπου μας περίμεναν και με είχαν διαβεβαιώσει ότι η ανατροπή της χούντας ήταν βέβαιη, θα πετύχουμε πηγαίνοντας απροειδοποίητα και μάλιστα όταν ήδη θα έχουν ειδοποιηθεί από τη χούντα;» διηγείτο ο Παύλος.

Έτοιμο ήταν και το Πολεμικό Ναυτικό να πλεύσει προς τη Σούδα. Όμως στράβωσαν όλα. Τελικά προσγειώθηκαν στη Ρώμη.

Ο Παύλος είπε στον Κωνσταντίνο:

-Μεγαλειότατε, εγώ θα μείνω μαζί σας για όσο καιρό με χρειάζεστε.

-Και μετά τι θα κάνετε;

-Δεν σκοπεύω να γυρίσω στην Ελλάδα. Θα εργαστώ στο εξωτερικό, στην Boeing ή αλλού. Θα δω.

Η βασιλική οικογένεια πήγε στην ελληνική πρεσβεία. Ο Παύλος τηλεφώνησε σπίτι του και καθησύχασε την οικογένειά του.

Στις 13 Ιανουαρίου 1968 έφθασε στη Ρώμη ο Ωνάσης και συναντήθηκε με τον βασιλιά. Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Παύλος επιστρέφει με το πλήρωμά του στην Αθήνα κατόπιν εντολής του αρχηγείου της Αεροπορίας.

Πήγε στα γραφεία της εταιρείας να τους ευχαριστήσει που τον πλήρωναν το δίμηνο που έλειπε με τον βασιλιά. Εκεί συνάντησε απρόσμενα τον Ωνάση ο οποίος του ζήτησε να του διηγηθεί όλα όσα είχαν συμβεί με τη βασιλική οικογένεια.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Το ατμοσφαιρικό βουνό φέρνει πιο κοντά τον χειμώνα - Ο καιρός μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η οικογένειά του για τις ετοιμασίες - Ποιοι θα έρθουν για την κηδεία

Μαρί Σαντάλ: Παίρνει θέση για το βιβλίο του Χάρι με μια viral φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης