Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η «μάχη» για τα Faberge του και οι εισπράξεις των 14 εκατ. ευρώ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η «μάχη» για τα Faberge του και οι εισπράξεις των 14 εκατ. ευρώ

Το ΘΕΜΑ είχε δώσει το παρών στη δημοπρασία των αντικειμένων στον οίκο Christie’s - Τα δυο φλασκιά των 730.000 ευρώ, το ρολόι των 303.000 ευρώ και η μπομπονιέρα των 272.800 ευρώ

TEOS_FAUBERGE_2
Στο αστρονομικό ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ είχαν φτάσει οι εισπράξεις του οίκου Christie’s από την πώληση των προσωπικών αντικειμένων της συλλογής του Κωνσταντίνου. Η δημοπρασία είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του Γενάρη του 2007 και το Πρώτο Θέμα ήταν εκεί, στη μεγάλη αίθουσα του οίκου Christie’s στο Λονδίνο.

«Να είναι καλά οι Ρώσοι» είχαν σχολιάσει τότε εκτιμητές της τέχνης καθώς μια παρέα Ρώσων εκτόξευσε τις τιμές, μετατρέποντας την δημοπρασία σε παράσταση για λίγους.

Οι Ρώσοι αγοραστές «χτυπούσαν» οποιοδήποτε αντικείμενο τους κινούσε το ενδιαφέρον και είχαν φτάσει στο σημείο να κοντράρονται ο ένας με τον άλλον, για να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η δημοπρασία των προσωπικών αντικειμένων του Κωνσταντίνου.

faberge_1
Ο Ρώσος που «χτύπησε» τα περισσότερα Faberge από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου


Οι Ρώσοι είχαν κάνει την εμφάνισή τους το μεσημέρι της πρώτης ημέρας της δημοπρασίας. Συγκεκριμένα επρόκειτο για μια παρέα πέντε Ρώσων και δύο Ρωσίδων που είχαν επιλέξει να καθίσουν σε δύο μεγάλους αναπαυτικούς καναπέδες, μέρος της περιουσίας του Κωνσταντίνου. Ένας εξ’ αυτών, σάρωσε σχεδόν όλα τα Faberge χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Ανάμεσα στα αντικείμενα που αγόρασε ήταν και ένα ρολόι του Faberge από νεφρίτη, το οποίο έφτασε στη τιμή των 300.000 ευρώ, όπως και μία μπομπονιέρα επίσης Faberge στις 272.800 ευρώ.

Κλείσιμο
Αλλά και το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι είχε δώσει το παρών και κάθε οικογένεια εκπροσωπήθηκε από την πλειοψηφία των μελών της. Ανάμεσα τους, η Ιωάννα Τσαβλίρη η οποία είχε παραμείνει για περισσότερες από δυο ώρες στην αίθουσα, αγοράζοντας αρκετά από τα αντικείμενα της συλλογής του Κωνσταντίνου.

faberge_2
Τα δυο ασημένια φλασκιά που κατέληξαν σε συμπατριώτη μας έναντι 730.000 ευρώ.


Μάλιστα ένας συμπατριώτης μας που δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά του στοιχεία, είχε «χτυπήσει» δύο μεγάλα ασημένια φλασκιά στην εξωφρενική τιμή των 730.000 ευρώ. Ήταν το γαμήλιο δώρο του βασιλιά της Δανίας Christian IV στον Κωνσταντίνο.

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κωνσταντίνος στο Θέμα, τρεις μέρες μετά την δημοπρασία, ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ο πωλητής. Υποστήριξε ότι είχε ήδη πουλήσει όλα τα αντικείμενα που του παρέδωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991, επαναλαμβάνοντας πως δεν ήταν εκείνος πίσω από την δημοπρασία των Christie’s .

Faberge_3
Η μπομπονιέρα Faberge που αγοράστηκε στο ποσό των 272.800 ευρώ


«Εάν ήμουν εγώ ο πωλητής θα το έλεγα από την αρχή για να πάρουν μεγαλύτερη αξία τα αντικείμενα» είχε πει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του. Είπε ακόμη ότι δεν ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει κάποια από τα προσωπικά του αντικείμενα αλλά πως το έπραξαν οι γιοί του. «Τα αγόρασαν γιατί τους άρεσαν ως αντικείμενα συν το γεγονός ότι υπάρχει συναισθηματικός δεσμός λόγο προελεύσεως».

Faberge_4
Οι καλοντυμένες Ρωσίδες που συνόδευαν τους κουστουμαρισμένους Ρώσους είχαν κλέψει τις εντυπώσεις στη δημοπρασία του οίκου Christie's





Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι επίσημοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του Κωνσταντίνου τη Δευτέρα

Γνωμοδότηση Ντογιάκου: Συνέχεια στις πολιτικές και νομικές συγκρούσεις για τις παρακολουθήσεις


Βόμβα σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην Αναβρύτων στο Μαρούσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης