LIVE

Κορωνοϊός

Δραματική αύξηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση

Ο αριθμός των υποθέσεων που χειρίστηκε ο κ. Ρακιντζής ανήλθαν στις 1.437, σημειώνοντας αύξηση 46,4%

Είκοσι εννέα δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία, 398 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ διενεργήθηκαν 4.199 έλεγχοι από τα σώματα και τις υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ετήσιας έκθεση πεπραγμένων του 2010, που υπέβαλε σήμερα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής, στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στην ετήσια έκθεση ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται στη δραστηριότητά του, κατά το 2010, στις νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και στην άσκηση της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του, στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, το 2010 ο αριθμός των υποθέσεων που χειρίστηκε ο κ. Ρακιντζής ανήλθαν στις 1.437, σημειώνοντας αύξηση 46,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι σημαντικότερες υποθέσεις ανά κατηγορία είναι εκείνες που αφορούν

1. στην οικονομική διαχείριση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών (34,8%)

2. στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (13,8%)

3. σε ζητήματα υγείας(9,8%)

4. σε περιβαλλοντικά θέματα (7,9)

Όπως και άλλες χρονιές έτσι και κατά το 2010, οι περισσότερες συνολικά υποθέσεις αφορούν στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αν και φέτος ο στενός δημόσιος τομέας βρέθηκε στην πρώτη θέση παρουσιάζοντας άνοδο 23,3%.

Οσον αφορά στις πειθαρχικές αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το 2010 άσκησε ενστάσεις στις πειθαρχικές ποινές που υποβλήθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το 2010 κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του 3.200 πειθαρχικές αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων. Από αυτές οι 1.602 αφορούσαν στο στενό δημόσιο τομέα και οι 1.598 στον ευρύτερο.

Ο κ. Ρακιντζής άσκησε 149 ενστάσεις, από τις οποίες οι 148 αφορούσαν στο στενό δημόσιο τομέα και μόνο η μία στον ευρύτερο. Οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση ενστάσεων από πλευράς του ήταν, κυρίως, οι επιεικείς ποινές, η ανεπαρκής αιτιολόγηση, η μη ορθή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων και η εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από την παρακολούθηση εκθέσεων τακτικών επιθεωρήσεων ΔΟΥ, διαπιστώνεται ότι οι εφορίες όλης της Επικράτειας λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και πολλαπλά προβλήματα, με αποτέλεσμα την υστέρηση δημοσίων εσόδων. Επίσης, εκκρεμούν έλεγχοι επεξεργασίας δηλώσεων και βεβαιώσεων χρεών, εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παλαιότερων ετών, καθώς και δηλώσεις ΕΤΑΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

nikos far

Εάν ο κλέφτης δεν τρομάζει στην σκέψη αλλά θεωρεί ότι δεν τρέχει τίποτα, τότε θα κλέψει!

nina zita

  ΟΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΜΗΝΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΘΑΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΑΛΩΣΗ. ΕΧΩΜΕ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΗΝ ΣΚΑΣΩΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ , ΤΙ ΧΑΡΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩΜΕ ΟΛΑ ΜΠΑΧΑΛΟ , ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΙ ΝΑΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩΜΕ. ΠΟΛΥ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΝΤΡΥΝΑΝ. ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΩΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης