Λέσβος - Λέκκας: «Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής είχε δώσει αρκετά μεγάλο σεισμό το 1867»

Λέσβος - Λέκκας: «Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής είχε δώσει αρκετά μεγάλο σεισμό το 1867»

Μικρές ζημιές έχουν προκληθεί σε περισσότερα από 30 σπίτια και δύο παλιά σχολεία, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις μικρής έκτασης

lekkas54754
Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής είναι που έδωσε σήμερα τα ξημερώματα τους ισχυρούς σεισμούς των 4,9 και 4,7 Ρίχτερ στη Λέσβο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο protothema.gr, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία στην περιοχή.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, με εντολή του Πρωθυπουργού βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το φαινόμενο καθώς, αν και φαίνεται καλή η κατάσταση προς ώρας, υπάρχουν φόβοι για νέες -δυνατές ενδεχομένως- σεισμικές δονήσεις, καθώς το εν λόγω ρήγμα είχε δώσει στο παρελθόν -το 1867- έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία. Πριν από λίγο είχαμε ένα μετασεισμό της κλίμακας του 2,3 ρίχτερ. Βέβαια είναι το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, ένα παρακλάδι του ρήγματος με διεύθυνση βορειοδυτική, νοτιοανατολική. Έχει δώσει στο παρελθόν το 1867 αρκετά μεγάλο σεισμό, το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής» είπε μιλώντας στο protothema.gr.

Και συνέχισε: «Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού ενεργοποιηθήκαμε όλοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι stand by (μτφ: σε ετοιμότητα) αν χρειαστεί να συγκλιθεί. Οι φορείς έχουν τεθεί σε επιφυλακή και η κρατική μηχανή είναι έτοιμη αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση να δώσει βοήθεια. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής, του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων με τεχνικές οδηγίες και συμβουλές. Τριάντα τρία σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές, δύο παλιά σχολεία έχουν μικρές ρωγμές και κάποιες κατολισθήσεις στους δρόμους αλλά μικρής έκτασης. Φαίνεται ότι εξελίσσεται καλά η ακολουθία αλλά λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει από το σεισμό του 1867 στην περιοχή όπου είχαμε πολλά θύματα και κατέρρευσαν πολλές οικίες, δίνουμε μια ιδιαίτερη προσοχή είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λέσβο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε δύο χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ.
seismos-lesvos2

Δεκάδες σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχει προκαλέσει στη βόρεια Λέσβο η σεισμική διεργασία που ξεκίνησε σήμερα στις 4 τα χαράματα με το σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκτός από τις κατολισθήσεις βράχων από τα γύρω βουνά στο οδικό δίκτυο της περιοχής άρχισαν να αναφέρονται ζημιές σε σπίτια. Και συγκεκριμένα στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος καθώς και στην Αγία Παρασκευή. Επίσης έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη και στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκεύης στο Μόλυβο.

Κλείσιμο
Καταμέτρηση «πληγών» στη βόρεια Λέσβο από το σεισμό


Νέα ισχυρή δόνηση 4,7 Ρίχτερ


Μετά τα 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα και τους αρκετούς μετασεισμούς (μεταξύ τους ένας 3,3 και ένας 3,6 Ρίχτερ), άλλη μια ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στη Λέσβο νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγραφή του Γεωδυναμικού, το νησί «κουνήθηκε» από 4,7 Ρίχτερ, που είχαν επίκεντρο στα 3 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 17,3 χλιόμε

Για μικροζημιές σε σπίτια και πτώσεις βράχων, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για την σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο: «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4.00 το πρωί και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5R και αρκετούς μικρότερους. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο».

Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.

vraxoi
vraxoi2
vraxoi3
zimies_lesvos


Τι λένε οι σεισμολόγοι

Εν τω μεταξύ σε τρία συμπεράσματα όσον αφορά 
τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στο βόρειο τμήμα της Λέσβου προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει «προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι ο πρωινός σεισμός 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή».

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει, επίσης, ότι η «σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα».

Υπενθυμίζει, δε, ότι στην περιοχή αυτή ιστορικά έχουν καταγραφεί «σημαντικοί σεισμοί» επικαλούμενος ως παράδειγμα τον σεισμό του Μαρτίου του 1867 με μέγεθος μεταξύ 6,5 και 7 Ρίχτερ.

Με αφορμή, δε, αυτά τα τρία στοιχεία ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ζητά «να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Σεισμοί στο βόρειο τμήμα της Λέσβου. Μια πρώτη αξιολόγηση μετά τους πρωινούς σεισμούς μεγεθών Μ4,9 και Μ4,7 και μερικών...

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Saturday, January 7, 2023


Διαβάστε εδώ τι προβλέπει το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Τσελέντης: Χρειάζεται λίγη προσοχή στη Λέσβο σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις


Το ίδιο επιφυλακτικός όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λέσβο εμφανίστηκε και ο διεθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε χσρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Άκης Τσελέντης.

Σε δική του ανάρτηση στο Facebook ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με μεγάλο σεισμικό δυναμικό γράφοντας ότι «το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής».

«Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Οι σημερινοί σεισμοί δεν έχουν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό 6,3 στις 12 Ιουνίου 2017» προσθέτει ο Άκης Τσελέντης.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ «Σεισμοί στη Λέσβο» Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα,...

Posted by Akis Tselentis on Friday, January 6, 2023

Λέκκας:  Δεν σχετίζονται με τους σεισμούς στην Εύβοια

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση, με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με τριακόσιους νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή», είπε από την πλευρά του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους».

Όπως σημείωσε, «πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα. Ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κυρίου Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cplttb0d920p)


Ερωτηθείς για τους συνεχείς μετασεισμούς, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν». Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε στους κατοίκους της Λέσβου «να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες»

Όπως διευκρίνισε, τέλος, η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια: «Τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα».

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία.

Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο- ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Στο μεταξύ πριν από λίγο έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.



Ειδήσεις σήμερα:

Βιρτζίνια: Ο 6χρονος πυροβόλησε σκόπιμα τη δασκάλα του - Δείτε βίντεο

Hurriyet: Fake news σε προκλητικό πρωτοσέλιδο για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι


Σακίρα: Συντετριμμένη με βίντεο του 2021 που δείχνει τη νυν σύντροφo του Πικέ στο σπίτι τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης